Tant si és per vacances com per feina, viatjar ja forma part de les nostres vides. Però si ets celíac o tens intoleràncies alimentàries és difícil planificar el viatge i buscar llocs per menjar. Has de saber a quins restaurants podràs anar o, si no, portar una bossa amb menjar apte per al teu sistema digestiu, per si no trobes llocs amb menjar sense gluten o sense lactis.

Així és com va començar la idea d’en Jorge Paz i la seva parella de crear una agència de viatges per a persones amb intoleràncies alimentàries. A tots dos els agradava molt viatjar, i va ser en una d’aquestes sortides quan la dona d’en Jorge va tenir gastroenteritis. A partir de llavors va començar a tenir problemes digestius, fins que un dia, després de buscar molt, van comprovar que era intolerant a la lactosa. “Aquesta experiència ens va fer adonar dels problemes que sorgeixen quan tens algun tipus d’intolerància, i gràcies a una amiga intolerant al gluten i que treballava en una agència de viatges ens vam animar a engegar www.viajasinproblemas.com, un web especialitzat a buscar viatges, hotels i restaurants en què serveixin aliments sense gluten o sense lactosa, i on també puguem trobar els millors preus. Així, la pàgina t’ofereix una llista de restaurants i botigues de la zona del destí que has escollit”.

Suport digestiu i intestinal per evitar diarrees

Com que el sistema digestiu i intestinal acostuma a ser dèbil en les persones celíaques i intolerants a certs aliments, cal afegir a la farmaciola de viatge un complement nutricional ric en probiòtics, prebiòtics i L-glutamina com ara el Digestive Support d’Eophy. Ens ajuda a repoblar la flora intestinal alhora que en protegeix la permeabilitat. També és una bona opció portar kudzú i umeboshi, aliments que van bé per controlar les diarrees. Un altre complement nutricional que pot ser adequat és l’aigua de mar, perquè afavoreix la reposició de líquids i electròlits perduts. La Victoria, a més de tots aquests complements, ens recomana, en cas de diarrees, preparar aigua d’arròs amb una miqueta d’alga kombu i prendre te de tres anys molt cuit, que aporta tanins.

La Victoria Garcia Framis és tècnica en nutrició, doctora en Biologia i experta en celiaquia. Els seus dos fills són celíacs i, tant per experiència personal com professional, sap que, si es viatja amb infants celíacs, cal anar ben preparat. Fa quatre anys va anar a França i va veure que a tot París no hi havia ni un sol restaurant amb un menú per a celíacs. A més, l’associació francesa no li proporcionava cap mena d’ajuda o informació, i per això van acabar optant per llogar un petit estudi amb cuina i comprar els aliments sense gluten en una botiga de dietètica. També van anar a Disneyland París i va contactar amb la dietista del parc per saber si feien un menú per a celíacs. Els van dir que l’únic que tenien era un menú sense gluten, sense ou, sense lactosa, sense sal, tot ben precintat i del mateix color blanc, groguenc. Consistia en arròs bullit, cuixa de pollastre bullida, puré de patata i compota de poma. “Als meus fills els queien les llàgrimes quan van veure aquell plat tan insípid i poc atractiu davant seu, quan abans havien passat pel bufet i tot eren colors i olors. Evidentment, vam optar per anar cap allà i escollir els aliments que no els comportaven cap risc. La dieta sense gluten no pot ser avorrida, monòtona, insípida. I menys per a un nen!”. Segons el país on es vagi, a més, la cultura i costums poden facilitar-te o no la condició de celíac. Per exemple, “a Nova York −ens explica la Victoria− tenen uns pòsters als restaurants en què posa “Food allergies are serious” i fins i tot atorguen el premi al restaurant sense gluten de l’any per incentivar els restaurants a oferir menjar per a celíacs”.

Consells pràctics per si viatges i ets celíac o intolerant a algun aliment

En Jorge ens dóna una sèrie de consells que hem de tenir en compte a l’hora de viatjar:

  • «Quan arribeu a l’hotel, heu de parlar sempre amb el cap de cuina, per assegurar-vos que tot és correcte i parlar de menús, etc.
  • Quan es tracta d’un país estranger, heu de portar preparades frases tipus: “On puc trobar un restaurant per a celíacs?”, “aquest plat porta gluten?”, etc. Nosaltres també us podem proporcionar una llista d’aquestes frases.
  • Porteu sempre a sobre alguna cosa de menjar sense gluten, per si de cas.
  • Si viatgeu en avió, nosaltres informem les companyies del passatgers amb intoleràncies, però és recomanable que parleu amb el personal de cabina de l’avió per assegurar-vos-en».

La Victoria Garcia Framis, nutricionista, doctora en Biologia i experta en celiaquia del centre Nexesalut, ens afegeix les recomanacions següents per als viatgers celíacs:

  • Recordeu al vostre agent de viatges o a la companyia amb la qual viatgeu que prenguin bona nota de reservar menús sense gluten. GFML (gluten free meal) són les sigles que identifiquen aquests menús a les companyies aèries.
  • Una bona opció per al celíac és viatjar en creuer. La majoria de companyies ja ofereixen un menú sense gluten.
  • Abans de sortir de viatge és important posar-se en contacte amb l’associació de celíacs del país on teniu previst viatjar. Des de l’associació de celíacs de Catalunya es poden trobar enllaços o associacions de celíacs de tot el món. Us proporcionen llistes de llocs on comprar el menjar, restaurants…
  • A l’hora de comprar al supermercat, s’ha de revisar els etiquetatges i buscar el símbol de sense gluten. D’entrada, convé consumir tots els aliments que per naturalesa no contenen gluten: arròs, blat de moro, mill, fajol, quinoa, llegums, llavors, fruites, verdures, arròs, formatges, fruita seca, peix, carn, etc.
  • Si aneu a un restaurant, consumiu aliments que per naturalesa no continguin gluten i que estiguin poc elaborats: a la planxa, bullits, al vapor… I eviteu, també, les salses i els fregits.

 

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

  • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
  • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
  • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic