És cert que cada vegada hi ha més consciència del perill que representa l’ús irresponsable de plàstic, i també cada vegada es tendeix més a optar per alternatives a la bossa de plàstic de tota la vida.

El plàstic és per tot arreu i, com bé explica la Marta Costa en aquest article, la prova és que la bossa de la brossa que s’omple més ràpidament és sempre la dels envasos. Es tracta d’un material tòxic que pot actuar com a disruptor endocrí, sense esmentar que cada any mata milers i milers d’aus i animals marítims.

Com explicàvem en aquest article, tot i que és important, no n’hi ha prou reciclant i ja està i, a més, és un procés molt costós. I el pitjor: només el 10% del plàstic que llencem al contenidor groc s’acaba reciclant efectivament.

La compra en clau eco

Moltes botigues i supermercats ja han fet el pas cap a les bosses de compra sostenibles. Comença a ser inacceptable fer servir cinc minuts un objecte que després contaminarà el planeta durant quinze generacions, com a mínim.

Hi ha diverses opcions disponibles per transportar la compra de manera més sostenible per al planeta: les bosses reutilitzables (tela, arpillera o ràfia, entre d’altres), les fabricades amb materials degradables o compostables (com la fècula de patata o blat de moro, o les de paper-fusta). En el pitjor dels casos, pagarem cinc cèntims d’euro per una bossa de plàstic de tota la vida (tant de bo aviat estiguin prohibides del tot). No obstant això, seguim trobant per tot arreu les bosses de rotllo típiques de la secció de fruita i verdura, com a única forma d’endur-nos aquests aliments; o pitjor, peces de fruita i verdura en safates de porexpan i embolicades en plàstic. Com declara Costa, no val comprar eco envasat en plàstic d’un sol ús.

Supermercats Veritas: pioners a eliminar bosses de plàstic

Bossa compostable de Veritas, elaborada amb blat de moro

Fa gairebé deu anys que, conscients de la necessitat de reduir i eliminar el plàstic d’un sol ús, els supermercats Veritas han reemplaçat les bosses de plàstic de la caixa. En canvi, l’empresa ha apostat per bosses compostables, elaborades amb blat de moro, que tenen un cost de cinc cèntims d’euro.

“Cap llei ho exigia, però no podíem oferir bosses de plàstic per convicció. Amb aquesta iniciativa hem estalviat al món més d’onze milions de bosses de plàstic i això ens converteix en el primer supermercat que elimina les bosses de plàstic”, afirma el director general de Veritas, Silvio Elías.

Un altre gran pas que ha fet Veritas en la guerra contra el plàstic, va ser l’any 2016 quan va substituir les bosses de rotllo per a la fruita i verdura per bosses compostables; sens dubte, la gran assignatura pendent de la majoria dels supermercats.

Però no s’acaba aquí. Veritas es marca dos reptes ambiciosos en matèria de sostenibilitat: l’any 2019 preveu eliminar els plàstics afegits dels productes que depenen directament de la seva gestió i el 2022 vol arribar a tenir una petjada de carboni positiva.

Actuem, tenim el poder

L’única manera de revertir la situació d’alarma mediambiental que hi ha al voltant del plàstic serà fent un ús més responsable com a ciutadans del planeta Terra. A més d’apostar per un ús més raonable del plàstic en el dia a dia, és fonamental que exigim a les botigues que ens facilitin bosses de compra reutilitzables, biodegradables o compostables, o que només comprem en establiments que ofereixen aquesta opció. Com a consumidors, tenim el poder d’aconseguir que, per fi, desapareguin de la circulació les bosses de plàstic, que han fet tant de mal al planeta i que són un disbarat total i absolut.