RECEPTES / Montse Vallory

Pastís ràpid de fruites

Per a 6-8 persones - Unes postres saludables, refrescants i molt ràpides de preparar. - Per acabar-lo, feu servir fruites de temporada. - L'alga agar-agar, entre d'altres propietats, regula el trànsit intestinal. - Són unes postres sense sucre.

Pastís ràpid de fruites
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

  • 1 vas (250 ml) de suc de poma natural, sense sucre afegit ni fructosa
  • 3 cullerades (15 ml) de flocs d’agar-agar
  • ½ beina oberta de vainilla
  • 5 o 6 pomes dolces, petites, pelades i trossejades
  • Uns quants granets de sal marina
  • 3 cullerades d’endolcidor natural (melassa d’arròs, agave...)
  • 2 cullerades de crema d’ametlles blanques o ametlla en pols
  • ½ culleradeta de ratlladura de llimona ecològica
  • Galetes integrals sense sucre

ELABORACIÓ

  1. Poseu el suc de poma i els flocs d’agar-agar en un cassó.
  2. Talleu la beina de vainilla per la meitat, longitudinalment, i rasqueu-ne l’interior amb la punta d’un ganivet. Afegiu-ho al cassó, amb la beina inclosa, i cobriu-ho amb la poma tallada i uns quants granets de sal. Bulliu-ho a foc suau i tapat durant 12 minuts.
  3. Afegiu-hi l’endolcidor al gust, la ratlladura de llimona i la crema d’ametlles. Retireu la beina de vainilla i remeneu-ho bé.
  4. Cobriu el motlle de pastís amb un fons de galetes senceres. Aboqueu-hi el farciment i deixeu-ho refredar del tot.
  5. Traieu el pastís del motllo, cobriu-ne la part superior amb la fruita i el lateral, amb coco ratllat.

Presentació

Feu servir coco ratllat per cobrir el lateral del pastís i fruita de temporada, local i ecològica, per decorar-lo.

Apunts culinaris

A l’estiu s’agraeix el fet de no haver d’encendre el forn. Aquest pastís no es cou al forn. És fet amb una base de galetes i un farcit que no és altra cosa que una compota ràpida de fruita amb agar-agar, el qual es qualla en refredar-se.

Admet moltes variants, tant de fruites per al farcit com per a la cobertura. La fruita de temporada, local i ecològica, és la més saborosa: maduixa de primavera, préssec d’estiu i móres de finals d’agost, per exemple. Per evitar que la fruita s’ennegreixi un cop tallada, empreu un ganivet de ceràmica.

El volum d’agar-agar indicat en aquesta recepta es refereix a la presentació en flocs. Si feu servir l’agar-agar de Galícia en pols, n’hi haureu de posar menys quantitat. Seguiu les indicacions del paquet o bé consulteu les proporcions al web de l’Aula de Cocina Porto-Muiños.

Els motlles desmuntables de silicona de platí amb una base de vidre o ceràmica que no es ratlla en tallar són molt convenients per a aquest tipus de pastís, ja que permeten treure els laterals per cobrir el voltant del pastís amb coco ratllat.

Apunts energètics

Són unes postres refrescants per a la primavera i l’estiu. L’alga agar-agar té un efecte extremament refrescant, és laxant i molt depurativa.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Pel fet de no afegir-hi sucre refinat, un gran lladre de nutrients, ens assegurem que totes les vitamines, minerals i bioflavonoides que contenen aquestes postres actuïn en sinergia i s’assimilin en la seva totalitat.

La melassa d’arròs, fruit de la fermentació del cereal, és un endolcidor natural ric en enzims que ajuda a digerir millor el plat.

Pel que fa a l’alga agar-agar, a diferència de les altres algues, destaca per la seva riquesa en fibra soluble, fet que ajuda a regular el trànsit intestinal

amunt