Guisat d’azuki amb carbassa

Un plat de tardor-hivern enfortidor i calorífic, excel·lent per enfortir els ronyons i escalfar el cos.

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 24 de gener 2012 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Per a 4 persones -Les azuki i l'alga kombu ajuden a desintoxicar i alliberar de forma natural l’excés de líquid de l’organisme. Per aquesta raó són ingredients que es fan servir terapèuticament (o en nutrició terapèutica) en casos de cistitis i problemes de pròstata o uretra. -També serveix per ajudar a mantenir una bona salut dels ossos (sempre i quan la resta de la dieta sigui equilibrada). Això és degut al seu efecte alcalinitzant, o el que és el mateix, a la seva riquesa en minerals, nutrients imprescindibles per l'equilibri ossi i el manteniment d'un pH sanguini saludable (tendint a l'alcalininat, 7,4).

Guisat d'azuki amb carbassa
Foto: Pau Esculies

Montse Vallory

Montse Vallory

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difon l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Bio space a Barcelona. www.bioespacio.com. També organitza vacances culinàries.

Més informació a www.montsevallory.com

INGREDIENTS

Per a la cocció de les azuki
  • 1 vas (250 ml) d’azuki
  • 4 vasos d’aigua bona
  • 5 cm d’alga kombu
  • ¼ - ½ culleradeta de sal marina
Per al guisat de carbassa
  • 2 cebes mitjanes en mitja lluna
  • 2 vasos de carbassa en daus
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • 2 cullerades d’oli de sèsam per amanir
  • Oli d’oliva verge extra per saltar les verdures
  • Julivert picat

ELABORACIÓ

Les azuki
  1. Porteu a ebullició les azuki amb la kombu i cuineu-les a foc lent. A pressió: 60 minuts; bullit: 90 minuts.
  2. Obriu l’olla, afegir la sal, remenar i cuineu-ho 10 minuts més destapat, fins a obtenir la consistència desitjada.
El guisat
  1. Salteu la ceba amb oli d’oliva i sal, fins que comenci a daurar-se. Afegiu la carbassa i una mica de sal. Coeu-ho tapat a foc lent, fins que la carbassa estigui al dente, i afegiu-hi un fons d’aigua si fes falta perquè no s’enganxi.
  2. Incorporeu les azuki cuites i una mica d’aigua per barrejar-ho tot. Coeu-ho 5 minuts més i condimenteu-ho amb salsa de soja.
  3. Poseu-hi julivert picat i amaniu-ho amb oli de sèsam.

Apunts culinaris

Un mètode tradicional per estovar més la pell de les azuki: coeu-les a pressió amb només la meitat de l’aigua, durant 30 minuts. Refredeu l’olla i obriu-la amb cura. Afegiu la resta d’aigua freda reservada: aquest contrast de temperatura estova la pell. Coeu-les a pressió un altre cop durant 30 minuts més, a foc lent i amb difusor.

Apunts energètics

Un plat de tardor-hivern enfortidor i calorífic, excel·lent per enfortir els ronyons i escalfar el cos.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Sou dels que sempre que voleu menjar o picar alguna cosa us ve al cap el sabor dolç que proporcionen els productes de pastisseria o la xocolata? Incorporeu a la vostra alimentació diària aliments i plats que aportin dolçor natural, com aquest plat d’azuki amb carbassa. La dolçor que prové de la carbassa i de la cocció de les azuki ajuda a regular el sucre en sang. Per tant, és un plat ideal per a les persones que pateixen d’hipoglucèmies i per a les que tenen diabetis.

portada  —  amunt

Guisat d’azuki amb carbassa

Un plat de tardor-hivern enfortidor i calorífic, excel·lent per enfortir els ronyons i escalfar el cos.

Inici  ›  Recepta de la Montse Vallory 24 de gener 2012 | Actualitzat el 3 de juliol 2017

Xef especialitzada en alimentació natural. Graduada al Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts fundada per Annemarie Colbin, a Manhattan. Des de 1999 imparteix cursos de cuina natural i difón l’alimentació saludable. Actualment dóna classes al centre Biospace a Barcelona. També organitza vacances culinàries.

www.montsevallory.com

La recepta

Guisat d’azuki amb carbassa

Per a 4 persones

-Les azuki i l’alga kombu ajuden a desintoxicar i alliberar de forma natural l’excés de líquid de l’organisme. Per aquesta raó són ingredients que es fan servir terapèuticament (o en nutrició terapèutica) en casos de cistitis i problemes de pròstata o uretra.

-També serveix per ajudar a mantenir una bona salut dels ossos (sempre i quan la resta de la dieta sigui equilibrada). Això és degut al seu efecte alcalinitzant, o el que és el mateix, a la seva riquesa en minerals, nutrients imprescindibles per l’equilibri ossi i el manteniment d’un pH sanguini saludable (tendint a l’alcalininat, 7,4).

Foto: Pau Escúlies

Ingredients

Per a la cocció de les azuki

  • 1 vas (250 ml) d’azuki
  • 4 vasos d’aigua bona
  • 5 cm d’alga kombu
  • ¼ – ½ culleradeta de sal marina

Per al guisat de carbassa

  • 2 cebes mitjanes en mitja lluna
  • 2 vasos de carbassa en daus
  • 1 cullerada de salsa de soja
  • 2 cullerades d’oli de sèsam per amanir
  • Oli d’oliva verge extra per saltar les verdures
  • Julivert picat

Elaboració

Les azuki

  1. Porteu a ebullició les azuki amb la kombu i cuineu-les a foc lent. A pressió: 60 minuts; bullit: 90 minuts.
  2. Obriu l’olla, afegir la sal, remenar i cuineu-ho 10 minuts més destapat, fins a obtenir la consistència desitjada.

El guisat

  1. Salteu la ceba amb oli d’oliva i sal, fins que comenci a daurar-se. Afegiu la carbassa i una mica de sal. Coeu-ho tapat a foc lent, fins que la carbassa estigui al dente, i afegiu-hi un fons d’aigua si fes falta perquè no s’enganxi.
  2. Incorporeu les azuki cuites i una mica d’aigua per barrejar-ho tot. Coeu-ho 5 minuts més i condimenteu-ho amb salsa de soja.
  3. Poseu-hi julivert picat i amaniu-ho amb oli de sèsam.

Apunts culinaris

Un mètode tradicional per estovar més la pell de les azuki: coeu-les a pressió amb només la meitat de l’aigua, durant 30 minuts. Refredeu l’olla i obriu-la amb cura. Afegiu la resta d’aigua freda reservada: aquest contrast de temperatura estova la pell. Coeu-les a pressió un altre cop durant 30 minuts més, a foc lent i amb difusor.

Apunts energètics

Un plat de tardor-hivern enfortidor i calorífic, excel·lent per enfortir els ronyons i escalfar el cos.

Els apunts nutricionals de la Jordina Casademunt

Sou dels que sempre que voleu menjar o picar alguna cosa us ve al cap el sabor dolç que proporcionen els productes de pastisseria o la xocolata? Incorporeu a la vostra alimentació diària aliments i plats que aportin dolçor natural, com aquest plat d’azuki amb carbassa. La dolçor que prové de la carbassa i de la cocció de les azuki ajuda a regular el sucre en sang. Per tant, és un plat ideal per a les persones que pateixen d’hipoglucèmies i per a les que tenen diabetis.

PUBLICITAT

portada  —  amunt