El peix és un aliment que no pot faltar en qualsevol dieta omnívora: és saludable, digestiu i alhora molt nutritiu, molt versàtil i amb grans possibilitats culinàries.

Alguns peixos, com les fruites i les verdures, també tenen temporades; per exemple, els peixos blaus són més ric en greixos omega-3 a la primavera i a l’estiu (durant els mesos que no tenen erra), per això és millor menjar-los llavors.

A més, el peix blau és un peix molt econòmic, en trobem sempre, tot i que a l’hivern és menys greixós. Podem triar sardines, sorells, verats, seitons, etc., que són ideals perquè són petits i contenen menys metalls pesants. Quan consumiu peix blau feu-ho sempre amb coccions a baixa temperatura per no malmetre els greixos saludables que contenen; per exemple, en escabetx, al forn, al vapor, etc.

Seitons frescos

Altres peixos interessants pel seu alt contingut en nutrients i menys contaminats són el gall, el mero, l’orada, el lluç, la sípia, el calamar i el pop. En canvi, el peix espasa, la tonyina en llauna, la tintorera, el llenguado o el moll de roca, entre d’altres, són els més contaminats.

Pop i sèpia

De totes maneres, sempre que consumiu peix, procureu combinar-lo amb molta verdura, tant crua com cuita, amb força fulles verdes i fibra i amb algues com la kombu, ja que la seva riquesa en àcid algínic i la fibra ajuda a arrossegar metalls pesants a l’intestí.

També pot estar bé afegir un paràmetre més a tenir en comte alhora de comprar peix, la sobreexplotació d’algunes espècies marines, com per exemple la tonyina, el salmó de l’Atlàntic, el lluç, el bacallà, el llenguado, el peix espasa o el rap. Les anxoves del Mediterrani i la tonyina vermella estan en gran perill d’extinció. Sabent això, hem d’aprendre quines altres espècies ens ofereix el mar i començar a demanar-les a les peixateries de confiança.

Finalment, cal comentar que quan anem a comprar peix a una peixateria o a la zona del peix en un supermercat, donem per fet que els productes que ofereixen són frescos. Però és interessant tenir algunes eines que ens ajudin a saber si aquell peix que volem és fresc, ja que és un dels aliments més peribles, vulnerables i delicats que hi ha. Vegem, doncs, quines eines tenim per triar el producte més fresc.

Gràcies als nostres sentits, podrem saber la frescor i qualitat d’un peix. La vista, l’olfacte, el tacte i l’olor seran el mètode més important i subjectiu per saber si un peix és fresc o no.

En què ens hem de fixar quan comprem peix fresc?

  1. El color de les brànquies, que siguin d’un color ben vermell (rosades en el lluç) i han de costar d’obrir.  
  2. Els ulls de l’animal, que han de ser brillants i han d’estar ben situats a les òrbites. No poden ser mats ni han d’estar enfonsats; els hem de veure plens.
  3. La pell també ha de ser brillant, i les escates, ben lluents. A més, les aletes han de ser ben rígides.
  4. Un altre signe que el peix és fresc és la fermesa; quan en tocar-lo amb el dit, la carn no s’enfonsa i la notem dura. També cal que estigui rígid.

Aquests quatre paràmetres ens ajudaran a saber si el peix que estem comprant és fresc o no.

A més, segons en Ramon Tarridas tenim dret a demanar la informació de l’espècie i l’etiquetatge dels animals per saber on han estat pescats o criats, amb quina tècnica de pesca han sigut capturats o si són de piscifactoria; i si és així a l’etiqueta hi ha de posar “aqüicultura”.

Per acabar, i sabent que hi ha peixos en perill d’extinció, com a consumidors podem:

  1. Deixar de consumir tant de peix i diversificar les espècies, ja que sempre consumim el mateix tipus de peix, i el Mediterrani és un dels mars amb més varietat de peixos.
  2. Exigir un bon etiquetatge. Sovint es perd la traçabilitat del peix i marisc que comprem.
  3. Valorar la pesca de proximitat i artesanal, que és més sostenible. Hi ha pescadors que es dediquen a fer una pesca sostenible i de proximitat arreu de la costa catalana. Pot ser interessant prioritzar el consum d’aquest tipus de productes.
  4. Preguntar a la peixateria tot el que ens calgui. Com a consumidors, tenim aquest dret.

Bé, doncs, esperem que amb aquest article pugueu escollir amb criteri quins peixos comprar, valorant la qualitat nutricional, la contaminació per metalls pesants o la sobreexplotació de les espècies. A més, amb les quatre pautes bàsiques, ho teniu més fàcil per saber si el peix que voleu és fresc o no.

Teniu més articles al nostre web per ampliar informació:

Altres webs interessants:

Martina Ferrer

Nutricionista integrativa especialista en psiconeuroinmunologia

    @martina_ferrer_
Martina Ferrer

Demana cita amb la Martina Ferrer a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic