Olga Cuevas ens parla de l’origen de les festes nadalenques, que es remunten dos-cents anys abans de Crist, quan els romans celebraven ja la Saturnalia, una festa en honor al Déu de l’agricultura (Saturn) que coincidia amb el descans de les collites i el fi de la foscor amb el “naixement del nou sol”, el sol invictus.
Aquells dies es permetien tota mena d’excessos. Roma es deixava portar per les bacanals, els banquets públics i les orgies. A l’edat mitjana, el cristianisme va fer coincidir la data de naixement del nen Jesús amb el solstici d’hivern i va intentar posar fi a les celebracions paganes. La tradició de l’excés, sobretot gastronòmic, continua fins als nostres dies.
11 consells per superar amb èxit les festes de Nadal
- Menjar de gust, amb tranquil·litat i amb consciència del que fem.
No fer més d’un àpat copiós al dia, beure caldos i infusions al llarg del dia, mantenir l’activitat física diària i esperar tres hores després dels sopars abundants abans d’anar a dormir. - Acompanyar sempre els plats de proteïna i de greix amb una bona amanida d’amargs.
Cuevas ens proposa una feta a base d’escarola, endívia, ravenets, un gra d’all picat fi, una magrana, oli d’oliva verge i vinagre de poma no pasteuritzat. Tots els components d’aquesta amanida ens ajuden a digerir. - Menjar pinya i papaia fresca.
El cor de la pinya conté uns enzims (proteases) que ens ajuden a digerir la proteïna i la papaia en conté uns d’efecte semblant (papaïna). No ens val la fruita en almívar ni el suc; només la fruita natural. - Acompanyar els menjars greixosos amb salses digestives.
Salses fetes a base de gingebre ratllat, ravenet o nap cru picant i amanit amb vinagre de poma no pasteuritzat (té enzims digestius) i salsa de soja. Si tot i això se’ns posen malament els greixos, podem acompanyar el menjar amb una cullerada sopera de lecitina de soja, que emulsiona i afavoreix la digestió. - Menjar ceba macerada un parell d’hores en vinagre de poma no pasteuritzat.
Ajuda a pair proteïna i greixos de carns i peixos i no repeteix. - Menjar una cullerada sopera de xucrut (col fermentada) o de germinats (d’alfals, fenigrec…) acompanyant els àpats forts.
Tots dos contenen enzims que ajuden a digerir. Una altra opció és menjar un comprimit d’enzims digestius (proteases, amilases, lipases) obtingudes de fonts naturals com la papaia, la pinya o el germinat de blat. - Beure una infusió feta amb la pell de mitja llimona i de dues mandarines ecològiques que s’afegeixen a un litre d’aigua bullent de baixa mineralització.
Ajuda a eliminar l’excés de sal i àcid úric. Va molt bé quan s’ha menjat marisc. Ho podem endolcir amb estèvia. - Prendre un extracte d’equinàcia i vitamina C per prevenir infeccions des d’una setmana abans fins a una setmana després de festes.
La sobrecàrrega de sucres provinents de la pasta (galets), les patates, el pa, les begudes refrescants i les postres eleven els nivells de glucosa en sang i ens debiliten el sistema immunitari. - Prendre un complement de vitamines B i de minerals (especialment magnesi)
Aquests suplements ens poden ajudar a assimilar els sucres i evitar que el sistema nerviós se’n ressenti. Prendre’l també durant i després de les festes. - Fer servir alternatives saludables al sucre refinat.
Per exemple com ara fruita seca, sucre de rapadura, mel o estèvia. - Elaborar receptes saludables de postres.
Buscar receptes que satisfacin el desig de dolç però sense necessitat d’afegir-hi sucre refinat:
- Xocolata 100% cacau acompanyada de fruites seques (panses, dàtils)
- Rawnie de xocolata, plàtan i dàtils sense sucres afegits, ni lactosa, ni gluten ni cocció
- Delícies de carbassa i castanyes: fetes a base de puré de carbassa i castanyes seques remullades i cuinades, amb panses i arrebossades amb sèsam o pinyons.
- Torró de llavors, fruita seca i cereals
- Agar-agar de fruites
- Receptes de postres a base de peres d’hivern:
- Beure infusió digestiva dolça: a base d’anís, berbena, camamilla dolça, menta i fonoll.
Remeis naturals per combatre les conseqüències de les festes
- Prendre ajudes per contrarestar els efectes de l’alcohol.
Un trosset de pruna umeboshi (la trobareu als herbolaris) ben insalivada, pastilles de card marià (dues amb cada àpat). Vitamina C (1 gram al dia) i vitamina B12 per processar l’alcohol. - Oferir una beguda alternativa a l’alcohol.
A base de suc de poma amb espècies (canyella, anís estrellat, clau, cardamom, canyella, gingebre i pell de mandarina), produeix un efecte calorífic i digestiu. - Remeis per als empatxos.
Kuzu-umeboshi: diluïu una cullerada sopera de kuzu (una arrel volcànica que trobareu als herbolaris) en un vas d’aigua freda i poseu-ho en un cassó fins que la barreja es torni transparent; afegiu-hi mitja cullerada de postres d’umeboshi. Infusió de pell de mandarina tallada (ens donarà el gust amarg que busquem) amb gingebre (1 cullerada sopera).
Extracte d’herbes per al fetge amb carxofera, dent de lleó i desmòdium. - Remeis per a la cremor d’estómac.
Una cullerada de postres d’argila blanca diluïda en mig got d’aigua. Prendre el suc d’una patata crua i liquada (uns 100 ml). Mitja cullerada de pasta d’umeboshi ben insalivada que compensarà l’acidesa de l’estómac. Mastegar un bastonet de regalèssia natural. - Remeis per al mal de cap.
Banys calents de cames (si es noten els peus freds), massatges a les temples, reflexoteràpia podal, digitopuntura o tisana a base de melissa, romaní, taronger, marialluïsa i anís verd (afegiu una cullerada de postres de la barreja a un vas d’aigua bullent i deixeu-ho reposar 5 minuts). Es pot reforçar amb boldo, però val més que en aquest cas estigui recomanat per un terapeuta.
Propostes per afrontar el gener de la manera més saludable
- Tisana depurativa.
A base de cua de cavall, romaní, ortiga, dent de lleó i aquíl·lea. Afegiu una cullerada de postres a un vas d’aigua bullent. Bulliu un minut i beveu. - Fer dejuni
Millor sempre dirigit per un terapeuta. Es pot fer un dejuni amb llimonada: trossegeu una llimona ecològica sencera amb pell i sense llavors en un litre d’aigua. Combineu-ho amb caldo depuratiu a base de ceba, pastanaga, nap, algues (kombu i wakame), rodanxes de gingebre i una cullerada sopera de miso sense pasteuritzar per tassa. - Depurar el fetge.
Prendre en dejú 1 cullerada sopera d’oli d’oliva verge, una de suc de llimona i 25 gotes d’extracte de plantes pel fetge. Repetir la presa de l’extracte abans de dinar i sopar. Menjar coses amargants, per exemple bullir carxofes amb les fulles i beure’s el caldo. - Tenir present que el que més engreixa no és el greix, sinó els sucres en totes les seves formes (farines, pastes, pa, cereals per esmorzar, sucs processats).
- Incorporar bons propòsits d’any nou per millorar la dieta cada dia. No fumar, ni beure alcohol, ni refrescos, ni sucs comercials. Oblidar-se dels dolços industrials, limitar la carn processada, els aliments transformats, menjar hortalisses cada dia per dinar i esmorzar. Fer més exercici. Reduir l’estrès i buscar ajuda per gestionar les emocions.