Pensem en la primavera com la millor època de l’any per fer una depuració, però la veritat és que en qualsevol canvi d’estació és bo dedicar-nos uns dies per fer una desintoxicació, una neteja i una posada al punt del cos. La intenció de qualsevol programa de desintoxicació pel que fa a la salut és deixar enrere toxines, greixos, excés de feina, calor, etc. i afrontar la novetat que ens té preparada l’estació següent amb els ajustos necessaris que requereix el cos en alimentació i estil de vida. En aquest sentit, igual que els arbres, hem de desposseir-nos de les nostres fulles i netejar-nos abans de l’hivern, per això avui volem remarcar dues raons importants per les quals s’ha de fer una depuració a la tardor.
1. Segons la medicina tradicional xinesa (MTC) tot a l’univers es regeix per la complementació i interacció de dues energies totalment oposades, el yin i el yang, que es mouen amb cinc classes de moviments diferents representats en la teoria dels cinc elements (la fusta, el foc, la terra, el metall i l’aigua).
Segons la MTC hi ha una connexió entre els diferents òrgans i les estacions, els elements, els aliments, i fins i tot les emocions.
La tardor és l’estació de l’element metall, governat pels pulmons –òrgan de desintoxicació– i l’intestí gruixut. També en la medicina convencional, aquests òrgans estan relacionats amb problemes de la pell –asma, èczema, erupcions, pell seca– i respiratoris. Desintoxicar a la tardor pot alleujar o eliminar aquests símptomes i altres de relacionats amb els pulmons i l’intestí gruixut, com poden ser grips i refredats, causats per l’esforç que fa el cos per expulsar l’excés de moc, les toxines i els greixos inferiors. A més, fer una depuració a la tardor mantindrà el sistema immunitari saludable durant aquesta època de l’any i l’hivern. Tant els pulmons com l’intestí gruixut són òrgans relacionats amb les emocions; els pulmons amb la tristesa, la sensació de vulnerabilitat, de falta de protecció i d’instint de supervivència, desig d’abandó, aflicció, malenconia i introversió; i l’intestí gruixut amb la malenconia, la justícia i la inspiració. Llavors, un bon estat de salut d’aquests dos òrgans ens generarà sensació de fortalesa i resistència enfront de les adversitats, tranquil·litat, pau interior, seguretat, bon humor, alegria, benestar, creativitat i inspiració.
2. Segons l’ayurveda, fer una depuració a la tardor serveix per reconèixer que estem massa ocupats, per desaccelerar, i per restaurar el cos. A més, segons l’ayurveda, tota la natura i les persones tenim una relació de tres doshas o energies primàries (Vata, Pitta, Kapha). El dosha Vata s’associa amb els elements d’aire i èter, governa la creativitat i el canvi, i tendeix a créixer i minvar. El dosha Pitta està governat pel foc i l’aigua, l’energia de la transformació, els èxits i el metabolisme. El dosha Kapha s’associa amb la terra i l’aigua, forma arrels, és l’estabilitat i el creixement. Tots tenim una barreja única dels tres doshas, encara que tendim a estar dominats per un segons el moment. Les estacions de l’any també es regeixen pels tres doshas.
Segons la teoria ayurvèdica, després de l’estiu acumulem calor als teixits i ens governa el dosha Pitta, que és calent. Com que a la tardor les fulles s’assequen i el vent comença a bufar, comença a aparèixer el Vata, governat per l’aire i marcat pel canvi, la inestabilitat i l’ansietat. Metafòricament parlant, què passaria si en un incendi hi hagués vent? Cremaria més de pressa, oi? Llavors, segons l’ayurveda, quan la calor acumulada de Pitta s’aviva per Vata, pot conduir a un desgast mental i físic, i es veuen sobretot afectades les glàndules suprarenals i el sistema nerviós, i alguns dels processos de desintoxicació naturals del cos es paralitzen, com per exemple el fetge. Un cop més, veiem que fer desintoxicació a la tardor ens aportarà energia, tranquil·litat, fortalesa per afrontar el que sigui i ajudarem també el fetge a desintoxicar.
En un detox de tardor no poden faltar les fruites i verdures de l’estació, com raïm, pomes, peres, caquis, bleda-raves, col, col arrissada, cols de Brussel·les, coliflor, i també les espècies picants com el gingebre i el pebre negre, que suporten l’element metall, estimulen la digestió i ajuden a assimilar els aliments.