Un dels ingredients més característics del Nadal és, sense dubtar-ho, la xocolata! En mengem als torrons, bombons, pastissos, xocolata desfeta… i en tot d’elaboracions típiques d’aquestes dates. El gran problema que hi ha és que la majoria de productes comercials preparats amb aquest ingredient que tant ens agrada solen ser molt processats i de mala qualitat. Contenen molt de sucre blanc, greixos hidrogenats, xocolata amb un percentatge baix en cacau, derivats làctics i força additius. No són opcions sanes i, si volem passar un Nadal tan saludable com puguem, els hauríem d’evitar.

Turró de xocolata saludable

Però això no vol dir que hàgim de renunciar a la xocolata! Per gaudir de dolços llaminers que siguin més saludables, el millor que podem fer és preparar-los a casa a base d’ingredients de bona qualitat.

Xocolata orgànica i amb un percentatge alt en cacau

Tant si volem preparar bombons com torrons o altres dolços, hem de triar una xocolata de bona qualitat. En primer lloc és important que sigui orgànica, per tal d’evitar la presència d’agrotòxics i assegurar que conté greixos de bona qualitat i que s’ha produït de manera respectuosa amb el medi ambient. En segon lloc, cal que contingui un percentatge alt en cacau per tal d’assegurar que té poc sucre afegit. Les xocolates de 85%, 90% i, fins i tot, 100% són ideals!

L’únic que cal tenir en compte és que la xocolata 100% només conté pasta de cacau i, per tant, com que no té mantega de cacau, no serveix per fondre. És una xocolata que pot servir per trossejar i afegir per dins o per sobre de pastissos o altres preparacions, però no per desfer i preparar cobertures. En aquest cas, val més fer servir una xocolata del 90%; es fondrà millor i serà menys amarga.

Una xocolata de bona qualitat per fer servir aquest Nadal és la gamma orgànica de Xocolates Torras, marca pionera en l’elaboració de xocolates sense sucre als anys noranta i que, ara, torna a situar-se a la capçalera de la innovació a tot el món com a primera empresa xocolatera que elabora xocolates bio i sense sucre. Dins la gamma Organic Bio hi ha rajoles del 90% i 100% cacau i també de sabors, com maca i gingebre, sèsam i pol·len o flor de sal, entre d’altres; i dins la gamma Organic Sense Sucre, xocolata negra amb el 72% de cacau. Totes són opcions elaborades amb cacaus orgànics certificats, sense gluten, sabors artificials, colorants ni organismes genèticament modificats.

Endolcidors saludables

Un altre aspecte que cal tenir en compte quan preparem dolços casolans és quin endolcidor farem servir. Com ja deveu saber, el sucre blanc és una substància refinada que genera molts problemes de salut i que, per tant, hauríem de substituir per opcions més sanes.

Els millors endolcidors sempre són els que aporten dolçor de manera natural, com per exemple:

  • Fruita: plàtans, compota de poma, pera, mango…
  • Fruita seca: dàtils, orellanes, panses, prunes o figues
  • Espècies, com la canyella i la vainilla
  • Estèvia

No obstant això, cal tenir en compte que els endolcidors també tenen un paper fonamental en la textura de les preparacions; per això, en ocasions especials com les festes de Nadal, si volem obtenir resultats concrets, també podem fer servir altres endolcidors com:

  • Sucre integral de canya o panela
  • Sucre de coco
  • Mel crua
  • Concentrat de poma
  • Xarop d’atzavara cru

Us animeu a preparar els torrons a casa aquest any? Us proposem una recepta boníssima preparada amb xocolata orgànica de qualitat, fruita seca, orellanes i un toc cítric. Us animem a fer-la!

La Recepta: Torró cruixent d’amarant inflat i xocolata

Ingredients

  • 2 rajoles de xocolata orgànica 90% de Xocolates Torras
  • 30 g d’amarant inflat
  • 60 g d’avellanes
  • 60 g de pistatxos
  • 5 orellanes ecològiques
  • Ratlladura d’1 taronja o mandarina
  • Canyella en pols

Elaboració

  1. Piqueu les avellanes i els pistatxos fins a fer-ne trossets petits.
  2. Talleu les orellanes a trossos petits.
  3. Desfeu la xocolata al bany maria i afegiu-hi l’amarant inflat, la fruita seca, les orellanes, la ratlladura de taronja o mandarina i un pessic de canyella.
  4. Col·loqueu la barreja en un motlle allargat, premseu-la bé i guardeu el torró a la nevera durant 1 hora.
  5. Desemmotlleu-lo, talleu-lo i gaudiu-ne!