Fer-nos el sopar després d’arribar de treballar cansats i amb gana pot resultar un gran esforç. Això es tradueix, massa cops, a demanar menjar a domicili, posar una pizza al forn o recórrer a precuinats, que són ràpids, però la majoria poc saludables.

Recepta de sopar ràpid en 20 minuts d'espaguetis de carbassó saltats amb gambes.

Espaguetis de carbassó saltats amb gambes.

Trucs per ajudar-te a organitzar un sopar sa i ràpid

Per evitar que això passi, podem incorporar a la nostra rutina certes pràctiques que ens ajudin a organitzar-nos a preparar l’últim àpat del dia.

  • Intentar fer la compra el cap de setmana per tenir la nevera amb aliments frescos durant la setmana. Si anem a comprar després de treballar, és probable que acabem amb algun preparat per fer al microones. A més, si anem al súper amb gana, és més fàcil comprar aliments poc nutritius com patates fregides, snacks…
  • Tenir algunes verdures ja rentades i tallades a la nevera pot ajudar molt per tal que, a l’hora de preparar el sopar, no faltin mai al plat. També hi ha, en alguns supermercats, opcions de bossetes de verdures tallades i rentades a punt per consumir. Una altra opció són els congelats.
  • Preparar i guardar cereals cuits. Algun dia que tinguem més temps, podem deixar fetes un parell de carmanyoles amb arròs, quinoa, mill o fajol per poder fer-les servir durant la setmana.
  • Tenir pots de llegums cuits a casa ens pot salvar més d’un sopar; els llegums ens aporten proteïnes i fibra per a un sopar complet.

És important tenir en compte que el plat del sopar, així com el del dinar, ha d’estar compost per la meitat de vegetals i fruites, 1/4 d’hidrats provinents de grans integrals, 1/4 de proteïnes de bona qualitat com les llegums, tofu, tempeh, fruits secs, llavors i peix, limitant les carns vermelles i carns processades. Finalment, cal incorporar una petita part de greixos saludables com l’oli d’oliva verge extra, alvocat i fruits secs.

11 idees de sopars sans i lleugers

  • Mongetes blanques saltades amb espinacs i nous.
  • Crudités de verdures diverses.
  • Tempeh a la planxa marinat amb salsa de soja, amanida verda, alvocat, patates minis al vapor.
  • Fajitas farcides de tofu amb verdures saltades, rodanxes d’alvocat, blat de moro i espinacs frescos.
  • Pasta de fajol amb bolonyesa de soja texturitzada.
  • Espaguetis de carbassó amb nous, alfàbrega i tofu.
  • Fonoll a la planxa amb quinoa i hummus amb bastonets de pastanaga.
  • Pasta de llenties vermelles amb bròquil saltat amb all.
  • Papillota de bacallà o salmó al vapor amb verdures. Es pot fer servir l’estoig de silicona per al microones per tenir-lo a punt en 10 minuts.
  • Amanida de llenties amb tomàquet, cogombre i ceba i nous.
  • Gaspatxo amb ou dur.

Recepta de sopar exprés

Crep de farina de cigrons amb verdures saltades i salsa de tahina

Ingredients per a 2 persones:

Per al crep:

  • 4 cullerades de farina de cigrons
  • Aigua
  • 1 cullerada d’oli d’oliva verge extra
  • 1 mica de sal
  • 1 mica de pebre negre
  • 1 bossa de verdures fresques per saltar

Salsa de tahina:

  • 1 cullerada de tahina
  • 1 cullerada de suc de llimona
  • Aigua

Preparació:

  1. Incorporeu l’aigua a poc a poc a la farina de cigrons fins a obtenir una barreja semblant a la consistència de l’ou batut. Afegiu-hi sal, pebre i l’oli.
  2. Escalfeu una paella amb unes gotetes d’oli (si és antiadherent no cal) i aboqueu-hi la barreja. Deixeu uns minuts i gireu; daureu per l’altre costat 3 minuts més i reserveu en un plat.
  3. A la mateixa paella ja calenta, incorporeu les verdures tallades amb una mica de sal. Salteu-les cinc minuts.
  4. Per a la salsa, barregeu la cullerada de tahina amb dues cullerades d’aigua, el suc de llimona i una mica de sal.
  5. Serviu les verdures sobre del crep i afegiu-hi la salsa de tahina.

Si necessites més idees de SOPARS SALUDABLES, tenim el curs online SOPARS D’ESTIU FÀCILS I SANS de la xef María Llamas que et descobrirà moltíssimes receptes, trucs i consells perquè el teu sopar sigui sa, per sempre. Tens l’opció VEGETARIANA i la OMNÍVORA!

 

Florencia González

Estudiant de dietètica a l’IRPF Roger de Llúria. Especialitat en alimentació vegetariana i vegana. Visió integradora.