Us proporcionarem quatre dades clau per prevenir-la, millorar-la i tractar-la de la manera més fàcil i saludable possible.
Quines són les causes d’aquesta problemàtica tan comuna durant les vacances?
- Aigua no potable
- Menjar en mal estat
- Insolació (si va acompanyada de mal de cap, rampes i set)
- Tall de digestió
- Empatxada
- Contagi de virus per algú amb qui hàgim estat en les últimes 24 h
El més freqüent és per infecció de norovirus (que té un període d’incubació entre 12 i 48 h, i el quadre sol durar un parell de dies com a molt). Pot ser molt més complicat si és per bacteris, com la salmonel·la, o paràsits, i el quadre sol ser molt més llarg, de fins a 7-10 dies.
Com la podem prevenir?
- Si ajudeu una persona que ha passat la malaltia, res de petons ni abraçades. Renteu-vos les mans cada cop que us hi acosteu o l’ajudeu. Airegeu l’habitació.
- No agafeu una ampolla que no sapigueu de qui és o d’on ha sortit, encara que sigui a dins d’una nevera.
- Vigileu a l’hora de reutilitzar ampolles de plàstic (millor de vidre, encara que pesin més) perquè les deixarem més fàcilment al sol i amb calor.
- A l’estiu no mengeu un aliment cuinat i conservat a la nevera passades les 48 h.
- No deixeu els aliments cuinats a la nit a fora de la nevera fins l’endemà.
- No us poseu al sol directe o us estireu (i menys de bocaterrosa) després de menjar.
- No begueu alcohol quan estigueu al sol.
- Si us heu de banyar o dutxar després de menjar, feu-ho molt a poc a poc.
- Mengeu a poc a poc, sense pressa i mastegant bé.
- No us poseu a prendre el sol de manera dràstica sense haver-lo pres durant l’any. Tapeu-vos el cap i feu-ho progressivament.
- No us emporteu un plat fet amb ou per menjar durant un viatge o a l’arribada (incloses truites i maioneses).
- No deixeu els ous al sol durant el viatge.
- Aneu a restaurants asiàtics que us donin seguretat i eviteu menjar peix i marisc cru fora del vostre país.
- Les tovalloles són un camp de cultiu de bacteris. Feu servir paper per assecar-vos les mans o deixeu-les a l’aire, que fa calor i s’assequen ràpidament.
- Si viatgeu a països de l’Amèrica del Sud, l’Àsia o l’Àfrica,l’Associació per a l’Autocura de la Salut recomana pelar o netejar amb aigua potable la fruita abans de menjar-la, encara que ja estigui tallada.
- Beveu aigües envasades i prou en aquest tipus de països. Res de begudes amb gel, gelats, sucs o amanides (poden estar netejades amb aigües que ells sí que suporten, però nosaltres no). Recordem que els nostres intestins són molt delicats. Tenim cent bilions de bacteris, però mentre que a l’Amazones poden tenir unes 1.600 espècies diferents, nosaltres no arribem a les 1.200. Els nostres bacteris, que fins a cert punt ens fan de protecció, van morint per la poca quantitat de fibra que mengem (15 g diaris; mentre que al vall del Rift de Tanzània poden arribar a prendre’n 100 g), excés de sucre, el poc contacte amb la natura i la utilització de productes de neteja i antibiòtics.
- No us renteu les dents amb aigua no potable.
- Si compreu una beguda envasada i l’ampolla o la llauna està inflada o els colors desgastats, demaneu que us la canviïn o no la compreu.
Com es tracta?
- Estireu-vos al llit amb un cubell a la vora que us han d’anar buidant.
- Companyia i ànim; no hi ha res com que ens cuidin, ens facin companyia i ens tranquil·litzin.
- Si vomiteu o feu diarrea més de 4-6 cops, surt sang, hi ha febre, us baixa molt la tensió, o us desmaiem, demaneu al metge que passi per casa (pot ser un virus contagiós i no esteu en condicions de moure-us). Molta gent ja té antidiarreics i antivòmits en pastilles, però si teniu el quadre, el millor és que us ho injectin.
- Si heu begut aigua contaminada o no potable sense voler, és bo deixar que el cos es netegi uns quants cops per treure allò que li ha fet mal, però segons la quantitat i grau d’intoxicació, potser cal anar directament a l’hospital abans que empitjori el quadre.
- Beure aigua amb una mica de llimona i sucre a glops petits, encara que es vomiti o defequi, impedirà la deshidratació. Res de begudes de cola o isotòniques convencionals, que són massa irritants.
- Les infusions que us poden anar bé: camamilla si el vòmit no surt, plantatge per a la irritació, anís estrellat per als gasos, aigua amb kudzú per a la diarrea.
- No mengeu res sòlid fins a les 24 h després de l’última evacuació (diarrea o vòmit). Aneu bevent molta aigua, sèrum natural i infusions. Quan introduïu els sòlids, feu-ho només amb arròs, patata i pastanaga, tot molt cuit i en quantitats molt petites. Més endavant, a poc a poc, altres aliments que no continguin greix i sobretot que no estiguin envasats ni preparats, com els embotits (el típic gall dindi, per exemple). No us heu de confiar quan us comenceu a trobar bé, ja que, si comenceu a menjar altres coses de seguida, podeu irritar i inflamar el tracte digestiu i empitjorar el quadre molt ràpidament, i acabar a urgències.
Recepta de sèrum natural
- 1l d’aigua
- 1 llimona
- 1-2 c.s. de sucre
- Si en teniu, afegiu-hi 1 culleradeta de bicarbonat i 1/2 de sal
*La Neus Elcacho és especialista en trastorns digestius. Demaneu consulta amb ella aquests dies d’Agost a través del correu consulta@etselquemenges.cat