Durant els últims mesos, hem viscut nombrosos canvis vitals. Canvis, sobretot, en el ritme de vida, en la manera de dur a terme coses tan habituals com treballar o fer esport i també en la manera en la qual ens comuniquem i relacionem. D’alguna manera, hem viscut un canvi de realitat i de normalitat, cosa que ens ha afectat en molts aspectes, encara que n’hi ha un que té una rellevància especial, atès que està totalment vinculat amb la nostra salut i amb la manera d’afrontar el dia a dia: la qualitat del son.
PiLeJe, laboratori francès especialitzat en microbiota, micronutrició i fitoteràpia, ha dut a terme un estudi amb Canal Sondeo en què posa en relleu que el 45% dels enquestats afirma que la pandèmia ha afectat la qualitat del seu son. De totes maneres, el que importa i preocupa de debò és que el 88% d’aquestes persones afirmen que han dormit pitjor aquests últims mesos que just abans de la pandèmia. El doctor Javier Albares, neurofisiòleg i especialista en son, explica que “la situació d’incertesa en aspectes tan importants com la salut, la feina i la situació econòmica, han augmentat els nivells d’ansietat de la població en general i, com a conseqüència, alguns trastorns del son, com l’insomni”.
Tristesa, ansietat i estrès, les causes principals d’empitjorament de la qualitat del son
Hi ha moltes causes que poden deteriorar la qualitat del son, com l’estat emocional. La situació provocada per la pandèmia precisament ha alterat l’estat anímic de moltes persones, cosa que l’enquesta de PiLeJe posa en relleu. Més de la meitat dels enquestats (53%) s’han sentit tristos durant els últims mesos, el 43% també s’han sentit ansiosos i el 41% han tingut estrès.
A més, en reduir les activitats físiques, treballar a casa i tenir menys vida social, els horaris de son també han variat de manera destacable. Segons l’enquesta, el 56% han vist afectats els seus horaris habituals: el 22% afirma que té horaris canviants, el 12% diu que ara se’n va a dormir més aviat que abans i el 22% que ho fa més tard que abans. Segons el doctor Albares, “menys activitat física, menys exposició a la llum natural i més hores d’exposició a la llum d’aparells digitals sobretot en les hores prèvies al son, així com horaris irregulars dels àpats, han desajustats els rellotges interns de molta gent, i això ha provocat no només trastorns del ritme circadiari del son, sinó un risc més alt de desenvolupar altres trastorns digestius i metabòlics”.
Aquesta situació fa que gairebé un de cada dos enquestats (46%) se senti més cansat que abans, encara que l’activitat física hagi disminuït.
Si voleu saber quins aliments us poden ajudar a dormir més bé, ben aviat farem un webinar amb el psiconeuroimmunòleg, dietista i farmacèutic Marcello Soi, que explicarà quins són els nutrients clau per millorar l’insomni. També ens parlarà dels perills de no dormir bé i del paper dels bacteris de la microbiota intestinal en el control del descans. Si us interessa, us hi podeu apuntar a l’enllaç.