Aquesta setmana, la dietista-nutricionista María Merino, ha revolucionat Twitter amb una foto del seu fill menjant cigrons per esmorzar. L’han titllada de mala mare, que el seu fill no serà feliç, que no tindrà infància o que a l’escola el marginaran, entre altres barbaritats. A més, també han posat en dubte la seva professionalitat.

María Merino ni s’imaginava el l’allau de comentaris i retwits perquè, ella considera que menjar cigrons per esmorzar entra dins d’una alimentació saludable. Ateses les reaccions, l’autora del blog Comiendo con María vol deixar un missatge clar: “No l’obligo a menjar cigrons, però val més un cigró que una galeta”.

L’esmorzar és un àpat que s’ha anat limitant a certs “aliments” per interessos comercials i per seguir la piràmide oficialista amb la base de cereals (sobretot, blat). El resultat és una combinació de blat amb greixos de mala qualitat i molt de sucre. Una bomba de quilocarories amb nul valor nutricional. “Als supermercats, es cataloguen les galetes, cereals d’esmorzar i brioixeria com el passadís dels esmorzars i el pitjor és l’associació que es fa de la felicitat amb el producte dolç”, afirma Merino.

La crua realitat és que l’obesitat infantil va en augment i és un problema molt greu de salut pública dels segle XXI. La nutricionista és molt contundent: “No ens ha de preocupar que els nens mengin cigrons per esmorzar, sinó el sobrepès i l’obesitat infantil”. En els darrers quaranta anys, l’obesitat s’ha multiplicat per 10 i, actualment, un 12% dels nens entre 6 i 12 anys pateixen obesitat i un 19%, excés de pes. A més de malalties associades com al diabetis tipus 2, totalment relacionades amb la mala alimentació i el sedentarisme.

Què és un esmorzar saludable?

Un esmorzar saludable, per Merino, conté aliments reals: “És igual si són cigrons, un remenat de verdures o unes llenties estofades perquè hi ha tot un món més enllà de les galetes i dels cereals d’esmorzar”. Reconeix que avui en dia són plats que s’identifiquen més per dinar o sopar, però que al cap i a la fi és menjar i són creences actuals perquè els nostres avis menjaven sobres del dia anterior per esmorzar.

María Merino, Dietista-Nutricionista

A casa seva no entren les galetes i, per tant, el seu fill mai n’hi demanarà perquè no les coneix. Altres esmorzars de casa seva poden ser fruita de temporada, iogurt amb civada, pa integral amb oli i tomàquet, etc. La María ens explica que molts cops li ofereix dues o tres opcions, però l’altre dia obrint la nevera va veure els cigrons i li van venir de gust. Això és el que passa quan tenim opcions saludables a casa i des de ben petits hi ha hagut una educació nutricional al darrere.

Merino agraeix les iniciatives espontànies de companys de professió donant suport al fet de menjar cigrons per esmorzar. Per exemple, Juan Llorca ha fet un vídeo i ha penjat una foto de l’any passat en què la seva filla menja sopa per esmorzar; Carlos Ríos a través dels stories o les nostres companyes Lemon’s secrets que també han fet una publicació sobre el tema. També podeu veure totes les reaccions de suport a Instagram i Twitter sota el hashtag #yodesayunogarbanzos.

Què mengen per esmorzar els nostres nutricionistes?

A Etselquemenges fem molta pedagogia i divulgació de l’alimentació saludable i ja vam publicar un article sobre Què mengen per esmorzar els nostres nutricionistes amb exemples d’esmorzars de forquilla amb menjar real. Els nostres terapeutes molt sovint es troben que els pacients entren en crisis quan se’ls treu el que solen menjar per esmorzar, però que després agraeixen el nou món que se’ls ha obert al davant.

Esmorzars dels terapeutes de La consulta de l’ETS

Com podeu veure a la imatge són esmorzars variats d’on podem extreure un resum amb diverses opcions i idees per seguir a casa:

En dejú, suc de llimona amb aigua (tèbia) i/o aigua de mar.

Per menjar:

  • Hidrats de carboni: pa de llevat mare o pa de fajol, creps de fajol o de plàtan mascle, patata prebiòtica.
  • Verdura i hortalisses de temporada (crua o cuita), germinats i fermentats (xucrut).
  • Greixos: alvocat, fruita seca i llavors, olivada, tahina, oli d’oliva i oli de coco.
  • Proteïna: ou, pernil ibèric, cansalada ibèrica, salmó salvatge, anxoves, verat o seitons.
  • Fruita de temporada.

I per beure? Te kombutxa, te amb canyella, te bancha amb umeboshi, liquat verd, te verd amb regalèssia i menta, cafè amb llet de civada, llet de coco o batut de cereals.

Lluca Rullan
Lluca Rullan

Periodista i dietista integrativa

  @llucarullan   @llucarullan_dietista