Vi Saludable_Celler Comalats1

Arribo a l’Ametlla de Segarra, un poble de poc més de vint habitants allunyat de vies de comunicació importants i de qualsevol altra font de contaminació. Un paratge encantador en què l’essència pagesa brolla per ella mateixa. M’espera l’Eva Bonet que, conjuntament amb el seu pare Jaume i el seu germà Eloi, estan al capdavant del Celler Comalats. “Has arribat a un indret de tradició vinícola i de cultura de la terra. La Segarra havia estat un mar de vinya, abans de ser el graner de Catalunya”, em comenta l’Eva només arribar.

Vi Saludable_Celler Comalats2

“Sempre hem fet ecològic. Estem en un clima molt agraït per a la vinya que ens permet integrar-la perfectament en el seu ambient natural” 

El Celler Comalats entra en funcionament l’any 1989, quan en Jaume decideix elaborar una part del raïm que produeix als seus camps. Amb molta dedicació i paciència aixeca un celler en què comença a elaborar els seus vins, sempre amb un marcat caràcter tradicional i artesà. Aquesta passió per fer les coses de la millor manera possible −respectant l’entorn i cercant un producte únic− és el que l’empeny des dels inicis a una producció en consonància total amb l’entorn.

“Sempre hem fet ecològic. Estem en un clima molt agraït per a la vinya que ens permet integrar-la perfectament en el seu ambient natural”, argumenta l’Eva. El Celler Comalats té el certificat del CCPAE des de l’any 2000. A més, des de l’any 2007 elaboren un vi natural sense sulfits, que cada vegada té més adeptes.

Vi Saludable_Celler Comalats4

Anem a fer una volta pels camps per veure com està la vinya aquests dies. Els camps ja són verds i en ple procés de creixement. La família Bonet treballa actualment dotze hectàrees de Cabernet Sauvignon, que tot i no ser una varietat local, és una de les que millor s’adapta al terreny de la Segarra. “Ens agrada el vi que tenim amb aquest raïm. És agraït i manté tota la força de la terra que l’acull”, explica l’Eva. A banda de vinyes, també treballen camps de cereals, oliveres i ametllers, un homenatge a la dieta mediterrània que omple les terres de colors durant bona part de l’any.

Vi Saludable_Celler Comalats8

Li demano a l’Eva què és el que més li agrada de la feina al celler familiar. “Estic engrescada a donar a conèixer la feina a pagès i els productes artesans com els que fem a casa”. M’agrada l’emoció amb la qual expressa les seves ganes de treballar i de continuar amb la tradició del pare, incorporant una mirada més moderna adaptada a les noves tendències de la societat i el mercat. “Fem molta feina a les xarxes socials, expliquem el que fem, participem de moltes activitats i estem actius”. Trobo que la combinació de diferents generacions en una mateixa empresa familiar facilita un tarannà àgil en què es barreja la saviesa del saber fer dels nostres avantpassats amb l’energia d’innovar dels més joves.

Vi Saludable_Celler Comalats10

Al Celler Comalats trobareu tres vins negres i un de rosat. El negre reserva 2004, amb un any en barrica de roure i d’un color cirera intens, té unes aromes molt presents de confitures. Un vi per degustar sense pressa i maridar amb la cuina tradicional de la Segarra. Un gran regal per al paladar! El negre jove 2014, que expressa unes aromes de fruita vermella amb tocs de maduixa i fruites del bosc, és fresc i ideal per a qualsevol moment del dia que tingueu ganes de gaudir d’un trosset de terra de la Segarra. El rosat 2014, que presenta un color i unes aromes de fruits vermells, és un vi alegre que acompanya estones de disbauxa i bons amics. Un vi per compartir i refrescar l’ambient. El sense sulfits 2014, amb un color intens de fruits vermells i unes aromes refrescants de flors silvestres, és un vi natural que trasllada sense embuts tota l’essència de la terra a la copa. Una sorpresa per compatir sense pressa.

Vi Saludable_Celler Comalats5

Quan li demano a l’Eva quins són els projectes de futur per al Celler Comalats, em mira, respira i somriu. Intueixo que és una deu d’idees i projectes i que està engrescada en mil i una coses al voltant del món del vi. “Tinc ganes de fer moltes activitats: música, menjar, visites, intercanvis… el que calgui per mantenir-nos vius i actius”. Si visiteu la pàgina del Facebook trobareu que participen tant de les activitats que s’organitzen a la zona com de les que ells mateixos proposen. “Fem paelles i la gent pot venir a menjar, conèixer les vinyes i el celler i passar un dia preciós”, em diu contenta l’Eva. És una activitat nova que han començat aquesta primavera i que sembla que ha tingut molt bona acollida. També organitzen un festival a l’estiu que es diu “Comalada Art&Paraula”, en el qual conviden diferents artistes a recitar i compartir les seves creacions literàries. Tot sempre acompanyat d’una bona copa de vi ecològic del Celler Comalats.

Vi Saludable_Celler Comalats7

Trobareu els vins del Celler Comalats a diferents botigues i restaurants, tant de la Segarra com de la resta de Catalunya. A Cervera, els trobareu al restaurant l’Antic Forn i a la Cosa Nostra; a Tàrrega, a la botiga Fem Cadena i a Barcelona, a Montvínic i Fastvínic, entre altres. Tot i que si voleu conèixer la veritable essència del terròs de la Segarra i l’empenta sempre positiva de la família Bonet, el millor és que us escapeu un dia fins al paisatge de comes i comalades que, per cert, és l’origen del nom del celler.

Per a més informació: www.comalats.com

Vi Saludable_Celler Comalats6

Vins del Riu Corb: una experiència enològica que us corprendrà

El riu Corb és el que dóna nom a la vall que va des de Rauric fins a Vilanova de la Barca per les comarques de l’Urgell, la Segarra i la Conca de Barberà. La seva màgia roman en la identitat que presenten els seus pobles i nuclis rurals, en què es manté una essència molt arrelada a la terra.

La Vall del Riu Corb està dintre de la DO Costers del Segre, fet que li atorga un important caràcter vitivinícola a la zona. Per donar-lo a conèixer i per unir esforços amb el sector turístic, s’ha creat la ruta dels Vins del Riu Corb: un recorregut per nou cellers plens d’història i d’històries per explicar.

Ha estat gràcies al projecte GUSTUM, liderat per l’Associació Leader, que els cellers han pogut crear aquest producte turístic per donar-se a conèixer. Una de les accions que han portat a terme ha estat facilitar als restaurants de la zona una carta de vins de la Vall del Corb, perquè els seus clients els puguin degustar i conèixer.

Us recomano que hi passegeu, que tasteu, que contempleu… i que sigueu feliços visitant les joies del nostre país. Una amalgama de tradició i mirada endavant que esperona les zones rurals a reivindicar el seu paper fonamental vers un territori equilibrat.

Neus Monllor
Neus Monllor

Doctora en Geografia i Medi Ambient
Consultora a Arrels a Taula