combo-2

Va! No poseu aquesta cara, que és més fàcil del que sembla, fins i tot amb remull i tot… Sí, sí, perquè amb prou feines heu de fer res, creieu-me. I el benefici és immens. És la clau per després poder cuinar ben de pressa. Ja ho veureu.

Tot el que heu de fer és triar un cereal, per exemple, arròs, i un llegum, per exemple, llenties. Feu-ne força quantitat per poder aprofitar almenys dos dies (per a una persona, amb una tassa en sec n’hi ha ben bé prou).

Deixeu-ho unes 8 hores en remull, amb una mica de vinagre de poma o un rajolí de suc de llimona (l’àcid ajuda a minimitzar els antinutrients). Fins aquí és fàcil, oi? O ho deixeu tota la nit o ho deixeu en remull al matí perquè estigui llest per cuinar a la nit. El que us quadri millor a l’agenda.

Abans de cuinar-los, cal rentar-los bé sota l’aixeta i descartar l’aigua de remull.

L’arròs s’ha de cuinar amb 1 tassa i ½ d’aigua per cada tassa d’arròs i ½ c de sal. Les llenties, en canvi, es cuinen amb el triple d’aigua, un tros d’alga kombu, una mica de llorer i gingebre (per millorar-ne la digestió) i no cal posar sal fins al final de la cocció (5 minuts abans d’apagar el foc).

Tapeu les dues olles i les deixeu a foc mitjà/baix, us poseu una alarma al cap de mitja hora i ja us podeu anar a relaxar. Fàcil, oi? Passada aquesta estona, aneu a la cuina i feu un cop d’ull, i si no està llest poseu l’alarma 10 o 15 minuts més. Un cop fet, coleu-ho tot (l’arròs teòricament haurà absorbit tota l’aigua) i, si ho voleu, el podeu passar per aigua freda per poder guardar-ho tot en carmanyoles a la nevera. I ja teniu la base a punt.

Només fent això dues vegades a la setmana per costum, ja veureu un gran canvi.

Així, quan us vulgueu preparar plats reconfortants com el d’avui, que poden semblar molt elaborats, la realitat serà que no passareu més de mitja hora a la cuina, ja que mentre la carabassa es cuina al forn, podreu preparar el farciment en una paella.

El d’avui és un plat ben complet i nutritiu, un d’aquests dels que us alegren si en feu de més i podeu repetir un dia després.

Jo he decidit fer aquesta recepta amb arròs, ja que és un dels millors cereals que podem menjar: no té gluten, es digereix fàcilment i, quan és integral, és una gran font de fibra. A més, hi ha tanta varietat que és difícil avorrir-se. Per a aquesta ocasió he triat arròs salvatge, ja que té força menys midó que l’arròs normal, més fibra i és més antioxidant.

Aquesta recepta, en conjunt, és, a més de deliciosa, aromàtica i càlida, molt bona per a aquests mesos en què el cos ens demana menjars més reconfortants i que ens proporcionin calor. La carbassa ens escalfa el cos, especialment si és al forn i, en conjunt amb el gingebre i amb l’all, és perfecta per evitar el clàssic refredat.

Proveu a aplicar el que us he explicat, dues vegades a la setmana i m’ho expliqueu. Fet?

lalakitchen-calabaza-rellena-web

La recepta

  • Quantitat: unes a 2 persones
  • Temps: 30 minuts
  • Estris: –
  • Conservació: 1 dia a la nevera

Ingredients per al farciment:

  • 1 + ½ T d’arròs salvatge cuinat
  • ½ T de llenties Du Puy cuinades
  • ½ T de tomàquet natural en conserva
  • ½ ceba
  • 3 grans d’all
  • un tros de gingebre fresc
  • 1 c de llavors de coriandre mòltes
  • ½ c de comí mòlt
  • ¼ c de cardamom mòlt
  • 1/8 c de fonoll mòlt
  • 1/3 T de llet de coco
  • 4 fulles de col kale
  • 1 C d’oli de coco
  • sal

Col llombarda macerada:

  • un tros de col llombarda
  • 1 C d’oli d’oliva
  • una mica de sal
  • una mica de suc de llimona
  • 1 carabassa violí o similar petita

Extres:

  • 1 C de pinyons
  • canonges
  • coriandre fresc

Preparació

Preescalfeu el forn a 220 ° C.

1. Renteu la carabassa, assequeu-la i partiu-la per la meitat. Amb l’ajuda d’una cullera, retireu les llavors i els “fils” que pugui tenir. Pinteu amb una mica d’oli de coco, afegiu-hi una mica de sal i introduïu-la a la part mitjana del forn uns 25 minuts o fins que estigui tendra.

2. Retireu les tiges de la col kale i talleu en juliana. Reserveu.

3. Filetegeu la ceba, piqueu els alls i el gingebre i poseu-ho en una paella calenta amb una mica d’oli de coco i sal. Deixeu-ho uns minuts a foc mitjà, amb cura que no es cremin.

4. Afegiu-hi el tomàquet, les espècies, una mica més de sal i el sucre. Deixeu que es cuini uns minuts, afegiu-hi les llenties, l’arròs i la llet de coco, remeneu bé i deixeu-ho un parell de minuts més. Tasteu-ho i ajusteu els ingredients al gust.

5. Quan ja estigui llest, afegiu-hi la kale i remeneu bé, salteu un minut i retireu del foc perquè no es cuini més.

6. En una altra paella petita i sense oli, daureu lleugerament els pinyons.

7. Quan la carbassa estigui tendra, retireu una mica de la carn amb una cullereta i ompliu amb l’arròs. Acabeu el plat amb una mica de coriandre fresc, els pinyons i la col. Si us ve de gust, regueu-ho amb una mica de llet de coco.

8. Es pot acompanyar amb una amanida de canonges amb llevat nutricional, sal, oli i llimona.

Per fer la col llombarda, filetegeu-la amb una mandolina i poseu-la en un bol. Afegiu la resta d’ingredients i feu massatges un minut perquè s’estovi. Ja està a punt per menjar, encara que també es pot conservar a la nevera uns 4 dies.

 

Elka Mocker
Elka Mocker

Health coach nutricional.
Autora del llibre de receptes Ama Come Vive Brilla

    @ama.come.vive.brilla