Encara hi ha moltes persones que creuen que no es poden preparar dolços sense sucre, o que si hi posen poc sucre ja n’hi ha prou. Doncs no, hi ha vida al món dels dolços més enllà del sucre. Ni cal posar-hi xarops ni panela. Poden quedar igual de flonjos, igual de saborosos, igual d’adorables.
Com puc substituir el sucre per menjar dolços sans?
- Essència pura de vainilla
- Canyella
- Peça de fruita
- Goteta o punteta de cullereta d’estèvia
- Fent servir una farina més suau, com la d’arròs integral o civada
- Cal vigilar amb el dàtil. Entre la farina, la fruita i el dàtil, al final hi ha molt de sucre, encara que no sigui refinat. Si podeu, estalvieu-vos-el.
Amb el sabor dolç passa una mica com amb el consum de sal: com més en prenem, més en necessitem. I és que aquests dos sabors ens manipulen paladar i fan que deixem de notar la resta de sabors (i de gaudir-ne).
A mi em passava: sempre m’ha costat prendre fruita, i abans estava completament enganxada al sucre. A poc a poc vaig acostumar-me a menjar diferent i ara gaudeixo moltíssim del dolç de la fruita. Em sembla realment dolça i abans em semblava molt insípida!
És normal tenir ganes de dolç quan es té la regla?
Durant la fase menstrual i premenstrual, les dones podem ser més susceptibles a menjar més i a tenir ganes de dolç. El cos es prepara per a la pèrdua (o per a l’última oportunitat d’aconseguir un embaràs) i vol agafar reserves (i no sembla que hi pugui haver millors reserves que el sucre pur!). Així que, per una banda, és lleugerament normal. Per altra, podria indicar un desequilibri hormonal (un excés d’alguna hormona en concret) que s’hauria de revisar amb un nutricionista, PNI o ginecòleg integratiu i resoldre amb dieta i complements, si calgués.
Sí que és cert que la majoria de les vegades la necessitat de dolç és purament emocional. En parlo als meus dos llibres: el dolç té connotacions de cuidar-se, de protecció, de sensació que tot anirà bé, de confort, de plaer, d’amor… i quan aquestes emocions i sensacions essencials fallen, podem acostumar-nos a “substituir-les” o a omplir els forats que deixen amb dolç.
2 receptes d’snacks dolços
Si ens n’adonem i treballem aquesta relació i dependència, podem substituir els dolços convencionals per dolços més saludables, si pot ser sense sucres, com dèiem. Avui compartiré dues de les receptes que cuino més a casa i que tenen més èxit.
1-El nostre brownie suau superèxit
Del meu nou llibre Estimar sense sucres afegits.
Ingredients:
- 4 plàtans madurs (o qualsevol fruita dolça preferida)
- 3 ous
- 1 tassa de farina d’arròs integral
- 1⁄2 tassa de llet vegetal d’arròs
- 4 c.c. de cacau pur en pols
- 1 c.c. de bicarbonat
- 2 c.c. de vinagre
- Xips de xocolata negra 85%
- Vainilla en pols o en gotes
Recordeu: c.c. = cullereta de cafè
Preparació:
- Enceneu el forn a 180 °C.
- Barregeu la farina i el cacau i reserveu-ho.
- Tritureu els plàtans (guardeu mig plàtan per posar-lo tallat per sobre del pastís una vegada tingueu la massa acabada) i reserveu-los.
- Bateu els ous durant uns minuts, incorporeu-hi la llet vegetal i la vainilla juntament amb els plàtans triturats.
- Afegiu els ingredients secs a la barreja anterior i barregeu amb suavitat.
- En un got, poseu el bicarbonat i el vinagre. Farà escuma. Aboqueu-ho sobre la barreja ja acabada.
- Col·loqueu la barreja en un motlle greixat amb oli de coco. Distribuïu per la superfície de la barreja plàtan tallat i xips de xocolata negra.
- Poseu el motlle al forn durant 20 minuts aproximadament. És important que al cap de 15 minuts hi donem un cop d’ull (recordeu que no volem que quedi sec).
El podeu servir fred o calent, amb coco ratllat per sobre, nous o xocolata fosa si us agrada.
El podeu tallar, congelar i treure el dia que necessiteu menjar alguna cosa dolça.
2-Pancakes més fàcils impossible
Del meu primer llibre La dieta de les emocions
Ingredients:
- 50 g de farina de civada
- 25 ml de beguda vegetal (per exemple beguda de coco)
- 1 ou
- Vainilla en pols o en gotes
- 1 plàtan opcional (o qualsevol fruita dolça)
Nota: Si hi poseu plàtan, caldrà reduir la quantitat de farina o augmentar la de beguda vegetal.
Preparació:
- Tritureu tots els ingredients.
- Aboqueu la massa semilíquida a la paella calenta amb oli de coco.
- Deixeu que pugi la massa i tombeu.
- Ho podeu barrejar amb un tros de xocolata sense sucre, tahina, o fins i tot amb guacamole!
Us durarà 2-3 dies i es pot guardar a la nevera o congelar.
Ens etiqueteu a Facebook o Instagram quan les feu? @neuselcacho @etselquemenges.cat. Ens encantarà veure com us han quedat!
Hola, bona tarda!
Una pregunta: la fotografia del brownie correspon realment a la recepta explicada? ho dic perquè no veig el plàtan tallat al damunt i, d’altra banda, em sembla veure com si hi hagués trossets blancs d’alguna cosa dins de la massa.
Ja em direu alguna cosa. Moltíssimes gràcies per endavant!!
Cordialment,
Lourde Calduch Benages
Hola Lourdes,
No, per un tema de copyright no hem pogut utilitzar la imatge real, però vàrem buscar una que s’assembli bastant. A la massa pots posar trossets d’ametlles i et quedarà aquest afecte. I per sobre pots posar xocolata en pols, xocolata desfeta, trossos de plàtan, coco ratllat, …
D’acord, moltes gràcies! Només una darrera pregunta: si utilitzo farina d’arròs no integral em sortirà bé igual?
Gràcies de nou!
Si, segurament però hauràs d’anar fent proves perquè a vegades canvia el forn, el temps, la temperatura, el tipus de farina,… fins que trobis l’adaptació que et quedi millor.
Hola, Neus,
jo he fet el teu brownie i precisament aquesta capa més cruixent de dalt i que es veu a la fotografia, a mi no m’ha quedat i la vaig trobar a faltar ja que la vaig trobar a faltar i amb el brownie clàssic sí que em surt. Sabries dir-me com es pot aconseguir?