El col·lagen és una de les proteïnes més abundants en el cos humà (aproximadament un 25% de la proteïna total). Forma part estructural del teixit conjuntiu, embolica i protegeix músculs i òrgans vitals i és essencial per a la salut dels ossos, lligaments, tendons, cartílags, pell, vasos sanguinis, còrnia, genives i cuir cabellut.

El col·lagen està constituït per cadenes llargues d’aminoàcids, entre les quals destaquem la presència de glicina, lisina, prolina i hidroxiprolina. Aquestes cadenes d’aminoàcids s’enrotllen i s’entrellacen entre si i originen triples hèlices de col·lagen i fibres, que garanteixen la resistència i flexibilitat dels teixits.

Els aminoàcids que requerim per poder sintetitzar el col·lagen són no essencials, és a dir, el cos els pot sintetitzar a partir d’altres, i utilitzar a posteriori per produir el col·lagen. Tot i això, aquesta capacitat es va reduint amb el pas del temps. Amb trenta anys en generem la meitat que en l’adolescència i, en la menopausa, se n’incrementa la pèrdua, ja que està lligada amb la disminució de la producció d’estrògens d’aquesta etapa.

A part de l’envelliment natural, hi ha altres factors que poden afavorir la degradació del col·lagen i accelerar l’envelliment, la inflamació i la pèrdua de flexibilitat dels teixits i articulacions. Són l’excés de radicals lliures provinents de l’estrès, el consum de medicaments, el consum d’estimulants, una alimentació pobra en vitamines, minerals i col·lagen natural i l’excés de sucres i additius.

Cal tenir en compte que, en l’alimentació actual, hem deixat de consumir totes les parts de l’animal: hem prioritzat el consum del múscul i hem descartat la resta. Aquest fet podria dificultar la producció suficient de glicina per a la síntesi del col·lagen necessari.

En definitiva, que el cos pugui fabricar col·lagen no vol dir que no es pugui beneficiar d’una aportació addicional en la dieta. De fet, és interessant incloure’l tenint en compte el baix consum en la societat actual i la disminució de la síntesi interna segons l’estil de vida i per l’envelliment. A continuació, us expliquem més específicament els beneficis i com podeu consumir-lo ja sigui a través dels aliments o de la complementació, en cas que calgui.

Beneficis

Articulacions, tendons i músculs

Diversos estudis han observat que el consum de col·lagen podria estar relacionat amb la reducció de dolors articulars tant en persones de més de cinquanta anys com en esportistes. També està relacionat amb l’enfortiment del tendó d’Aquil·les i amb l’augment de massa muscular en esportistes, sobretot de més de 65 anys.

Rejoveneix la pell

Al contrari del que se sol pensar, les arrugues de la pell no es formen per la contracció dels músculs facials sinó per la disminució de col·lagen de la pell. Com hem comentat, el col·lagen que el cos és capaç de sintetitzar disminueix amb l’edat, motiu pel qual, a poc a poc, van sortint les arrugues. Trobareu moltes cremes enriquides amb col·lagen; tingueu en compte, però, que aquest ús tòpic no pot arribar a les capes més profundes de la pell i, per tant, el que de veritat ajuda a tenir una pell més suau és introduir-lo a la dieta per mitjà dels aliments o via complements i tenir un estil de vida que en faciliti la síntesi interna.

Actualment, s’estan desenvolupant nous estudis sobre la ingesta de col·lagen i l’efecte que té sobre la reducció de les arrugues i signes de l’envelliment: aquests estudis apunten a una millora en el to, textura i aparença i, a més, a una possible disminució de la cel·lulitis.

També és molt interessant la Tremella, un bolet molt potent en l’aspecte cosmètic gràcies a l’efecte de la trehalosa, un disacàrid que reté molècules d’aigua. A més, té uns polisacàrids amb propietats hidratants i antioxidants que, en conjunt, tenen efectes antiarrugues superiors a l’àcid hialurònic.

Millora l’equilibri d’aminoàcids

Consumir totes les parts de l’animal (pell, greix, òrgans) afavoreix un equilibri d’aminoàcids més bo que no pas consumir únicament el múscul (pit de pollastre, bistec, etc.). Si consumim només el múscul, és possible que generem un excedent de l’aminoàcid metionina, i que contribuïm a augmentar els nivells d’homocisteïna, un dels factors relacionats amb la malaltia cardiovascular.

