Pumpkin smoothie

Pensem en la primavera com la millor època de l’any per fer una depuració, però la veritat és que en qualsevol canvi d’estació és bo dedicar-nos uns dies per fer una desintoxicació, una neteja i una posada al punt del cos. La intenció de qualsevol programa de desintoxicació pel que fa a la salut és deixar enrere toxines, greixos, excés de feina, calor, etc.  i afrontar la novetat que ens té preparada l’estació següent amb els ajustos necessaris que requereix el cos en alimentació i estil de vida. En aquest sentit, igual que els arbres, hem de desposseir-nos de les nostres fulles i netejar-nos abans de l’hivern, per això avui volem remarcar dues raons importants per les quals s’ha de fer una depuració a la tardor.

1. Segons la medicina tradicional xinesa (MTC) tot a l’univers es regeix per la complementació i interacció de dues energies totalment oposades, el yin i el yang, que es mouen amb cinc classes de moviments diferents representats en la teoria dels cinc elements (la fusta, el foc, la terra, el metall i l’aigua).
Segons la MTC hi ha una connexió entre els diferents òrgans i les estacions, els elements, els aliments, i fins i tot les emocions.

La tardor és l’estació de l’element metall, governat pels pulmons –òrgan de desintoxicació– i l’intestí gruixut. També en la medicina convencional, aquests òrgans estan relacionats amb problemes de la pell –asma, èczema, erupcions, pell seca– i respiratoris. Desintoxicar a la tardor pot alleujar o eliminar aquests símptomes i altres de relacionats amb els pulmons i l’intestí gruixut, com poden ser grips i refredats, causats per l’esforç que fa el cos per expulsar l’excés de moc, les toxines i els greixos inferiors. A més, fer una depuració a la tardor mantindrà el sistema immunitari saludable durant aquesta època de l’any i l’hivern. Tant els pulmons com l’intestí gruixut són òrgans relacionats amb les emocions; els pulmons amb la tristesa, la sensació de vulnerabilitat, de falta de protecció i d’instint de supervivència, desig d’abandó, aflicció, malenconia i introversió; i l’intestí gruixut amb la malenconia, la justícia i la inspiració. Llavors, un bon estat de salut d’aquests dos òrgans ens generarà sensació de fortalesa i resistència  enfront de les adversitats, tranquil·litat, pau interior, seguretat, bon humor, alegria, benestar, creativitat i inspiració.

2. Segons l’ayurveda, fer una depuració a la tardor serveix per reconèixer que estem massa ocupats, per desaccelerar, i per restaurar el cos. A més, segons l’ayurveda, tota la natura i les persones tenim una relació de tres doshas o energies primàries (Vata, Pitta, Kapha). El dosha Vata s’associa amb els elements d’aire i èter, governa la creativitat i el canvi, i tendeix a créixer i minvar. El dosha Pitta està governat pel foc i l’aigua, l’energia de la transformació, els èxits i el metabolisme. El dosha Kapha s’associa amb la terra i l’aigua, forma arrels, és l’estabilitat i el creixement. Tots tenim una barreja única dels tres doshas, encara que tendim a estar dominats per un segons el moment. Les estacions de l’any també es regeixen pels tres doshas.

grape in wooden basket

Segons la teoria ayurvèdica, després de l’estiu acumulem calor als teixits i ens governa el dosha Pitta, que és calent. Com que a la tardor les fulles s’assequen i el vent comença a bufar, comença a aparèixer el Vata, governat per l’aire i marcat pel canvi, la inestabilitat i l’ansietat. Metafòricament parlant, què passaria si en un incendi hi hagués vent? Cremaria més de pressa, oi? Llavors, segons l’ayurveda, quan la calor acumulada de Pitta s’aviva per Vata, pot conduir a un desgast mental i físic, i es veuen sobretot afectades les glàndules suprarenals i el sistema nerviós, i alguns dels processos de desintoxicació naturals del cos es paralitzen, com per exemple el fetge. Un cop més, veiem que fer desintoxicació a la tardor ens aportarà energia, tranquil·litat, fortalesa per afrontar el que sigui i ajudarem també el fetge a desintoxicar.

En un detox de tardor no poden faltar les fruites i verdures de l’estació, com raïm, pomes, peres, caquis, bleda-raves, col, col arrissada, cols de Brussel·les, coliflor, i també les espècies picants com el gingebre i el pebre negre, que suporten l’element metall, estimulen la digestió i ajuden a assimilar els aliments.

 

Núria Roura
Núria Roura

Coach de salut per l’Institute for Integrative Nutrition de Nova York. És autora del llibre Detox SEN. Acompanya les persones a fer canvis d'hàbits profunds i progressius a través de retirs, acompanyament individual, programes en línia, formació i conferències. Comparteix el seu camí de sanació per inspirar a viure i menjar sense culpa, ansietat, culpabilitat ni etiquetes. www.nuriaroura.com

    @nuriarourasen