Acaba el curs i, abans d’encarar les vacances, alguns ja comencem a notar els efectes de l’estrès. Ens baixen les defenses, encadenem refredats, tenim problemes de cabells i de pell i, sobretot, de descomposició; en alguns casos, sabem que tot es resumeix en una paraula: estrès.

Potser ja fa temps que no mengem gluten i que hem reduït aliments inflamatoris, però, malgrat tot, notem que alguna cosa no acaba de rutllar. L’estiu és una oportunitat per frenar la sobreactivitat a la qual ens sotmetem cada dia, però sovint necessitem una ajuda per reduir la sensació de fatiga i per millorar l’estat d’ànim –sovint molt tocat per aquesta sensació d’anar desbordats–; per tant, sembla que ens costi trobar motius per gaudir d’una energia saludable, tot i que hi hagi elements externs que ens hi convidin.

Les vacances no ho resolen tot, i encara menys si hem de seguir tenint cura de petits o grans al nostre càrrec i si, el mes que tenim per davant, no té gaire a veure amb un viatge a Bali sense motxilles ni responsabilitats.

Què són les plantes adaptògenes i com ens poden ajudar en situacions d’estrès?

Us sonen les plantes adaptògenes? N’hem parlat algun cop i cada cop són més conegudes, justament per aquest soroll i estrès de la vida moderna. Les plantes adaptògenes protegeixen contra els efectes nocius de l’estrès, ajuden a reduir la fatiga física i mental i a millorar l’estat d’ànim.

Les plantes adaptògenes protegeixen contra els efectes nocius de l’estrès, ajuden a reduir la fatiga física i mental i a millorar l’estat d’ànim.

 

 

L’any 1958, el doctor Lazarev ja va definir els adaptògens com a compostos que augmenten l’estat de resistència no específica en l’estrès i, després d’unes quantes definicions similars, l’Agència Europea del Medicament i estudis posteriors ja van explicar que els adaptògens són preparats a base de plantes que es fan servir per augmentar l’atenció, resistir a la fatiga gràcies a la regulació de l’eix hipotàlam-pituïtari-adrenal, i prevenir i/o reduir les deficiències i trastorns induïts per l’estrès. Els estudis adverteixen que aquestes plantes actuen sobre els trastorns relacionats amb els sistemes neuroendocrí i immunològic.

Les adaptògenes, aliades en casos d’estrès, fatiga i insomni

Moltes de les plantes que avui coneixem com a adaptògenes les han fet servir la medicina tradicional xinesa i l’aiurveda des de fa milers d’anys. De totes maneres, els adaptògens com a tal tenen origen a l’URSS als anys seixanta: en la medicina de la Unió Soviètica s’incloïen els adaptògens per a diversos usos, com ajudar a recuperar-se després d’intoxicacions, cirurgies, atacs cardíacs o isquèmies, per exemple, o reduir reaccions adverses a la quimioteràpia, entre d’altres.

El 1968 hi havia definides set plantes adaptògenes: l’aràlia, l’Equinopanax, l’eleuterococ, el ginseng, el maral, la rodiola i la Schizandra, en diferents formes farmacèutiques; actualment en són setanta-quatre. El creixement de publicacions des de l’any 2000 ha estat desbordant i s’ha multiplicat exponencialment.

Sovint notem l’estrès per una sensació de fatiga constant i profunda. En altres casos, altera el son i, per tant, les plantes adaptògenes que ens poden funcionar són unes altres.

Com ens pot ajudar cada planta adaptògena?

  1. L’Schizandra ajuda a recuperar el benestar físic i mental.
  2. La rodiola té un efecte beneficiós en la fatiga i millora l’estat d’ànim.
  3. L’eleuterococ contribueix a mantenir nivells alts d’energia física i mental.
  4. L’Ashwagandha ajuda a mantenir l’estabilitat emocional; és molt útil en casos d’estrès temporal i relaxa.
  5. El maral contribueix a tenir més capacitat de treball mental i adaptació a l’estrès. És una planta molt coneguda en el món esportiu ja que augmenta la capacitat de treball dels músculs esquelètics quan aquests estan esgotats , així com processos anabòlics i adaptogènics.

L’empresa Cien Por Cien Natural té quatre productes de la línia Resiliens basats en plantes adaptògenes: el Resiliens Equilibrio, amb Ashwagandha i camamilla, ajuda l’organisme a gestionar millor l’estrès, a mantenir l’estabilitat emocional i el benestar físic i mental permetent un estat de “tranquil·litat” que ajuda a dormir millor a les nits; el Resiliens Vitalidad, amb extractes secs de Schizandra, rodiola i eleuterococ, redueix la fatiga i millora l’energia. Resiliens deporte, que conté les mateixes tres plantes que Resiliens Vitalitat i inclou el Maral per a mantenir alts nivells de rendiment físic i mental; i per últim, Resiliens Rodiola,  pensat específicament per millorar l’estat d’ànim, reduir l’ansietat i mantenir la claredat mental.

El gerent de Cien Por Cien Natural, Per Björk, ha escollit un fabricant suec, Swedish Herbal Institute, perquè elabori els seus productes, ja que Suècia és líder mundial en l’estudi de plantes adaptògenes, desenvolupa productes basats en aquestes plantes des de 1975 i té resultats àmpliament documentats. Segons explica, aquesta empresa “ens té captivats, perquè el fundador la va muntar per traduir tot el coneixement que tenia de les plantes en diversos formats de molta qualitat per ajudar la gent, i sobretot ven els producte per poder finançar la ciència de les plantes i poder seguir entenent el potencial que tenen les plantes”.

“Els nostres productes porten, a més, vitamines del grup B –perquè també fan bones sinèrgies amb les plantes adaptògenes– i substàncies com la riboflavina, l’àcid pantotènic o la vitamina B6 –que ajuden a normalitzar el metabolisme energètic i a reduir el cansament i la fatiga– i tiamina –que contribueix al bon funcionament del cor i del sistema nerviós–”, afegeix Björk.