Durant els mesos d’estiu, si anem al mercat, veurem una gran varietat de verdures i hortalisses que, generalment, pensem que se solen trobar durant tot l’any; però, no es així!

La pastanaga, la remolatxa o la ceba sí que les podem trobar tots els mesos de l’any, però la resta són verdures de temporada d’estiu! A continuació et parlem de les més característiques:

El carbassó

Un 95% del pes del carbassó és aigua i això la converteix en una hortalissa hidratant i agradable per menjar durant els mesos de més calor. A més, també destaca perquè conté molta vitamina C, minerals com potassi i magnesi, betacarotens i flavonoides.

El podem preparar a la planxa, al forn, saltat… però a l’estiu també el podem prendre cru: en forma d’espaguetis –que podem preparar amb un espiralitzador –, carpaccio, cremes fredes  o bastonets per sucar.

Us proposem algunes idees:

  • Carpaccio de carbassó amb formatge fresc de cabra o ovella, ruca, pinyons i oli d’oliva verge extra
  • Espaguetis de carbassó i poma amb pesto d’ametlles i alfàbrega
  • Crema freda de carbassó i chía amb zaatar

A més, el carbassó també ens pot servir per preparar patés vegetals. Si el fem a la brasa, el podem fer servir per elaborar un hummus de carbassó o un paté de carbassó i nous, per exemple. A més, al mercat també hi ha alternatives saludables amb verdures de temporada com aquesta que poden ser una bona alternativa per untar en una torrada de pa 100% integral a l’esmorzar. Estem parlant dels pots de verdures d’El Huerto de La Piara, amb carbassó, carxofes, espàrrecs verds, albergínia i alls tendres.

Els espàrrecs verds

Els espàrrecs tenen força asparagina, un aminoàcid amb efecte diürètic, però també molta  aigua (92%), fibra, vitamines antioxidants i minerals com potassi i sofre. Com que aquest últim mineral forma part dels cabells, la pell i les ungles, resulta beneficiós per mantenir-los saludables.

La fibra dels espàrrecs va molt bé per a la flora intestinal, ja que està formada per fructooligosacàrids, un tipus de fibra amb efecte prebiòtic que contribueix a tenir una microbiota saludable.

Queden boníssims a la brasa o a la planxa i poden acompanyar qualsevol tipus de plat. Ara a l’estiu, fins i tot, són ideals a les amanides o en cremes fredes.

Una idea: amanida de brots variats amb llenties, alvocat, espàrrecs verds, cirerols i maduixes.

L’albergínia

Aquesta verdura d’estiu ens pot anar molt bé si volem cuidar la figura, ja que té poques proteïnes i hidrats de carboni i no conté cap greix!

A diferència de la gran majoria d’hortalisses, no ens la podem menjar crua, ja que se’ns podria posar malament. La podem cuinar al forn o escalivada, a la brasa, a la planxa o saltada i pot complementar molts tipus de plats. Un cop cuita, en podem fer truites, coques de recapte o hamburgueses vegetals, entre d’altres.

Us proposem alguns exemples:

Una recepta boníssima per preparar amb albergínia és el babaganuix o mutàbal, un paté vegetal que podem prendre untat per esmorzar, en una amanida o per acompanyar un tall de carn o peix de bona qualitat. El podem preparar a casa –tot i que, sovint, a l’estiu quan tornem de la platja no tenim tant de temps per rostir les albergínies–, o el podem comprar fet. La Piara, per exemple, ofereix un hummus d’albergínia amb tahina 100% natural.

El pebrot vermell

pebrot pimiento

Si hi ha una hortalissa que destaca per la vitamina C que conté és el pebrot vermell! Perquè us en feu una idea, 100 g de pebrot vermell contenen 131 mg de vitamina C, mentre que 100 g de taronja n’aporten 50. Aquesta vitamina antioxidant intervé en la formació del col·lagen, els glòbuls vermells, els ossos i les dents i afavoreix l’absorció del ferro, el calci i altres aminoàcids dels aliments.

A més, el pebrot vermell també conté provitamina A, vitamina E i vitamines del grup B  i minerals com el potassi, magnesi i fòsfor.

A la cuina el podem preparar al forn o escalivat, a la brasa… però si volem aprofitar la vitamina C l’hem de prendre cru. El podem tallar en forma de bastonets i sucar en patés vegetals, afegir a les cremes fredes d’estiu com el gaspatxo o tallar a daus per posar a les amanides.

El Huerto de La Piara també té una recepta de pebrot vermell, pebrot groc i ceba que pot anar molt bé per solucionar un esmorzar. Una recepta vegana i 100% natural.

El pebrot groc

pimiento amarillo

El pebrot groc també és de temporada i encara que té propietats molt semblants a les del pebrot vermell, el color ja ens indica que els pigments antioxidants que conté són diferents. Els pebrots són rics en carotens, uns pigments vegetals que ens ajuden a protegir l’organisme dels radicals lliures. No obstant això, dins del grup dels carotens hi ha una gran varietat de components que determinen el color de l’aliment: vermell, groc o taronja.

El pebrot groc també el podem menjar cru, en forma de bastonets per acompanyar un hummus o a les amanides, o bé cuit al forn per acompanyar qualsevol plat i, fins i tot, el podem fer servir per preparar patés vegetals per untar, com el muhammara: un paté de pebrot i nous que se sol fer amb pebrot vermell però que també s’hi pot posar el groc i que queda boníssim!