L’ajuda dels complements nutricionals

En el món de la complementació nutricional també hi ha alternatives naturals que ajuden a millorar l’estat d’ànim, com ara el 5-HTP obtingut de les llavors d’alguns llegums procedents de l’Àfrica (Griffonia simplicifolia). Per millorar el descans nocturn i la qualitat del son, podem recórrer al llúpol, tranquil·litzant natural que s’utilitza en fitoteràpia per calmar i regularitzar l’activitat nerviosa; és ideal per millorar situacions d’insomni, mals de cap i nerviosisme. L’extracte de camamilla és un calmant suau del sistema digestiu i nerviós, i l’extracte de melissa també; són plantes ideals per millorar problemes d’ansietat i nerviosisme. D’altra banda, el magnesi és un mineral que té una acció relaxant neuromuscular i que és indispensable per sintetitzar serotonina correctament; té un efecte antiestrès.

A l’hora de recórrer a un complement nutricional o de fitoteràpia sempre, evidentment, recomanem assessorament professional.

 

L’arribada de la primavera fa que moltes persones se sentin cansades i tinguin dificultats per adormir-se. Aquests símptomes són senyals de l’organisme que ens avisen d’una mala adaptació davant l’inici de la primavera. També poden indicar que el cos intenta eliminar les toxines que s’han anat acumulant durant l’hivern, per tal de regenerar-se millor i d’aprofitar al màxim els beneficis dels mesos de sol. Tant el procés d’adaptació com el de desintoxicació poden desencadenar una baixada de l’estat d’ànim i, a vegades alterar la qualitat del son.

Quins són, doncs, els ingredients fonamentals que hem de tenir presents per estar animats i esquivar la temuda astènia primaveral?

1. Depureu l’organisme i consumiu aliments rics en clorofil·la

Sovint només cal reorganitzar els àpats i evitar els aliments més difícils de pair i que generen més toxicitat –com els embotits, els lactis i les carns, per exemple–, i potenciar el consum de verdures, fruites, cereals integrals i llegums. També és interessant incloure en les amanides els germinats, fonts riques de vitamines minerals i enzims. Pel que fa als aliments rics en clorofil·la, trobem les hortalisses, els germinats i els famosos superaliments o superfoods –dels quals parlarem més endavant–; aquests últims es poden fer servir per enriquir els plats, els batuts i els sucs de fruites o hortalisses naturals. La clorofil·la és interessant perquè ajuda a desintoxicar l’organisme –alhora que oxigena els teixits– i a tenir uns nivells òptims de ferro, mineral importantíssim per evitar l’anèmia ferropènica, el dèficit del qual s’associa amb símptomes com debilitat, astènia i cansament generalitzat.

2. Mantingueu uns nivells constants de sucre en sang 

Quan mengem un aliment ric en hidrats de carboni, els nivells de glucosa en sang s’incrementen progressivament a mesura que digerim i assimilem els midons que contenen. La velocitat amb què digerim i assimilem aquests components depèn dels acompanyants que tingui: de la quantitat de fibra present i de la composició de la resta de menjar que hi hagi a l’estómac i intestins durant la digestió.

Mantenir uns nivells de glucosa en sang és essencial per assolir un equilibri òptim de l’organisme, tant emocional com físic. L’augment de sucre en sang desencadena un estat d’excitació física i psíquica. Com a conseqüència, entra en escena la insulina, i posteriorment s’origina una reacció d’hipoglucèmia reactiva amb sensació de cansament i tristesa, que és quan sentim la necessitat de consumir més aliment: tenim una gana voraç. Aquesta situació ens condueix a un cercle viciós en què necessitem consumir més hidrats de carboni per obtenir més energia, moment en què torna a entrar en escena la insulina i aconseguim, així, esgotar el sistema nerviós i originar estats d’ansietat, irritabilitat, cansament, o fins i tot estats anímics baixos o depressions.

3. Aliments que cal evitar

El consum de sucre refinat, de pa blanc, de patates i de cereals refinats indueix una resposta ràpida de la insulina. Com a conseqüència d’aquesta situació, les cèl·lules no poden utilitzar correctament tota la glucosa que reben i l’han d’emmagatzemar en forma de greix a les cèl·lules del teixit adipós.

4. Aliments que cal potenciar

En canvi, els aliments d’absorció més lenta que trobem són les fruites i verdures, els cereals integrals i els llegums. La fibra ajuda a disminuir l’absorció de sucre (tant en quantitat com en velocitat), per tant, com més processat sigui un aliment, més alt serà l’índex glucèmic (l’índex glucèmic és un valor que té en compte la rapidesa amb què un hidrat de carboni fa pujar el nivell de sucre en sang), i com més alt sigui l’índex glucèmic, més gran serà la descàrrega d’insulina.

5. Consumiu aliments rics en triptòfan

El triptòfan és un aminoàcid essencial poc present en la nostra dieta. Principalment el trobem en els lactis, els ous i els cereals integrals. Té la funció principal de fomentar l’estat d’ànim en general, ja que afavoreix la síntesi de serotonina.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic