La dieta de la major part de la població es desequilibra a mig matí i a mitja tarda. És llavors quan solen predominar productes ultraprocessats, molt poc convenients per a la salut.

En general, parem atenció al que menjarem per dinar i per sopar, i dediquem temps a seleccionar, comprar i preparar els aliments. Els snacks, en canvi, solem resoldre’ls enmig de presses i, moltes vegades, recorrem a la màquina de venda automàtica.

Els snacks ultraprocessats ​​ens fan posar malalts

El problema dels productes ultraprocessats ​​és que són aliments elaborats a partir de processos industrials que en minimitzen la densitat nutricional, ja que solen contenir ingredients com sucre, greixos de mala qualitat, farines refinades i additius. L’aliment real pràcticament no es reconeix en aquest tipus de producte.

Un consum sostingut en el temps d’aquest tipus de productes té conseqüències en termes de salut, ja que es tracta de productes que generen inflamació, resistència a la insulina, desajustos del sistema nerviós, entre altres problemes. Les malalties modernes –com l’obesitat, el risc cardiovascular o la diabetis tipus II– estan directament vinculades a un estil de vida sedentari, estressant i, també, a una alimentació en què predomina aquest tipus de producte.

Alternatives simples i saludables

Els snacks poden ser saludables si són aliments reals o els ingredients que porten ho són. No cal complicar-se la vida, però sí triar amb consciència i, també, organitzar-se mínimament. Vegem-ho amb exemples.

Entre els aliments saludables tenim opcions com una peça de fruita, un grapat de fruits secs, unes quantes olives o una miqueta de xocolata pura (sempre per sobre del 75% de cacau). Aquests últims no són 100% menjar real, però el grau de processament és acceptable; com també podrien ser-ho un formatge de cabra o un pernil de bona qualitat.

Si, en canvi, decidim entrar a la cuina, el ventall de possibilitats s’obre enormement. Un cop més, no cal dedicar-hi hores, però sí fer servir ingredients que siguin de bona qualitat i basats en menjar real. Intentarem, per exemple, si fem servir farines, que no siguin ni refinades ni elaborades a partir del blat modern. També, si endolcim, procurarem prescindir de sucre, melasses i xarops. En canvi, optarem per aliments naturalment dolços, com la fruita (fresca o seca) o espècies com la canyella o la vainilla. També –importantíssim– triarem greixos de bona qualitat, com l’oli d’oliva o de coco verge, tots dos molt resistents a les temperatures.

Un exemple fàcil que és un èxit entre adults i petits

Una possibilitat ràpida, fàcil i, sobretot, molt versàtil és fer pastissos o creps i farcir-los amb paté vegetal o crema de fruits secs. Un exemple que sempre triomfa, entre petits i grans, són les creps americanes de farina de civada i plàtan untades o farcides de crema de cacauets. L’única cosa que cal fer són les creps, que no demanen més de deu minuts, i la crema es pot comprar, sempre vigilant que sigui de bona qualitat. Sobre la farina de civada, recomanem aquesta de HSN, molt nutritiva, fàcil de diluir i ideal per a aquesta recepta.

És un tipus de recepta que combina proteïna d’alta qualitat, carbohidrats complexos, fibra, greixos saludables i una aportació interessant de vitamines i minerals. Un snack complet, que sacia i proporciona energia duradora i nutrició. Tot seguit, la recepta de les creps americanes.

Ingredients:

  • 1 tassa de farina de civada
  • 1 tassa de beguda vegetal
  • 1 plàtan
  • 1 ou mitjà

Elaboració:

Tritureu tots els ingredients i aneu abocant la massa resultant en una paella calenta per formar una crep d’uns 10-15 cm de diàmetre. Deixeu que s’infli una mica la massa i tombeu. Repetiu el procediment fins que s’acabi la massa.

Aquestes creps són dolces gràcies al plàtan i es poden menjar soles, però amb la crema de cacauets queden especialment delicioses i nutritives. La marca HSN té, entre els seus productes, una farina de civada i crema de cacauet 100% natural de màxima qualitat, que poden comprar-se en línia. La crema de cacauets està elaborada a partir d’un únic ingredient: cacauets, com ha de ser. La farina de civada té diversos usos que podeu descobrir visitant la pàgina web de HSN.