És important que el vostre rebost estigui ben assortit de llegums de tota mena, des de cigrons fins a llenties. Havien estat els grans protagonistes de la cuina tradicional casolana, però ara són els grans oblidats i val la pena recuperar-los. Si us fa mandra comprar-los secs i cuinar-los també els podeu comprar cuits: el que és important és tornar-los a incorporar a la vostra dieta.

Propiedades y beneficios de las judías azukis

Avui ens aturem a parlar de les propietats d’un llegum de nom curiós i exòtic: l’azuki, o aduki. Originari de l’Himàlaia, va passar després a la Xina i el segon llegum més consumit al Japó després de la soja, l’azuki és famós per les seves propietats terapèutiques i nutritives. També es fa servir per elaborar uns dolços japonesos anomenats Dorayaki.

Les propietats nutricionals de les azuki

Les mongetes azuki són més fàcils de digerir que altres lleguminoses. Contenen grans quantitats de fibra, vitamines del grup B (B1, B2 i B7) i minerals com ferro, manganès, magnesi, fòsfor, calci i zinc.

A més les seves proteïnes són d’alt valor biològic, cosa que vol dir que contenen tots els aminoàcids essencials. Un d’aquests aminoàcids, la metionina, és el responsable de l’efecte relaxant que generen les azuki a l'organisme; un altre, la lisina, és important per al desenvolupament del cervell; i la histidina és fonamental per als nens.

Els principals efectes de la azuki sobre l'organisme

L’azuki és l’únic llegum amb efecte alcalinitzant.

 1. Efecte tonificant sobre el ronyó, les vies urinàries i el cor.
 2. És un bon diürètic i desintoxicant
  Allibera de forma natural l’excés de líquid de l’organisme. Per aquesta raó es fa servir terapèuticament en casos de cistitis i problemes de pròstata o uretra.
 3. Antiinflamatori
  També es fa servir per combatre el lumbago, la icterícia, les diarrees, els edemes, els furúnculs, per promoure la pèrdua de pes i per reduir les inflamacions.
 4. Efecte alcalinitzant
  També serveix per combatre els problemes d’ossos. Això és degut al seu efecte alcalinitzant, perquè combat l’acidosi. Quan la sang és massa àcida (conseqüència, per exemple, de menjar sucre o un excés de carn, s’afavoreix l’aparició de l'osteoporosi i altres problemes dels ossos.

Canvis vitals de la azuki segons al medicinal tradicional xina

La medicina oriental fa servir els azukis per potenciar el funcionament correcte del ronyó i la bufeta. Aquests òrgans, sempre segons la medicina xinesa, estan relacionats amb la por i per això poden ser útils per combatre determinats problemes emocionals que hi estiguin relacionats.

També contenen fitoestrògens, substàncies vegetals que poden actuar com estrògens en el cos, que tenen una acció reguladora hormonal i que també actuen de forma preventiva contra el càncer de mama.

Receta de magdalenes de azuki i garrofa

Magdalenes d'azukis i garrofa per Martina Ferrer

Com he de cuinar les azuki?

Com tots els llegums, si no es cuina bé pot provocar flatulències i indigestió. Per evitar això, d’entrada és important:

 • Deixar-los en remull tota la nit amb una tireta d’alga kombu. Ajudarà a estovar-los.
 • Llenceu l’aigua del remull.
 • Poseu 1 tassa d’azukis per cada 3 tasses d’aigua en una olla, juntament amb l’alga kombu.
 • Porteu a ebullició. Tapeu, baixeu el foc i deixeu que es cuinin una hora i mitja aproximadament.
 • No hi afegiu sal. No hem d'afegir la sal fins que quedin uns cinc minuts de cocció, perquè del contrari no s’estovarien.
 • Si els feu en una olla a pressió. El temps de cocció es redueix a 45 minuts. Combina bé amb el coriandre, el comí o el gingebre.
 • Combinen bé amb el coriandre, el comí o el gingebre.

6 originals i variades receptes amb azuki

Descobriu com incorporar  les mongetes azukis en receptes tant dolces om salades:

Salades

 1. Guisat d’azukis amb carbassa per Montse Vallory
 2. La millor hamburguesa del món mundial per Cristina Arroyo
 3. Sopa màgica de tomàquet i azukis amb tortillas cruixents per Cristina Arroyo
 4. Escudella amb pilota o “poció màgica” de Nadal per Cristina Arroyo

Dolces

 1. Galetes de xocolata per Adriana Ortemberg
 2. Magdalenes d'azukis i garrofa per Martina Ferrer

Bibliografia

 • Font: “Healing with whole Foods”, Paul Pitchford, North Atlantic Books, 2003
 • “Nutrición energética y salud”, Jorge Pérez-Calvo Soler, Grijalbo, 2003
Adam Martín
Adam Martín

Periodista, escriptor, pare, especialista en nutrició i salut.

  @adammartinsk   @adammartinsk