Aquests dies, a les portes del Nadal, ens hem llevat i ens n’hem anat a dormir amb les notícies sobre la cimera per l’emergència climàtica COP25 que s’ha celebrat aquests dies a Madrid. Mentrestant, seguim comprant i fem llistes interminables de regals de Nadal. Comprar per comprar i regalar per regalar… En contra del consumisme atroç i d’arribar a casa amb bosses plenes d’infinitat d’objectes adquirits sense pensar gaire, hi ha una manera molt més amable i responsable de comprar amb consciència regals útils, atractius i sostenibles. A l’Ets tenim un repte: fer que aquest Nadal els regals siguin eines per viure de forma més sostenible!

regals sostenibles Nadal

 

La clau per a un Nadal sostenible és planificar. Si ho deixem tot per a l’últim moment, tenim més possibilitats d’acabar comprant regals en una gran superfície, menjant torrons del supermercat i decorant amb garlandes d’un sol ús adquirides en basars.

Primer de tot, cal investigar una mica quines són les aficions de l’altra persona i quins regals li poden ser d’utilitat. No hem de comprar simplement per consumir, sinó que hem de fer un regal pràctic, necessari i que perduri.

Els consells que mostrem a continuació poden servir tant per a regals de Nadal com per a qualsevol altra celebració important.

Què podem regalar aquestes festes per fer-les més sostenibles?

Regaleu objectes reutilitzables que ajudin a reduir la quantitat de residus que generem:

 • Carmanyoles o embolcalls reutilitzables per portar l’esmorzar o el berenar.
 • Tassa o got reutilitzable per beure aigua o altres begudes, com ara te, infusions o cafè abans d’entrar a treballar.
 • Cantimplora per reomplir-la d’aigua tantes vegades com calgui.
 • Tapes flexibles o extensibles per guardar el menjar a la nevera.
 • Bosses de tela reutilitzables per anar a comprar. Ara en moltes botigues també n’hi ha de més petites per a la fruita i la verdura.
 • Recipients d’acer inoxidable per congelar en comptes del paper film o carmanyoles de plàstic.
 • Filtres reutilitzables per al te o infusions, així com càpsules reutilitzables per al cafè.
 • Piles reutilitzables de diverses mides amb carregador.
 • Draps de tela de tota la vida per eliminar el paper de cuina.

Regals que ajuden el planeta:

 • Regaleu una cistella de productes alimentaris locals, de temporada, ecològics i de comerç just.
 • Si sabeu que l’altra persona té espai a casa i li agrada conrear aliments, un bon regal pot ser un lot per crear un hort urbà o un compostador.
 • Un bon regal personal i original pot ser un de fet per vosaltres mateixos. Feu treballs manuals aprofitant material que ja tingueu.
 • Regaleu objectes que ja no feu servir i que encara estiguin en bon estat. També trobareu molts objectes interessants en mercats de segona mà.
 • Oferiu-vos per fer coses que sabeu que l’altra persona necessita (cuinar, fer de cangur una tarda, reparar algun electrodomèstic…)
 • Si voleu comprar roba o productes cosmètics, assegureu-vos que realment en necessita i millor si són productes ecològics i artesanals.

Si busqueu idees per regalar o prepareu la vostra llista de regals i voleu sortir de la norma, feu regals sostenibles, ecològics i sense residus (Zero Waste). A banda de totes aquestes idees, a l’Ets tenim el regal perfecte!

Per què és bona idea regalar Etselquemenges?

Des d’ etselquemenges.cat/regala podreu obsequiar els que més estimeu amb cursos online o contingut 100% saludable.

REGALEU SALUT

Tots tenim un amic o amiga a qui li agrada cuidar-se especialment o que vigila el que menja per qüestions de salut. A Etselquemenges podrà aprendre-ho tot de la cuina i dels hàbits de vida saludable o descobrir com tractar moltes patologies comunes de forma natural.

regala cursos de cuina saludable online

REGALEU CONEIXEMENT

Quan sabem el perquè de les coses, mantenir uns hàbits saludables és molt més fàcil. L’Ets neix de la necessitat d’explicar la relació de l’alimentació amb bona part de les malalties actuals, sempre basant-nos en criteris científics. Escoltem els nutricionistes i professionals de la salut més pioners, que no paren d’investigar, que tenen discursos que ens fan qüestionar els nostres hàbits i que sempre tenen coses diferents per dir. Si us en feu socis, tindreu accés a articles exclusius i a totes les xerrades de l’Ets TV sense cost addicional.

REGALEU SENSE RESIDUS

Heu pensat mai en l’impacte ambiental que té tot el que compreu per Internet fent clic i prou? Els productes tangibles que s’entreguen a domicili generen grans quantitats de CO2. La famosa “última milla” –l’últim pas per lliurar el paquet– de vegades pot arribar a generar més emissions que totes les activitats logístiques prèvies, segons explica Alan MacKinnon, professor de logística de la Universitat de Logística de Kühne, d’Hamburg (Alemanya), i autor del llibre Decarbonizing Logistics.

Si compreu productes online, recollir-los directament a la botiga és l’opció més respectuosa amb el medi ambient. I si voleu anar més enllà, comprar els cursos online de cuina saludable de l’Ets és una altra opció. No us haureu de moure de casa i tampoc generareu plàstics, ni envasos ni paquets d’un sol ús.

Regalar Etselquemenges