El safrà és una petita planta amb flors de color malva. Cadascuna d’aquestes flors conté tres estigmes que se separen de manera manual. A més de destacar pel seu indiscutible valor a la cuina i la quantitat limitada que se’n cull, la laboriositat d’aquesta tasca és una de les raons per les quals aquesta espècia té un preu tan elevat i es coneix com “l’or vermell”. De fet, s’estima que, per aconseguir 1 kg de safrà, fan falta unes 250.000 flors aproximadament. Així que feu números.

Aquests estigmes contenen diversos compostos bioactius als quals s’atribueixen beneficis medicinals. Entre d’altres, destaquen la crocina (compost carotenoide que dona el color dels brins), la crocetina, el safranal (responsable de la típica aroma del safrà), i derivats del kaempferol (amb acció antioxidant).

Al safrà li atribueixen propietats neuroprotectores, antiinflamatòries i antioxidants. I sembla que pot ser útil per regular les menstruacions i reduir la síndrome premenstrual, millorar alguns símptomes de la menopausa (com els fogots i sudoracions), alleujar la febre i afavorir la digestió, a més de ser molt beneficiós com a tractament antidepressiu lleu o moderat.

El safrà per a la salut mental

Com hem dit, el safrà té una pila de beneficis, però destaca especialment perquè és útil en tractaments de depressions lleus a moderades i també sobre la decadència cognitiva en subjectes amb risc de tenir malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer.

Té la capacitat d’elevar l’estat d’ànim, de reduir l’estrès i l’ansietat, i de millorar la qualitat del son. De fet, hi ha estudis que fins i tot el comparen amb el Prozac, tot i que sense els efectes secundaris del fàrmac.

Com podem saber si el nostre safrà és de qualitat?

Tal com passa amb altres productes, el frau amb el safrà s’ha estès força. Hi ha certes plantes que es fan servir en lloc del safrà per tenyir de color els plats i donar una aroma similar. I, encara que això no implica necessàriament un problema per a la salut, sí que el pot suposar per a la butxaca, ja que comprarem un producte de menys qualitat a un preu que no li correspon.

Per triar un producte de qualitat, cal fixar-se en el seu poder com a colorant. El safrà ha de tenir un color vermell vibrant. Aquest color el marca l’escala de crocina, com hem dit fa unes línies, el compost carotenoide que dona el color als brins.

Si volem beneficiar-nos d’aquesta espècia, hem de tenir en compte que aconseguir-ho a través de l’alimentació pot ser complicat, ja que la quantitat de producte que es consumeix no sol ser gaire elevada. De totes maneres, al mercat hi ha algunes marques que comercialitzen l’extracte d’aquesta espècia; és a dir, l’espècia en concentracions més elevades.

Entre d’altres, dins la gamma de productes de Raab hi ha el seu safrà orgànic, que conté l’extracte de 45 brins de safrà per càpsula. Aquest extracte de safrà té la màxima qualitat orgànica i un contingut normalitzat dels components safranal i crocina, que són tan eficaços. A més, es combina amb vitamina C, que contribueix a normalitzar la funció psicològica.