Us proporcionarem quatre dades clau per prevenir-la, millorar-la i tractar-la de la manera més fàcil i saludable possible.

diarreaQuines són les causes d’aquesta problemàtica tan comuna durant les vacances?

 

  • Aigua no potable
  • Menjar en mal estat
  • Insolació (si va acompanyada de mal de cap, rampes i set)
  • Tall de digestió
  • Empatxada
  • Contagi de virus per algú amb qui hàgim estat en les últimes 24 h

El més freqüent és per infecció de norovirus (que té un període d’incubació entre 12 i 48 h, i el quadre sol durar un parell de dies com a molt). Pot ser molt més complicat si és per bacteris, com la salmonel·la, o paràsits, i el quadre sol ser molt més llarg, de fins a 7-10 dies.

Com la podem prevenir?

  • Si ajudeu una persona que ha passat la malaltia, res de petons ni abraçades. Renteu-vos les mans cada cop que us hi acosteu o l’ajudeu. Airegeu l’habitació.
  • No agafeu una ampolla que no sapigueu de qui és o d’on ha sortit, encara que sigui a dins d’una nevera.
  • Vigileu a l’hora de reutilitzar ampolles de plàstic (millor de vidre, encara que pesin més) perquè les deixarem més fàcilment al sol i amb calor.
  • A l’estiu no mengeu un aliment cuinat i conservat a la nevera passades les 48 h.
  • No deixeu els aliments cuinats a la nit a fora de la nevera fins l’endemà.
  • No us poseu al sol directe o us estireu (i menys de bocaterrosa) després de menjar.
  • No begueu alcohol quan estigueu al sol.
  • Si us heu de banyar o dutxar després de menjar, feu-ho molt a poc a poc.
  • Mengeu a poc a poc, sense pressa i mastegant bé.
  • No us poseu a prendre el sol de manera dràstica sense haver-lo pres durant l’any. Tapeu-vos el cap i feu-ho progressivament.
  • No us emporteu un plat fet amb ou per menjar durant un viatge o a l’arribada (incloses truites i maioneses).
  • No deixeu els ous al sol durant el viatge.
  • Aneu a restaurants asiàtics que us donin seguretat i eviteu menjar peix i marisc cru fora del vostre país.
  • Les tovalloles són un camp de cultiu de bacteris. Feu servir paper per assecar-vos les mans o deixeu-les a l’aire, que fa calor i s’assequen ràpidament.
  • Si viatgeu a països de l’Amèrica del Sud, l’Àsia o l’Àfrica,l’Associació per a l’Autocura de la Salut recomana pelar o netejar amb aigua potable la fruita abans de menjar-la, encara que ja estigui tallada.
  • Beveu aigües envasades i prou en aquest tipus de països. Res de begudes amb gel, gelats, sucs o amanides (poden estar netejades amb aigües que ells sí que suporten, però nosaltres no). Recordem que els nostres intestins són molt delicats. Tenim cent bilions de bacteris, però mentre que a l’Amazones poden tenir unes 1.600 espècies diferents, nosaltres no arribem a les 1.200. Els nostres bacteris, que fins a cert punt ens fan de protecció, van morint per la poca quantitat de fibra que mengem (15 g diaris; mentre que al vall del Rift de Tanzània poden arribar a prendre’n 100 g), excés de sucre, el poc contacte amb la natura i la utilització de productes de neteja i antibiòtics.
  • No us renteu les dents amb aigua no potable.
  • Si compreu una beguda envasada i l’ampolla o la llauna està inflada o els colors desgastats, demaneu que us la canviïn o no la compreu.

Com es tracta?

  • Estireu-vos al llit amb un cubell a la vora que us han d’anar buidant.
  • Companyia i ànim; no hi ha res com que ens cuidin, ens facin companyia i ens tranquil·litzin.
  • Si vomiteu o feu diarrea més de 4-6 cops, surt sang, hi ha febre, us baixa molt la tensió, o us desmaiem, demaneu al metge que passi per casa (pot ser un virus contagiós i no esteu en condicions de moure-us). Molta gent ja té antidiarreics i antivòmits en pastilles, però si teniu el quadre, el millor és que us ho injectin.
  • Si heu begut aigua contaminada o no potable sense voler, és bo deixar que el cos es netegi uns quants cops per treure allò que li ha fet mal, però segons la quantitat i grau d’intoxicació, potser cal anar directament a l’hospital abans que empitjori el quadre.
  • Beure aigua amb una mica de llimona i sucre a glops petits, encara que es vomiti o defequi, impedirà la deshidratació. Res de begudes de cola o isotòniques convencionals, que són massa irritants.
  • Les infusions que us poden anar bé: camamilla si el vòmit no surt, plantatge per a la irritació, anís estrellat per als gasos, aigua amb kudzú per a la diarrea.
  • No mengeu res sòlid fins a les 24 h després de l’última evacuació (diarrea o vòmit). Aneu bevent molta aigua, sèrum natural i infusions. Quan introduïu els sòlids, feu-ho només amb arròs, patata i pastanaga, tot molt cuit i en quantitats molt petites. Més endavant, a poc a poc, altres aliments que no continguin greix i sobretot que no estiguin envasats ni preparats, com els embotits (el típic gall dindi, per exemple). No us heu de confiar quan us comenceu a trobar bé, ja que, si comenceu a menjar altres coses de seguida, podeu irritar i inflamar el tracte digestiu i empitjorar el quadre molt ràpidament, i acabar a urgències.

Recepta de sèrum natural

  • 1l d’aigua
  • 1 llimona
  • 1-2 c.s. de sucre
  • Si en teniu, afegiu-hi 1 culleradeta de bicarbonat i 1/2 de sal

 

*La Neus Elcacho és especialista en trastorns digestius. Demaneu consulta amb ella aquests dies d’Agost a través del correu consulta@etselquemenges.cat

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic