La xufa és una planta poc competidora en les fases inicials de creixement; per això cal escardar (treure males herbes i preparar el terreny) manualment o mecànicament (en ecològic) o bé fer servir herbicides (agrotòxics) per facilitar el desenvolupament dels cultius en els estadis inicials (en cultiu convencional) (1).

Us recomanem que, si no voleu consumir xufes tractades amb productes tòxics per al medi ambient i per a vosaltres, només adquiriu xufes i orxates ecològiques. A més, el cultiu de la xufa té tendència a acumular els tòxics del terreny, i de fet per això es fa servir per descontaminar els sòls (2); per tant, convé evitar de totes totes les versions no ecològiques de l’orxata i la xufa.

El mercat ens ofereix opcions diferents per poder gaudir d’una orxata ecològica i saludable:

Receptes d’orxata i amb orxata per a tothom, tot l’any

L’orxata és una beguda vegetal que podem prendre freda a l’estiu i calentona a l’hivern, i com a ingredient de mil i una receptes tot l’any.

És un aliment mediterrani, de proximitat, ecològic, saludable i nutritiu que podríem prendre sempre en lloc de begudes refrescants processades i industrials, sobretot en el cas dels infants a partir de l’any.Tiger nut milk. Horchata de chufa. Sopa de xufes amb pastanagues

  • 50 g de xufa de València ecològica 20 g d’oli de coco verge ecològic
  • 1 pastanaga gran
  • ½ l d’aigua mineral
  • ¼ l de vi blanc dolç
  • 1 dl de “nata” de llet d’arròs ecològica
  • Sal i pebre

Preparació

1. Netegeu bé les xufes i poseu-les en remull 48 h amb aigua mineral.

2. Coeu-les bé amb aigua mineral fins que estiguin tendres. Reserveu el caldo.

3. Peleu una pastanaga i talleu-la a rodanxes, salteu-la amb l’oli de coco, afegiu el vi i reduïu, afegiu la “nata” d’arròs, salpebreu i aparteu del foc.

4. Tritureu les xufes a la batedora amb el seu caldo, feu una crema i barregeu-la amb les pastanagues. Poseu-la al punt de sal i coleu-la.

Recepta d’orxata endolcida amb estèvia al toc de canyella

  • 1 l d’aigua mineral per remullar les xufes
  • 1 l d’aigua mineral per fer l’orxata
  • 225 g de xufa de València Ecològica
  • 3 g d’herba d’estèvia en pols
  • 1 pessic de canyella en pols ecològica

Preparació

1. Poseu en remull les xufes 24 h abans.

2. Ompliu el recipient de la batedora amb la xufa remullada i mig litre d’aigua nova; introduïu la batedora i bateu d’1 a 2 minuts. Afegiu el polsim de canyella en pols i deixeu macerar la barreja 30 minuts.

3. Coleu amb un colador ben fi i feu pressió amb la mà de morter. Afegiu la resta d’aigua.

Xocolata de xufa

  • 250 g de xocolata ecològica negra amb un mínim de 70% de cacau
  • 3 dl de xufa seca ecològica triturada (la xufa s’ha d’haver hidratat prèviament en aigua durant 24 h)

Preparació

1. Tritureu la xufa.

2. Foneu la xocolata dins d’un recipient al bany maria.

3. Barregeu la xocolata fosa amb la xufa fins que tingui una bona consistència.

4. Poseu la massa en una safata de forn amb paper de cuinar, fent que tingui un 1 cm de gruix.

5. Deixeu refredar a la nevera.

6. Talleu la xocolata en trossos.

Flam d’orxata de xufa amb nabius

  • ½ l d’orxata de xufa ecològica
  • 100 g de nabius
  • 4 ous
  • 1 pessic d’estèvia en pols (opcional)

