La dieta i hàbits són determinants en la infància, per al desenvolupament físic, emocional i cognitiu. Alguns nutrients han d’ocupar un lloc especial en la dieta, perquè són essencials –és a dir, no podem fabricar-los de manera endògena– i, per tant, cal que els incorporem a través d’aliments o complements. És el cas dels famosos omega-3 i omega-6, que són àcids grassos poliinsaturats de cadena llarga continguts en alguns aliments i que hem de prendre en quantitats i proporcions adequades.

complementació omega 3 nens

Es tracta de nutrients que, entre altres funcions, són reguladors metabòlics en els sistemes cardiovascular, respiratori, immunitari i reproductor. Són imprescindibles per preservar la funcionalitat de les membranes cel·lulars i participen en els processos de transcripció genètica. A més, són un dels components principals de l’estructura cerebral.

Omega-3 i 6 per potenciar el desenvolupament cognitiu en la infància

El desenvolupament del cervell durant els primers anys de vida es produeix de manera ràpida i depèn de la presència de quantitats suficients d’omega-3. De fet, la composició òptima de lípids del cervell és fonamental perquè es desenvolupi en etapes primerenques i maduri bé i, també, perquè envelleixi de manera correcta. Per això, les persones amb dificultats de concentració o d’aprenentatge o amb retard en el desenvolupament solen experimentar millores visibles gràcies a una aportació adequada d’omega-3 i 6.

Una de les característiques de l’alimentació moderna, que és molt proinflamatòria, és un consum d’omega-3 i omega-6 en proporcions inadequades. S’estima que actualment es tendeix a una proporció entre omega-3 i omega-6 d’1:15 o 1:30, mentre que les recomanacions són d’1:4. Això és degut, sobretot, a la gran presència de productes ultraprocessats i, en canvi, a una aportació insuficient de greixos rics en EPA/DHA (omega-3), com el peix blau petit.

Aquesta situació contribueix a fer créixer les patologies de tipus inflamatori, com les cardiovasculars, la síndrome metabòlica, les malalties autoimmunes i neurodegeneratives. En la infància, igualment, els problemes de tipus cognitiu estan marcats per la presència de marcadors inflamatoris, que es veu afavorida per una mala proporció d’omegues.

El poder d’una bona combinació

En infants amb problemes associats a la falta d’atenció, amb diagnòstic o sense, els resultats més prometedors s’han vist en assajos**** en què el tractament amb àcids grassos essencials combina omega-3 i omega-6, en proporcions estudiades i avalades científicament: 9 parts d’EPA (omega-3), 3 parts de DHA (omega-3) i 1 part de GLA (omega-6), amb l’objectiu de garantir els efectes terapèutics descrits en els estudis.

L’evidència científica* indica que una dieta enriquida en omega-3 i 6, durant 3 mesos, en infants d’edat escolar (entre 6 i 10 anys) permet obtenir millores significatives en la capacitat de lectura. En un altre estudi** en el qual van participar 321 infants de 6 a 11 anys, la complementació durant 34 setmanes va millorar l’aprenentatge i la memòria verbal i no verbal.

En general, les recerques*** permeten afirmar que la deficiència d’omegues, en particular de l’omega-3, podria ser un factor que contribueixi a fer aparèixer els símptomes principals associats al TDAH: inatenció, hiperactivitat i impulsivitat. No obstant això, també es va poder veure que, al cap de 15 setmanes d’estar prenent un complement d’omega-3 i omega-6 (EPA:DHA:GLA=9:3:1), hi va haver una reducció molt important dels símptomes.

A més, les persones que prenen medicació estimulant (metilfenidat, per exemple), també es beneficien de la complementació, ja que la combinació amb la fórmula específica d’omega-3 i omega-6, millora encara més de pressa els símptomes i redueix els efectes secundaris causats per la medicació estimulant.

Durant tota la vida

La necessitat d’aportar quantitats i proporcions adequades d’àcids grassos essencials ens acompanya al llarg de tota la vida. Algunes malalties de l’edat, com són les neurodegeneratives, tenen un component inflamatori que requereix també la presència d’omega-3 i 6 en dosis precises. Com ja hem assenyalat, un bon envelliment del cervell depèn de la composició en lípids que tingui.

La casa Vitae, líder en complements dietètics naturals, presenta Equazen®, una fórmula a base d’olis omega-3 i omega-6 extrets de les millors fonts i amb una proporció estudiada minuciosament (EPA:DHA:GLA=9:3:1) per aportar els beneficis d’aquests nutrients fonamentals per al desenvolupament cognitiu en la infància i en l’edat adulta.

Vitae presenta aquest producte després de fer diverses avaluacions clíniques que confirmen l’impacte d’Equazen® en l’equilibri d’àcids grassos i en la millora de símptomes associats a problemes relacionats amb el rendiment cognitiu i el desenvolupament, com ara la capacitat de concentració, el desenvolupament del llenguatge i de comportament infantils i durant l’adolescència, especialment quan hi ha problemes d’atenció.

Equazen® té presentacions i sabors diferents segons l’edat (càpsules, pastilles per mastegar o líquid).

 

*Sinn N, Bryan J. Effect of supplementation with polyunsaturated fatty acids and micronutrients on learning and behavior problems associated with child ADHD. J Dev Behav Pediatr. 2007 Apr;28(2):82-91.

**Johnson M, Fransson G, Östlund S, Areskoug B, Gillberg C. Omega 3/6 fatty acids for reading in children: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial in 9-year-old mainstream schoolchildren in Sweden. J Child Psychol Psychiatry. 2017 Jan;58(1):83-93.

***Baumgartner J, Smuts CM, Malan L, et al. Effects of iron and n-3 fatty acid supplementation, alone and in combination, on cognition in school children: a randomized, double-blind, placebo-controlled intervention in South Africa. Am J Clin Nutr. 2012;96:1327-38.

****Antalis CJ, Stevens LJ, Campbell M, Pazdro R, Ericson K, Burgess JR. Omega-3 fatty acid status in attention-deficit/hyperactivity disorder. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2006 Oct-Nov;75(4-5):299-308.