No sé a casa vostra, però per mi sempre ha estat una mica traumàtic el tema de la carmanyola que els meus fills s’enduen a l’escola per esmorzar. Em nego a posar-los galetes o brioixeria i, d’altra banda, tinc la mala sort que no accepten amb massa alegria la fruita i la fruita seca –sempre els n’ofereixo, però moltes vegades torna tal qual.
La carmanyola de l’escola ha de ser, d’una banda, fàcil de preparar –necessito opcions que no impliquin gaire temps a la cuina– i, per descomptat, saludable. A continuació, us explico alguns dels esmorzars que solc posar a la carmanyola dels meus fills, a veure si us serveixen d’inspiració per a les vostres. Són receptes que alguns ja coneixereu perquè estan incloses a Berenars sans, el petit receptari que la Gina Estapé i jo vam fer per EtsNen 3, o en el llibre electrònic Festes infantils, també de la Gina i meu. A baix, als comentaris, podeu compartir també les vostres millors opcions i, així, en comunitat, enriquirem els nostres receptaris infantils!
Blinis amb crema de cacau
El blini és una espècie de crep gruixuda que es pot omplir o menjar sola. La versió que us proposo és força neutra, però si no voleu o no us agrada la crema de cacau per farcir-los, també els podeu fer amb una mica de plàtan i canyella i prendre’ls tal qual.
Si feu els blinis i la crema de cacau, el més pràctic és fer servir dos blinis com a tapes i posar la crema al mig. Una mica com els alfajores argentins.
Tant els blinis com la crema de cacau duren dos o tres dies a la nevera (guardeu-los en envasos hermètics, això sí).
Blinis de civada
Ingredients:
- 85 g (1 tassa) de civada
- 185 ml (3/4 tasses) de beguda vegetal baixa en sucres
- 1 ou mitjà
Elaboració:
- Escalfeu una paella a foc mitjà.
- Poseu tots els ingredients al vas de la batedora i tritureu fins que quedi tot ben integrat en una massa semilíquida.
- Aboqueu una cullerada de massa a la paella per formar un blini d’uns 5 cm de diàmetre, i feu-ne tants com us en càpiguen a la paella.
- Deixeu que s’infli una mica la massa i gireu-los.
- Traieu del foc i deixeu que es refredin.
- Repetiu el procediment fins que s’acabi la massa.
Crema de cacau
Aquesta recepta és una autèntica i deliciosa “nocilla” sana.
Ingredients:
- 140 g d’avellanes lleugerament torrades
- 3 dàtils Medjool sense pinyol
- 70 ml de beguda d’avellanes (podeu fer servir una altra beguda vegetal, però amb la d’avellanes el resultat queda més aconseguit)
- 1 c.p. de vainilla en pols
- 1 c.s. de cacau pur en pols
Elaboració:
- Traieu la pell de les avellanes tant com us sigui possible.
- Tritureu les avellanes fins a aconseguir una consistència de crema per untar.
- Afegiu-hi el cacau, la vainilla i la beguda d’avellanes i seguiu triturant.
- Afegiu-hi els dàtils i tritureu fins que quedi tot ben integrat.
- Reserveu a la nevera.
Boletes energètiques de llimona
Són genials per preparar i reservar a la nevera (aguanten uns quants dies). Els infants, amb un parell o tres, en solen tenir prou, perquè són denses.
Ingredients:
- 150 g d’ametlles pelades
- 50 g de coco ratllat
- 1 c.s. d’oli de coco
- Ratlladura d’1 llimona
- Suc de llimona
- 4 dàtils Medjool sense pinyol
Elaboració:
- Poseu tots els ingredients excepte els dàtils en el got de la batedora i tritureulos fins que quedi tot ben integrat.
- Afegiu-hi els dàtils i tritureu-ho més.
- Feu boletes de 2 a 3 cm de diàmetre amb les mans humides.
- Arrebosseu les boletes amb coco ratllat.
- Claveu els bastonets a les boletes perquè quedin com xupaxups.
- Reserveu a la nevera.
Fruita seca banyada
Aquesta és de les opcions més fàcils i agraïdes de totes. És més adequada per a l’hivern, per evitar que la xocolata es fongui.
