El costum de menjar unes torrades o un entrepà de pa blanc amb embotit de poca qualitat o uns cereals processats amb llet i suc de fruites està molt arrelat a la nostra societat. I, si voleu prescindir del gluten, no és una opció passar a uns productes “Gluten Free” processats amb farines refinades d’arròs i blat de moro, també carregats de sucres i d’additius.

pa mediterrani

Aquest és un dels pans sense gluten que aprendreu a fer al ‘Repte 21 dies sense gluten’ | Recepta: David Olivé

L’únic que aconseguim fent això és generar pics de glucèmia i, per tant, d’insulina. Després de la pujada, arriba la baixada i tornem a tenir gana. La sensació de cansament i son fa que necessitem més glucosa per tornar a estar actius. Tot plegat afecta greument la nostra salut i ens fa esclaus dels hidrats de carboni d’absorció ràpida.

A part dels sucres, el gluten també és molt addictiu i es relaciona amb més de dos-cents efectes adversos per a la salut. Consumir-ne massa genera inflamació i ens predisposa absorbir malament els nutrients, entre molts altres símptomes que ens explicava Núria Coll en l’article “Aconsegueix deixar el gluten amb èxit i digues adéu a la inflamació”.

El primer objectiu d’una alimentació sense gluten és que sigui saludable. Per això hem de tombar alguns mites, com que l’esmorzar ha de ser dolç o que sempre hi ha d’haver cereals en formats diferents.

Ja fa temps que expliquem que l’esmorzar és com qualsevol àpat. De fet, la millor combinació d’esmorzar és la que porta proteïna i greixos saludables, que ens saciaran i ens ajudaran a mantenir la concentració.

Podríem menjar perfectament unes sobres de verdura del dia anterior, ou fet de mil maneres, pernil ibèric, alvocat, sardines o altres peixos blaus petits, fulla verda com ruca o canonges o germinats. Ho provem?

Si fa temps que voleu deixar el gluten o no ho heu aconseguit tot i haver-ho intentat, a continuació us deixem algunes idees perquè us sigui més fàcil.

pa sense gluten

Aquest és un dels pans sense gluten que aprendreu a fer al ‘Repte 21 dies sense gluten’ | Recepta: David Olivé

10 esmorzars sense gluten

Aquí teniu algunes idees: d’esmorzars dolços però saludables, com creps americanes, una granola, un porridge, un batut o un pa de plàtan i altres receptes salades com pans sense gluten.

Tot seguit us desvetllem algunes idees d’esmorzars:

  • Pa de motlle mediterrani sense gluten amb alvocat, sèsam i unes gotes de llimona
  • Crep americana d’ametlla amb fruita de temporada
  • Granola sense cereal amb fruita de temporada
  • Crep de coco amb plàtan, crema d’ametlla i canyella
  • Pa sense gluten amb olivada, formatge fresc i tomàquet
  • Porridge amb xocolata, llavors i maduixots
  • Crep de fajol amb paté de sardines i fulles verdes
  • Pa de coco i iuca amb hummus i germinats
  • Batut de plàtan, llet vegetals sense gluten, fruits vermells congelats i nibs de cacau
  • Pa de plàtan

Lluca Rullan
Lluca Rullan

Periodista i dietista integrativa

  @llucarullan   @llucarullan_dietista