Segons la medicina tradicional xinesa, els aliments d’un color fosc, les arrels, les algues i els llegums en general, i més els que tenen forma de ronyó, tonifiquen i van bé per a l’element aigua, que és el que regeix els cicles menstruals de la dona, el sistema urinari, els ossos, els cabells, les orelles i el cervell.
Per això, les mongetes azuki són ideals, perquè tenen forma de ronyó, perquè són fosques i perquè són llegums.
Riques en fibra, proteïnes, micronutrients i en fitoestrògens, substàncies que actuen com a reguladors hormonals en l’organisme, són un aliment indispensable en l’alimentació de la dona que vol prevenir l’osteoporosi i la simptomatologia de la menopausa. Cal menjar-ne com a mínim un cop o dos per setmana.
Aquests llegums procedents de l’Àsia tenen un sabor particular i es poden fer servir tant per a receptes dolces –per exemple els dorayakis japonesos, que són els pastissets que menjava en Doraemon– com per a receptes salades –per exemple una recepta freqüent en la cuina macrobiòtica són les azukis amb carabassa.
Com tots els llegums, cal deixar-los en remull un mínim de vuit hores amb un tros d’alga kombu i, després del remull, descartar l’aigua i bullir-los amb aigua mineral nova, la kombu i sense sal per evitar que quedin durs. A l’olla a pressió, amb 45 minuts els teniu a punt. També els podeu comprar en conserva, en pot de vidre.
Una de les coses que més ens agraden d’aquestes mongetes és que podem fer servir l’aigua de la cocció i fer-nos una beguda remineralitzant deliciosa i molt reguladora del sucre en sang, preventiva de les afeccions típiques de ronyó i tonificant de l’element aigua.
Per tant, si després de coure els llegums, colem l’aigua de la cocció i ens la volem beure, ho podem fer amb una mica de llet d’arròs i canyella en pols i obtindrem una beguda dolça ideal per acompanyar un berenar, o bé, si hi posem tamari baix en sal, tindrem un brou calent ideal per començar un àpat.
Magdalenes d’azukis i garrofa
Ingredients per a 12 magdalenes petites
– 160 g d’azukis cuits (poden ser en conserva, en pot de vidre)
– 100 ml de suc de poma sense sucre de Cal Valls
– 40 g d’oli d’oliva verge extra o d’oli de coco fos al bany maria
– Vainilla i canyella en pols al gust
– 30 g de farina d’arròs integral o de fajol o de coco
– 40 g d’ametlla en pols
– 40 g de garrofa en pols (també es pot fer amb cacau pur)
– Nous trossejades
Preparació:
– Bateu en un bol les azukis, el suc, l’oli, la vainilla i la canyella.
– En un altre bol barregeu la farina d’arròs, l’ametlla en pols i la garrofa.
– Un cop barrejat tot, ajunteu-ho amb la preparació del llegum i remeneu bé per evitar que es formin grumolls.
– Podeu posar les nous dins de la barreja per trobar els trossets cruixents quan us mengeu les magdalenes. Guardeu algun trosset de nou per decorar!
– Repartiu la massa en els motlles. Podeu posar uns papers de magdalenes en els motlles, perquè les magdalenes siguin més còmodes de menjar i evitar que els motlles s’embrutin tant. Si teniu motlles de silicona de platí, els podeu fer servir sense paper i amb una mica d’oli a la base perquè no s’hi enganxi la massa.
– Amb el forn preescalfat a 180 ºC, coeu les magdalenes uns 15-20 minuts vigilant que no es cremin.
– Quan ja estiguin fetes, traieu-les i deixeu-les refredar! Us sorprendran.
Aquesta recepta no porta cap tipus d’endolcidor ja que la garrofa, el suc de poma i les mongetes azuki endolceixen de forma natural. Potser si les feu amb cacau pur, en comptes de garrofa, tindran un gust més amarg i hi haureu de posar un parell de cullerades de sucre de coco.
Aquesta recepta també pot ser perfectament un brownie, tot i que us caldrà afegir-hi oli per aconseguir l’esponjositat típica d’aquest pastís.