Ingredients:
- 1 grapat (uns 20 g) d’ametlles, avellanes, nous o el fruit sec que més us agradi
- 20 g de xocolata negra del 80% o més
Elaboració:
- Col·loqueu la xocolata en un bol i desfeu al bany maria.
- Retireu del foc i afegiu-hi la fruita seca. Amb una cullera, remeneu bé la fruita seca perquè s’impregni bé de xocolata
- Retireu la fruita seca i col·loqueu-la sobre una superfície antiadherent. Deixeu que refredi.
Pa de plàtan
Soc fan d’aquesta recepta, que agrada tant a grans com a petits. És de la Gina i us l’explico a continuació. I, molt important, es pot tallar a llesques i congelar. Només cal treure les llesques una estoneta abans de consumir-les.
Ingredients:
- 250 g de farina d’ametlla
- 3 plàtans madurs
- 2 ous
- Canyella al gust
- 1 c.p. de bicarbonat
- 1 c.p. de vinagre de poma
- Opcional: nous trossejades, panses o llavors de xocolata.
Elaboració:
- Preescalfeu el forn a 180 ºC.
- Tritureu tots els ingredients –excepte els opcionals– fins a aconseguir una massa homogènia.
- Afegiu els ingredients opcionals i barregeu amb la massa.
- Unteu un motlle rectangular amb una mica d’oli de coco verge i aboqueu-hi la massa. Enforneu-ho uns 40-45 minuts. Retireu el pa del forn i deixeu-lo refredar una mica abans de reservar.
Bastonets de pastanaga amb hummus
Ja sé que no és la proposta més original, però la comparteixo perquè de vegades ve de gust alguna cosa salada i aquesta idea és força fàcil de transportar i molt nutritiva. Als meus fills els encanta i el que sobra de l’hummus gairebé sempre queda per a l’aperitiu o per sopar.
Les pastanagues es tallen a bastonets i l’hummus es prepara en dos minuts, com us explico a continuació.
hummus
Ingredients:
- 2 tasses de cigrons cuits
- 4 c.s. d’oli d’oliva verge
- 1 c.s. de tahina
- ½ c.p. de comí en pols
- Suc d’1 llimona
- Una mica de sal marina sense refinar
Elaboració:
Tritureu tots els ingredients fins que quedi una textura homogènia.
Voldria fer un últim apunt necessari. Per mi, l’alternativa més natural, nutritiva i ràpida és sempre una peça de fruita de temporada, acompanyada d’un grapat de fruita seca (ametlles, nous, avellanes…). Com us explicava, a casa meva no és el més fàcil d’oferir i per això m’he hagut de buscar la vida, però si és una opció que agrada, ni ho dubteu! Té energia i nutrició de sobres. Això sí, no hem de confondre la peça de fruita amb els sucs envasats, que són una opció molt menys interessant, ja que porten molt de sucre i gairebé sempre reben tractaments tèrmics que en destrueixen les vitamines.
També són bones opcions una mica de truita del dia anterior, unes olives, un ou dur, un entrepà amb un bon pa i pernil o paté vegetal.
L’esmorzar que fan els nens a mig matí és un moment de recàrrega energètica important, ja que per a ells l’escola suposa un esforç físic i mental. És clau triar aliments que els donin energia estable i alhora siguin nutritius per al cervell.
Ànims, que és una feina de formigues, però val molt la pena. I, un cop més, si teniu alguna recepta per compartir, no dubteu a escriure-la als comentaris.
I el sopar?
I si voleu algunes idees per a resoldre un altre dels grans dilemes d’alimentació diaris, llegiu l’article de la Núria Coll “El suplici de pensar “què els faig per sopar?”
Què podem fer si a l’escola els donen un berenar gens saludable? Nosaltres volem que el nen (3 anys) mengi quelcom bo i no ens deixen portar res de casa. Estem obligats a acceptar que li donin coses com xocolata amb llet Nestlé, compota de fruita ensucradissima i formatgers del Caserio, de tot menys formatge… Ens poden obligar realment a acceptar això?
Hola, no trobo l’enllaç del etsnen.cat, em dóna error. Com puc comprar la revista i el receptari de berenars sans? gràcies