Segurament, molts de vosaltres heu viscut el cas d’algú molt proper que s’ha posat a fer esport de manera més intensa i ha començat a tenir al·lèrgies que abans no tenia. Per què? Té alguna relació amb l’esport? Doncs d’alguna manera, sí. Perquè quan fem esport, els dos òrgans que se’n ressenten més i que hem de cuidar també més són el fetge i els intestins. D’aquí la importància de menjar de manera saludable i ser conscients d’una bona prevenció.

El fetge: el laboratori

El fetge és el nostre laboratori. És l’òrgan que s’encarrega de filtrar la sang i d’eliminar les substàncies tòxiques que entren a l’organisme. A més, extreu els nutrients essencials com ara la vitamina A i D, i minerals com el cinc, el ferro i el coure provinents de la dieta i els emmagatzema per quan l’organisme els necessiti. La seva funció fonamental és la de regular el metabolisme i en l’esportista juga un paper fonamental, ja que emmagatzema glucogen per utilitzar-lo com a font d’energia i s’encarrega de mantenir la glucèmia (sucre en sang) constant.

Si tens al·lèrgies comença’t a preparar a l’hivern

Per evitar símptomes al·lèrgics durant les èpoques estacionals és important prevenir i actuar abans de que comencin a aparèixer. Per tant, una bona opció serà començar a preparar l’organisme a partir de l’hivern. D’aquesta manera, quan arribi l’època crítica, podrem alleugerir o acabar amb els símptomes de les al·lèrgies. A part d’enfortir el fetge i els intestins, dins del món de la suplementació natural podem trobar preparats específics que ens poden ajudar a alleugerir-los com, per exemple, la quercetina, la vitamina C, la cúrcuma i l’ortiga.

És veritat que normalment els símptomes al·lèrgics s’acostumen a tapar amb antihistamínics. Però tot i que calmen les molèsties, no solucionen el problema, perquè encara existeix. Només cal verificar-ho deixant de prendre els medicaments. Per solucionar el problema hem de confiar més en el nostre sistema defensiu i en el nostre organisme i conèixer les eines que ens ajuden a enfortir-lo.

Si aquest òrgan no funciona bé, l’esportista pot tenir nàusees, sobrecàrregues, acumular toxines, etc. i això es tradueix en esgotament físic, inestabilitat de la glucèmia amb risc de patir hipoglucèmies i en l’aparició d’al·lèrgies i sensibilitat alimentària, entre d’altres desajustos orgànics.

Per assegurar un bon funcionament hepàtic, és important que l’esportista abans de començar una temporada d’entrenament, faci una dieta una mica depurativa per ajudar a drenar i eliminar les toxines acumulades i alleugerir la càrrega del fetge perquè aquest pugui començar a col·laborar amb els entrenaments de manera favorable. Una bona manera d’eliminar les toxines acumulades seria prendre infusions de boldo, fer una dieta més aviat vegetariana durant unes setmanes i consumir aliments amargants com ara carxofes, raves, endívies o escarola. Si la persona nota que té una sobrecàrrega important, llavors podem recórrer a la complementació natural, amb clorel·la o espirulina, per exemple, algues molt riques en clorofil·la i que ajuden a eliminar les toxines acumulades, als aminoàcids sulfurats o a la fitoteràpia amb efecte depuratiu com el boldo, la carxofera o el desmodium.

Intestins: la porta de les nostres defenses

El sistema gastrointestinal no està dissenyat per a l’esport de resistència perquè sembla que és l’òrgan que pateix més directament les conseqüències de l’augment de la temperatura corporal. Aquesta situació dóna lloc a una disminució del flux sanguini cap a l’intestí, cosa que provoca una falta d’oxigen en la zona intestinal que desencadena una sèrie de canvis bioquímics que donen lloc a la temuda hiperpermeabilitat intestinal. Això dificulta les funcions de la barrera intestinal com són el transport de nutrients, les funcions immunològiques i la barrera física de substàncies i microorganismes dolents. D’aquesta manera s’activa el sistema immunitari i es desencadenen respostes inflamatòries.

Per enfortir el sistema intestinal és bàsic que hi tinguem una bona flora, ja que fa funcions diverses, com la de defensar l’intestí davant infeccions, ajudar en l’absorció de nutrients i en la digestió d’alguns aliments i també és imprescindible per sintetitzar determinats nutrients com la vitamina K i les vitamines del grup B.

Per tant, si tenim una funció intestinal irregular és important aportar a través de la dieta nutrients probiòtics que trobem als iogurts, quefirs i aliments fermentats com el tamari, el miso, el tempeh, els pickles, etc. i prebiòtics que són a la fibra alimentaria. També podem recórrer a una bona suplementació rica en aquests dos components. En el cas de tenir hiperpermeabilitat intestinal serà interessant evitar els aliments que pensem que ens produeixen més intolerància i aquells aliments que poden irritar la mucosa intestinal com ara el cafè, begudes amb gas ensucrades, xocolates o farines refinades. Un bon suplement que ajuda a recuperar la permeabilitat intestinal és la L-glutamina i l’aigua de mar isotònica.

Jordina Casademunt

Nutricionista i especialista en comunicació en salut

  @Jordinacasa   @jordinacasa
Jordina Casademunt

Demana cita amb la Jordina Casademunt a La Consulta
936 338 063 Correu electrònic