Preparació

1. Bateu els ous amb l’orxata i el pessic d’estèvia.

2. Poseu els nabius a la flamera i a continuació l’orxata batuda amb els ous.

3. Poseu al bany maria a foc lent fins que qualli, uns 40 minuts, depenent del recipient i de la temperatura.

4. Deixeu refredar, passeu una punta de ganivet pel voltant i passeu-ho al plat.

Panets de pessic d’orxata de xufa amb cobertura de xocolata

  • 330 g de farina ecològica integral (de fajol, d’espelta…)
  • 200 g de sucre de canya de rapadura ecològica
  • 3 ous
  • 100 ml d’orxata de xufa ecològica
  • 100 ml d’oli de gira-sol ecològic de primera pressió en fred Ratlladura de taronja ecològica
  • 1 sobre de llevat en pols
  • 1 rajola de 100 g de xocolata ecològica negra amb un mínim de 70% de cacau

Preparació 

1. Poseu en un bol els ous amb la ratlladura de taronja i bateu bé.

2. Afegiu el sucre i barregeu bé. Afegiu l’orxata i l’oli i torneu a barrejar bé. Afegiu la ratlladura de taronja.

3. Tamiseu la farina i el llevat i barregeu.

4. Aboqueu la massa al motlle, que poder haver folrat amb paper de cuinar perquè no se us hi enganxi el pa de pessic.

5. Poseu el pa de pessic al forn, preescalfat a 220 ºC, i deixeu-l’hi 40 minuts aproximadament; deixeu-lo refredar.

6. Foneu la xocolata al bany maria. Talleu el pa de pessic en porcions i recobriu-lo amb xocolata.

Creps de fajol farcides de crema d’orxata de xufa

Per a les creps

  • 1 vas d’orxata de xufa ecològica de 250 ml
  • 4 cullerades soperes de farina
  • 100 g d’oli de coco 2 ous

Ingredients per a la crema d’orxata

  • 1 vas d’orxata de xufa ecològica de 250 ml
  • 1 rovell d’ou
  • 1 cullerada rassa de farina d’arròs
  • La pell d’una llimona Xocolata negra ecològica de bona qualitat amb un mínim de 70% de cacau
  • 3 cullerades soperes de coco ratllat

Preparació

1. En un recipient poseu tots els ingredients per fer la crep i bateu bé perquè no quedin grumolls. Reserveu la barreja a la nevera uns 15 minuts i mentrestant prepareu la crema.

2. Poseu un cassó a foc lent i afegiu-hi quasi tot el vas d’orxata, la pell de llimona i el rovell batut. Remeneu bé fins que es barregi tot.

3. Barregeu l’orxata restant amb una cullerada rasa de farina d’arròs, procurant que es dissolgui bé, i afegiu a la barreja que teniu al foc sense parar de remenar.

4. La crema s’anirà espessint a poc a poc. Quan tingui la consistència de les natilles, retireu del foc i deixeu refredar. Després poseu la barreja a la nevera, on encara s’espessirà més.

5. Traieu la barreja de la massa que heu fet de la nevera.

6. Poseu al foc una paella amb una cullerada petita d’oli de coco i quan estigui calenta afegiu-hi la barreja, movent la paella perquè s’estengui bé per tota la base.

7. Espereu que es dauri per una banda i, quan la crep es desenganxi, gireu-la. Retireu en un plat i feu més creps.

8. Repartiu la crema d’orxata per sobre, doblegueu per la meitat.

9. Decoreu el plat amb xocolata negra que prèviament haureu fos amb una mica d’oli de coco.

10. Decoreu amb coco ratllat per sobre.

Conclusió

L’orxata de xufa és una beguda vegetal amb propietats nutritives excel·lents sempre que sigui ecològica i amb poc sucre afegit. La podem incorporar al llarg de tot l’any als esmorzars o berenars de petits i grans per gaudir d’un aliment nutritiu, de proximitat i molt més saludable que els sucs de fruites envasats o les begudes refrescants.

Fonts d’informació:

(1)  Article La chufa: introducción histórica i cultivo. http://www.chufadevalencia.org/bd/archivos/archivo55.pdf

(2) Articles sobre l’absorció dels contaminants presents al sòl per part de la planta de la xufa Bio-monitoring for uranium using stream-side terrestrial plants and macrophytes http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22318309 i Phytoremediation of Cd, Cr, Cu, Mn, Fe, Ni, Pb and Zn from aqueous solution using Phragmites cummunis, Typha angustifolia and Cyperus esculentushttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21972504

Montse Reus
Montse Reus

Dietista i Ambientòloga