Només queden dos mesos per Nadal i segur que els que cuinareu en aquestes festes ja esteu buscant desesperadament algun plat estrella per seduir la família. Doncs atenció, perquè aquí teniu la recepta d’un plat saborós, senzill de preparar, que us farà entrar en calor, amb aliments de temporada i que, a més, és ideal per compartir. Us asseguro que no deixareu indiferent cap comensal.

Aquest pastís de carn porta aliments contundents que ajuden a entrar en calor. Generalment se sol utilitzar el puré de patata per acompanyar aquest tipus de plats; però, aquest cop he apostat per un altre tubercle que donarà un toc dolç i nadalenc al plat: el moniato.

Les patates formen part de les solanàcies –que comprenen també pebrots, albergínia, tomàquet i caiena–, una família de plantes llenyoses que poden causar irritació i malestar a certes persones amb problemes intestinals o malalties autoimmunes. Per aquesta raó, una bona opció és substituir-la pel moniato, ja que no sol generar inconvenients. El moniato és una font perfecta d’hidrats de carboni, conté midó, és antioxidant i fàcil de pair. A més, té vitamina E, C, B9 i provitamina A, una vitamina que ajuda a la pell, al desenvolupament ossi i a la salut visual.

La carn, com bé podeu llegir en el títol, és l’altre ingredient estrella d’aquest plat. Per fer aquest pastís generalment es fa servir carn de xai, però en canvi he utilitzat carn de vedella. En qualsevol cas, és carn ecològica i de pastura (en el millor dels casos). Quan faig plats amb proteïna animal, procuro que sigui sempre d’animal de procedència ecològica, de pastura, criat a l’aire lliure i amb una vida digna. És important tenir això en compte, perquè els beneficis d’aquesta carn disten molt dels de la carn dels supermercats habituals. Quan els animals s’han criat de forma natural, amb una alimentació a base de pastura, etc., la quantitat de greixos saludables és més gran, amb una proporció força superior d’omega-3 que la carn convencional, i amb més antioxidants,

A més d’aquests dos ingredients, el pastís inclou all –amb propietats antibiòtiques tan bones per a aquesta temporada de l’any–, ceba –mou l’energia al cos i escalfa l’organisme–, api –desintoxica l’organisme–, clau –antibiòtic natural– i altres ingredients que converteixen aquest plat en l’aliat ideal per a les festes i el fred.

Aquesta recepta és molt versàtil i fàcil d’adaptar al gust personal. Així que endavant si us ve de gust posar-hi un altre tipus de carn, verdures i fins i tot espècies –podeu donar-li un toc més oriental amb pebre vermell i coriandre, per exemple.

Finalment, com dèiem, és important que els ingredients amb què cuinem siguin ecològics i, en la mesura del possible, de proximitat. Hi ha botigues o supermercats especialitzats en productes de proximitat on podreu comprar amb total confiança. En el meu cas, la majoria dels que he fet servir són bio i els he comprat a Plusfresc, que té carn ecològica de pastura criada a Lleida. Un gust i un luxe!

La recepta

Ingredients

Per a la carn

  • 1 c.s. d’oli d’oliva
  • 2 grans d’all, picats fins
  • 1 ceba vermella a daus petits
  • 1 pastanaga a daus petits
  • 1 branca d’api a daus petits
  • 1 c.p. de romaní
  • 1 c.p. de farigola
  • ½ c.p. de sal
  • ½ c.p. de pebre
  • 3 claus
  • 500 g de carn de vedella picada
  • 3 cullerades de passata o concentrat de tomàquet
  • 300 ml de tomàquet pelat o triturat
  • 100 ml de brou de pollastre o carn
  • 100 g de pèsols congelats
  • 1 c.s. de xarop d’atzavara

Per a la crema de moniato

  • 700 g de moniato, pelat i tallat a daus petits
  • ½ c.p. de sal
  • ½ c.p. de nou moscada
  • 1 c.s. oli d’oliva
  • 1 rovell d’ou

Recepta

  1. Poseu un cassó gran (suficient perquè hi càpiga tot el moniato) amb aigua i porteu a ebullició. Preescalfeu el forn a 200 ºC amb el grill.
  2. Mentrestant, afegiu una cullerada d’oli a una paella amb l’all picat. Remeneu durant 1 minut fins que l’all adquireixi un lleuger to daurat. Afegiu-hi la ceba, la pastanaga i l’api tallat. Deixeu cuinar durant 6 minuts o fins que les verdures s’hagin estovat una mica.
  3. Quan l’aigua bulli, afegiu-hi els trossos de moniato i cuineu durant uns 15 minuts o fins que s’hagin estovat.
  4. Afegiu les espècies (romaní, farigola, clau, sal, pebre) a la barreja verdures i remeneu per integrar-ho tot.
  5. Afegiu-hi la carn picada i cuineu durant aproximadament 8 minuts o fins que la carn adquireixi to marró.
  6. Afegiu-hi 3 cullerades de passata i unifiqueu la barreja. Afegiu-hi el tomàquet pelat, el brou de pollastre i la cullerada de xarop d’atzavara i cuineu a foc mitjà-baix durant aproximadament 25 minuts o fins que gairebé tot el líquid s’hagi evaporat.
  7. Quan el moniato s’hagi estovat, llenceu l’aigua i passeu els trossos a un processador d’aliments (si no en teniu, feu servir una batedora). Afegiu-hi sal, nou moscada i oli d’oliva i tritureu fins a obtenir una crema.
  8. Quan faltin uns 5 minuts per acabar, afegiu-hi els pèsols i remeneu. Cuineu els últims minuts. Aboqueu a la font per servir el pastís.
  9. Sobre la carn, poseu la crema de moniato i escampeu perquè ocupi tota la superfície.
  10. Separeu la clara del rovell d’un ou i escampeu l’últim sobre la superfície. Opcional: Amb les dents d’una forquilla, podeu fer diferents formes.
  11. Finalment, poseu la safata al forn durant uns 15 minuts fins que la part de dalt quedi torradeta i cruixent.

Bon profit!

Glenn Cots
Glenn Cots

Dietista, graduada en publicitat i relacions públiques i divulgadora de nutrició i receptes saludables a glenncots.com

    @glenncots