El cos, per neutralitzar els nivells elevats d’homocisteïna causats pel consum d’una única part de l’animal, necessita altres nutrients que hi ha en la resta de l’animal. Aquestes parts són riques en altres aminoàcids que ajuden a contrarestar aquest excés de metionina. En concret, el col·lagen ajuda a convertir l’homocisteïna en glutatió, un antioxidant molt potent que redueix l’envelliment del cos.

Ajuda a descansar

Gràcies al contingut en glicina del col·lagen, consumir-lo ens ajuda a alliberar més serotonina i afavoreix l’activació del sistema parasimpàtic. Això facilita la capacitat per descansar i relaxar-nos, i millora la qualitat del son alhora que disminueix, en general, la fatiga.

Com augmentar la síntesi de col·lagen

Hi ha tres maneres d’augmentar el col·lagen: amb l’alimentació, mitjançant un estil de vida saludable i amb complements. És fonamental basar-nos en l’alimentació i l’estil de vida, però en casos específics els complements poden ser molt útils.

Alimentació i col·lagen

Per augmentar els requeriments de col·lagen amb l’alimentació podem:

 • Menjar la pell del animals (és important que sigui d’animals de procedència ecològica i que la pell no estigui socarrimada).
 • Menjar plats tradicionals com: tripa, peus de porc o llengua.
 • Fer un brou d’espines de peix o d’ossos, en olla lenta o clàssica.
 • La gelatina animal també pot ser útil (ha de ser sense sabor ni sucre).

Per altra banda, també poden ser coadjuvants en l’increment de la síntesi de col·lagen els aliments o complements naturals següents:

 • S’ha observat que el retinol (una de les formes de vitamina A) és un antioxidant que incrementa la vida útil del col·lagen i bloqueja els enzims que el destrueixen.
 • En un estudi es va demostrar que la vitamina C és essencial per a la síntesi del col·lagen. Per tant, pot ser útil augmentar els vegetals i fruites rics en vitamina C.

Estil de vida saludable

A més, per augmentar la síntesi interna i/o mantenir els nivells de col·lagen en bon estat és essencial practicar un estil de vida saludable ja que l’excés de radicals lliures provinents de l’estrès oxidatiu, el consum de medicaments, el consum d’estimulants i una alimentació pobra en vitamines (sobretot vitamina C) i minerals, dificulten i disminueixen la síntesi interna del col·lagen.

Complementació

L’avantatge dels complements és que el col·lagen és hidrolitzat i, per tant, molt més assimilable. La seva forma molecular és més petita i està predigerida per facilitar-ne l’absorció i la utilització per ossos i cartílags. Pot ser molt útil en algunes situacions com, per exemple, problemes degeneratius relacionats amb l’edat, malaltia articular o osteoarticular, fibromiàlgia i lesions. El complement pot ajudar a maximitzar l’absorció del col·lagen i a millorar la simptomatologia associada.

Aquests complements actuen en la capa més profunda de la pell i teixits i en milloren la hidratació i estructura. Cal destacar que la proteïna del col·lagen és només d’origen animal (terrestres o marins), per la qual cosa no és apta per a vegetarians.

El distribuïdor Solaray disposa de diferents complements de col·lagen, entre els quals destaquem el Clinical Youth Collagen™ d’origen marí. Es presenta en format en pols i amb gust de mandarina, és molt fàcil de barrejar amb aigua, sucs o batuts. La dosi diària és d’una cullerada sopera d’uns 10 g aproximadament, dosi que ens aporta:

 • 5.000 mg de col·lagen amb 18 aminoàcids.
 • 250 mg de vitamina C per facilitar la síntesi del col·lagen.
 • Barreja Solusil™, que aporta fong Tremella, centella asiàtica, cúrcuma i nabius blaus. Aquesta barreja reforça els principis del col·lagen per maximitzar els efectes en pell, cabells, ungles i salut articular.

5 claus per
descobrir si toleres
bé el gluten

Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :

 • Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
 • Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
 • Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Accepto la política de privacitat