Un any més, TV3 organitza La Marató, una jornada solidària que se celebra aquest diumenge 17 de desembre dedicat a les malalties infeccioses. En aquesta ocasió, es duran a terme accions d’educació i divulgació i també es destinaran els fons recaptats a fer avançar les investigacions, amb l’objectiu de disminuir la incidència d’aquest tipus de malalties, responsables d’una de cada tres morts al món.

L’univers de les malalties infeccioses és molt vast i hi podem trobar situacions tan diverses com una grip, una tuberculosi, una gastroenteritis o una infecció urinària, entre moltes altres. Diferents entre si i amb nivells de gravetat molt dispars, les accions destinades a prevenir-les i a curar-les són igualment molt diverses: higiene de les mans, vacunes, antibiòtics, etcètera.

Qualsevol que sigui l’òrgan afectat, en totes les malalties infeccioses hi trobem un sistema immunitari que està lluitant per acabar amb aquell microorganisme que està produint la malaltia. Per tant, mantenir les  defenses en bones condicions és sempre una manera de prevenir o de lluitar contra el patogen intrús.

Alimentar-se contra les infeccions

Des de l’abordatge nutricional, les mesures apunten principalment a protegir i a tonificar el sistema immunitari perquè sigui capaç de resistir l’acció dels agents que produeixen la malaltia. Una alimentació saludable és la base per tenir un terreny menys propens a les infeccions.

Salut intestinal

Hi ha una relació estreta entre la salut intestinal i el sistema immunitari.

L’intestí –i el sistema digestiu en general– és una de les portes d’entrada més importants que tenim al cos.

Si els intestins estan sans, podrem absorbir tots els nutrients dels aliments que ingerim i se sintetitzaran totes les substàncies que es fabriquen per mantenir un bon estat de salut. El sistema immunitari necessita un estat nutricional adequat per poder funcionar correctament, i això és possible aportant les substàncies necessàries, però també facilitant-ne l’absorció. De poc ens servirà incorporar aliments rics en, per exemple, vitamina C o seleni, si aquestes substàncies no són capaces de passar al torrent sanguini.

Però, també, un intestí saludable és capaç d’impedir que accedeixi al cos cap amenaça, com, per exemple, un microorganisme patogen. Un intestí permeable es caracteritza per una mucosa inflamada i uns enteròcits (les cèl·lules que conformen la mucosa intestinal) separats entre si, que deixen passar substàncies no desitjades, entre les quals bacteris, virus, toxines i altres macromolècules que alteren i debiliten el sistema immunitari.

Cuidar l’estat dels intestins és, per tant, una primera acció afectiva per prevenir algunes malalties infeccioses. Això es tradueix, bàsicament, en:

 • Limitar tot el que irrita, inflama i genera hiperpermeabilitat en la mucosa intestinal. En el podi d’aquests productes insans hi ha el gluten, la caseïna de la llet, els olis vegetals refinats, l’excés de sucres i farines refinades i també els additius.
 • Potenciar els aliments que, en canvi, regeneren i desinflamen la mucosa intestinal, com, per exemple: aliments rics en omega-3 com el peix blau petit; altres aliments amb poder antiinflamatori com les crucíferes (cols, raves, etc.), molt presents en aquesta època de l’any. També interessen les plantes i espècies com el gingebre, la menta, la cúrcuma o la regalèssia, ja que tenen un gran poder per recuperar la mucosa intestinal i són fàcils de prendre en infusions o com a condiment en molts plats.
 • Evitar l’abús de medicaments com, per exemple, els AINE (ibuprofèn, aspirina), ja que malmeten la mucosa intestinal.
 • Alimentar els bacteris intestinals “bons”, ja que ens protegiran dels patògens i també actuaran com a barrera intestinal de toxines i altres substàncies no desitjables. Aquí, els reis són les fruites i les verdures, però també són aliments prebiòtics les llavors mucilaginoses com la chía i el lli, els flocs de civada, la canyella o el cacau. Incorporar cada dia aliments fermentats com el xucrut, les olives o el quefir també és una bona idea per mantenir la microbiota intestinal en bon estat.
 • Repoblar amb probiòtics a través de la complementació quan hem de recórrer a antibiòtics. Els antibiòtics, que de vegades són necessaris, no tenen la capacitat de discernir entre els microorganismes patògens dels que no ho són, i això vol dir que ho arrasen tot. Això deixa desprotegits i fan més vulnerables els intestins, i obren la porta a patògens oportunistes. Per tot plegat, és fonamental recórrer a aquest tipus de complementació després d’una tongada d’antibiòtics.

