Hi ha estudis que mostren que menjar set olives cada dia és una bona manera d’estar més sans i de protegir-nos de diferents patologies. Per què?

Olivas_JenniferAriasFotografia002

Foto: Jennifer Arias Fotografia

 

1. Les olives no engreixen, enriqueixen!

D’olives, en solem menjar relativament poques. Set olives, que és el que pot haver-hi en una amanida al dinar, tenen aproximadament 20 kcal; i les negres –més madures que les verdes– encara tenen menys calories. Per tant, si engreixen no hauria de ser una preocupació a l’hora de decidir si n’hem de menjar. Per altra banda, contenen fibra, un component molt important quan parlem de sacietat i de dietes d’aprimament. En tots casos, aquesta fibra coopera afavorint la salut intestinal, l’absorció mineral i el sistema immunitari.

2. Són riques en antioxidants, vitamines E i A, i ferro

Són bones, doncs, per protegir la pell de l’envelliment, per hidratar-la, regular-la en casos de sequedat, irritació, sensibilitat, dermatitis atòpica i psoriasi. Gràcies als polifenols que contenen, ajuden a reduir la inflamació en les pells més difícils.

Les olives també ens poden ajudar en casos d’anèmia, ja que són molt riques en ferro, sobretot les negres. A més, col·laboren a mantenir l’equilibri dels nivells de glòbuls vermells a la sang i a sentir-nos amb una mica més d’ànim durant la regla, quan ens sentim tan cansades.

Una de les moltes propietats del ferro és que, a més, ajuda a sintetitzar la carnitina, l’aminoàcid encarregat de deixar entrar el greix a la cèl·lula per convertir-lo en energia; així doncs, és bo no eliminar-les, per aquest altre motiu, si volem perdre pes.

3. Contenen omega-3 i 6

L’omega-3 també és indispensable per millorar l’aspecte i la hidratació de la pell, com també per regular la producció de greix de les glàndules sebàcies en pells amb acne.

És molt bo que en un mateix aliment hi hagi tant omega-3 com 6, per tal de mantenir la proporció entre l’un i altre més equilibrada i obtenir beneficis circulatoris, nerviosos, i hormonals.

4. Protegeixen el cor i la circulació

Com l’oli d’oliva, les olives també tenen propietats protectores del cor i la circulació, i per tant de l’envelliment cel·lular. Això és gràcies a l’àcid oleic, un greix monoinsaturat que ajuda a compensar els greixos saturats.

Els polifenols que anomenàvem abans (hidroxitirosol, tirosol) i flavonoides (catequines) que contenen ajuden també a reduir l’oxidació pròpia de l’edat, la contaminació, l’exercici intens… i a lluitar contra els radicals lliures. Menjar olives de manera regular, doncs, pot arribar a millorar la salut nerviosa, cerebral i fins i tot la memòria.

 5. Digestives

L’aigua, la fibra i els àcids grassos que contenen les olives, a banda del fet que originalment són un aliment amarg, afavoreixen la digestió i milloren la salut gastrointestinal. Si en prenem abans dels àpats, incrementem la producció de sucs gàstrics, i amb aquest efecte colagog, ajudarem a expulsar més bilis a través de la vesícula biliar.

6. Són un tresor mediterrani

Les olives, pròpies de la cultura i tradició mediterrània, aporten totes –les mil i una varietats que hi ha– un gust únic, propi d’aquesta zona, del qual hauríem d’estar orgullosos.

No només es poden consumir com a aperitiu abans de dinar, també amb l’esmorzar o el berenar: una mica de pa integral amb olivada és una alternativa molt saludable.

Foto: Jennifer Arias Fotografia

Foto: Jennifer Arias Fotografia

7. No aptes per a hipertensos, molt aptes per a persones amb la tensió o l’energia baixa

Compte, de manera natural ja contenen molt de sodi, i les de llauna encara més. Les marques comercials els afegeixen encara més sal, estabilitzants sòdics (més sal), anxoves (que contenen molta sal), glutamat monosòdic, acidulants, etc.

Les persones que tenen els nivells de potassi alts poden beneficiar-se de menjar olives en compensar la bomba sodi-potassi.

Idees per menjar-ne

Quines varietats heu tastat? Senceres, amb pinyol o sense, farcides, verdes, negres?

No només les podeu afegir a les amanides, pizzes, entrepans, purés de patates, cremes de verdures, pastes i liquats verds, sinó que també les podeu menjar en forma de:

Foto: Jennifer Arias Fotografia

Foto: Jennifer Arias Fotografia

Neus Elcacho

Dietista integrativa i coach nutricional

  @NeusElcacho   @healthy_neuselcacho
Neus Elcacho

Demana cita amb la Neus Elcacho a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic