Truita de carbassó amb tomacons i alfàbrega

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

La truita de carbassó i ceba és un clàssic que sempre agrada. Amb el contrast de sabors dels tomacons secs i el picant de l’alfàbrega, passa a ser una truita que sorprendrà a tothom.

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts
© Pau Esculies

Ingredients

  • 2 cebes tallades fines
  • 2 carbassó a dauets
  • 4 ous eco
  • 8 tomacons secs, tallats petits
  • 1 grapat de fulla d’alfàbrega fresca
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

Dieta

  • Ceto
  • Depurativa
  • Omnívora
  • Paleo
  • Vegetariana
Montse Vallory

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

montsevallory.com @montsevallory
Jordina Casademunt

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt
 

Truita de carbassó amb tomacons i alfàbrega

Plat principal  |  Montse Vallory, Jordina Casademunt

  • Racions:
    4
  • Dificultat:
    Baixa
  • Temps:
    20 minuts

La truita de carbassó i ceba és un clàssic que sempre agrada. Amb el contrast de sabors dels tomacons secs i el picant de l’alfàbrega, passa a ser una truita que sorprendrà a tothom.


Ingredients

  • 2 cebes tallades fines
  • 2 carbassó a dauets
  • 4 ous eco
  • 8 tomacons secs, tallats petits
  • 1 grapat de fulla d’alfàbrega fresca
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal marina fina

Elaboració

  1. Salteu les cebes en una paella amb una mica d’oli i sal fins que comencin a enrossir-se.
  2. Incorporeu-hi el carbassó i coeu-ho tot fins que el carbassó comenci a estovar-se.
  3. Bateu els ous en un bol amb un pessic de sal.
  4. Tireu-hi els tomacons, l’alfàbrega esmicolada, el saltat de ceba i carbassó i remeneu-ho.
  5. Poseu una mica d’oli a la paella, apugeu el foc i tireu-hi la barreja.
  6. Tapeu-ho i abaixeu el foc perquè qualli l’ou sense que es torri massa la base de la truita. Quan veieu que els voltants ja han quallat, poseu un plat ben pla sobre la paella i tombeu-la perquè acabi de coure per l’altre cantó.

Montse Vallory
Xef especialitzada en cuina natural i alimentació saludable

http://www.montsevallory.com @montsevallory

Jordina Casademunt
Dietista, nutricionista i psiconeumóloga especializada en nutricio oncológica, clínica i de l'esport

https://www.jordinacasademunt.com/ca @jordinacasademunt

Elaboració

  1. Salteu les cebes en una paella amb una mica d’oli i sal fins que comencin a enrossir-se.
  2. Incorporeu-hi el carbassó i coeu-ho tot fins que el carbassó comenci a estovar-se.
  3. Bateu els ous en un bol amb un pessic de sal.
  4. Tireu-hi els tomacons, l’alfàbrega esmicolada, el saltat de ceba i carbassó i remeneu-ho.
  5. Poseu una mica d’oli a la paella, apugeu el foc i tireu-hi la barreja.
  6. Tapeu-ho i abaixeu el foc perquè qualli l’ou sense que es torri massa la base de la truita. Quan veieu que els voltants ja han quallat, poseu un plat ben pla sobre la paella i tombeu-la perquè acabi de coure per l’altre cantó.

Els apunts culinaris de la Montse Vallory

Les paelles antiadherents són les idònies per fer truites, però trieu-les sense PFOA ni tefló, com les alemanyes SKK o les Eurolux, que tenen la base conductora segellada i recoberta per una capa de plasma amb partícules de titani sobre la qual s’aplica un altre segellat de plasma a altes temperatures amb micropartícules de carbó.

Per mantenir en bones condicions aquest tipus d’antiadherent convé posar una mica d’aigua a la paella immediatament després de fer-la servir, per evitar que es recremin restes de greixos acumulats a les microcavitats que es podrien convertir en resina de quitrà i eliminar la propietat antiadherent. Per la mateixa raó, no s’han de tornar a fer servir sense haver-les rentat ni usar estris de fusta o silicona de platí. Eviteu els estris de metall i les parts dures dels fregalls. Trobareu més informació al web de Conasi, així com els articles “Tóxicos en los utensilios de cocina” i “Los problemas del teflón” de Marta Villén, experta en material de cuina.

La truita de carbassó i ceba és un clàssic que agrada. Amb el contrast de sabors dels tomacons secs i el picant de l’alfàbrega, tan intensament aromàtica, passa a ser una truita festiva que sorprèn. Si no teniu alfàbrega fresca, poseu-n’hi de seca.

Les truites són delicioses, pràctiques i llueixen a taula, tot i que no s’haurien de consumir regularment perquè el greix de l’ou resulta més saludable i es digereix millor si el rovell no qualla. A l’article “Com cuinar l’ou de manera saludable” trobareu més detalls sobre el motiu pel qual és més recomanable en la cuina diària l’ou al vapor, escalfat o passat per aigua que no pas la truita, l’ou ferrat, l’ou dur o el remenat.

Trieu ous ecològics, els del número 0, i rebutgeu els del 3.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

S’ha vist que els ous de gallines alimentades principalment amb blat o blat de moro tenen dos aminoàcids amb propietats antioxidants i importants per a la prevenció de malalties cardiovasculars i el càncer: el triptòfan i la tirosina (al rovell de l’ou). També són una font rica en luteïna i zeaxantina (pel que fa al rovell), antioxidants que pertanyen a la família dels carotenoides.

Per tal de conservar-ne les propietats nutricionals és molt important vigilar com cuinem aquests ous, perquè sotmetre’ls a temperatures elevades pot reduir els nutrients. També són una font de proteïna d’alta qualitat. Els beneficis per a la salut que proporcionen els ous van més enllà de la salut del cor.

Actualitzant favorits...

s'ha afegit als teus favorits

s'ha eliminat dels teus favorits

No s'ha pogut marcar com a favorit. Intenta-ho de nou si us plau.

Aquesta funcionalitat és exclusiva pels socis de la Comunitat