Aliments que tonifiquen el sistema immunitari

Directament relacionats amb el sistema immunitari hi ha alguns micronutrients específics que aportarem principalment a través d’una bona alimentació: les vitamines C, E, carotenoides i minerals com el seleni i el zinc. Un altre nutrient fonamental per possibilitar una resposta immunitària saludable és la vitamina D, que no depèn tant de l’alimentació sinó que la sintetitzem a partir de l’exposició solar.

 • La vitamina C, que és indispensable per a la formació d’anticossos, es troba en aliments com les crucíferes (coliflor, bròquil, col), els pebrots, els cítrics, el julivert o les maduixes. Tots són molt interessants per augmentar l’activitat immunitària, sempre que es consumeixin de la manera més crua possible, ja que la vitamina C té la característica que desapareix fàcilment amb la calor i l’aigua.
 • La vitamina E, a més d’estimular igualment la formació d’anticossos, és necessària per al funcionament normal dels glòbuls blancs. La trobarem en les llavors de gira-sol, el salmó i alguna fruita seca com les ametlles, els pinyons i les nous de Brasil.
 • Els carotenoides es troben en els vegetals de color groc o taronja (pastanaga, carbassa, etc.).
 • El zinc i el seleni, també implicats en la correcta resposta immunitària, es troben en aliments com les ostres, les nous de Brasil, l’ou o el sèsam.
 • Antioxidants: tots aquests aliments són, a més, rics en substàncies antioxidants, que també fan la seva funció reduint la presència de toxines que poden afectar negativament el sistema immunitari. Altres aliments igualment interessants pel seu contingut en antioxidants són les fulles verdes o les fruites amb pigments foscos com les mores, el cacau o el te verd.
 • Alguns aliments tradicionalment utilitzats per cultures orientals, com els bolets reishi, xiitake i maitake. Es tracta de fongs amb un poder adaptogen molt potent, és a dir, que ajuden a adaptar-se a condicions ambientals o corporals estressants i a tonificar el sistema immunitari, sense hiperactivar-lo.

Aliments amb acció antibiòtica

A la natura hi ha molts aliments amb capacitat antimicrobiana i que poden ser interessants per combatre infeccions menors, com gastroenteritis o constipats.

L’all és un exemple d’aliment amb capacitat de destruir microorganismes patògens (tant bacteris, com virus, com llevats). Els seus components es troben molt més disponibles en la forma fresca i desapareixen una hora després d’haver estat aixafat.

Un altre aliment amb  capacitat moderada per eliminar patògens és la mel. A més, és prebiòtica; és a dir, que alimenta els bacteris “bons”. De tota manera, no deixa de ser un tipus de sucre que cal prendre amb moderació.

L’orenga és una espècie que també té una acció antibiòtica. De fet, un dels antibiòtics naturals més utilitzats en naturopatia és l’oli d’orenga.

La canyella és una altra de les espècies amb un conegut efecte antibacterià, entre molts altres beneficis.

És cert que hi ha moltes  malalties infeccioses que es contrauen independentment dels hàbits de vida o del tipus d’alimentació. No tot es resol amb una dieta adequada. De tota manera, també és cert que les possibilitats d’agafar qualsevol malaltia infecciosa disminueixen quan el terreny de l’organisme està sa i fort. La manera de fer-ho és nodrir-lo amb aliments de debò, que cuidin el sistema digestiu i que tonifiquin el sistema immunitari. Però també poden considerar-se altres hàbits fonamentals, com la pràctica regular d’esport i l’oci a l’aire lliure, que ens tornen a un estat mental de tranquil·litat i ens allunyen de l’estrès.

Pilar Rodrigáñez Riccheri

Dietista especialitzada en pèrduda de pes, metabolisme i salut femenina

    @pilarrodriganez
Pilar Rodrigáñez Riccheri

Demana cita amb la Pilar Rodrigáñez Riccheri a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic