Una amanida antioxidant, depurativa, equilibradora, plena de sabors… i amb un toc de “Dolça revolució” amb fulles fresques d’estèvia. Benvinguda a casa, miraculosa estèvia, petita gran revolució, que amb els teus passos marques un nou rumb en direcció a noves muntanyes que semblen menys altes.

Tot i que el sabor dolç és essencial a la vida, hem de tenir en compte que, per a un rendiment integral i una metabolització orgànica adequada, és indispensable nodrir-nos amb tots els sabors. És veritat que, segons cada constitució, interessen més uns sabors que altres. Saber les característiques energètiques dels diferents sabors ajuda a triar segons les necessitats personals de cada moment. El gust amarg és lleugerament laxant, refreda i ajuda a perdre pes; el gust picant dinamitza, és mobilitzador de residus metabòlics, també contribueix a la pèrdua de pes i és expectorant; pel que fa al sabor salat, genera vitalitat i calor, i tonifica les funcions dels ronyons; el sabor àcid és hepatoprotector, ajuda a metabolitzar els greixos, genera bilis, abaixa la temperatura del fetge i millora les funcions digestives.

Les taronges sanguines o taronges de sang, com també s’anomenen, tenen un encant especial; la seva curta estacionalitat i el seu peculiar color en fan un producte atractiu i exclusiu. El seu característic color vermellós és degut a uns pigments anomenats antocianines, presents en flors i fruites com els nabius, però gens habitual en els cítrics. Aquests pigments tenen un gran poder antioxidant que, unit a les qualitats de la taronja comuna, en fan una fruita molt terapèutica que ajuda a prevenir malalties degeneratives, l’envelliment prematur de la pell i disminueix el risc de cardiopaties. A més, conté força vitamina C, fibra alimentària, àcid fòlic, calci i vitamina A, entre d’altres.

La remolatxa crua és un aliment rejovenidor: conté àcid fòlic, ferro, calci, fibra, potassi, fòsfor, manganès, carotenoides i vitamines A, C i del grup B… El color morat tan intens és degut a la betaïna, un pigment encarregat dels beneficis desintoxicants i rejovenidors de la remolatxa. Si teniu anèmia us recomano que prengueu molta remolatxa i, si pot ser crua, molt millor; si no, la millor opció és al vapor. Tota la fibra que conté potencia el sistema immunològic, augmenta la motilitat intestinal i reequilibra la flora bacteriana, ja que ajuda a depurar l’organisme. La betaïna és, a més, un nutrient protector del fetge que redueix la tensió arterial i el colesterol a la sang, i augmenta la resistència i vitalitat.

Si consumiu lactis de tant en tant, us recomano que siguin de cabra i que ho feu de botigues especialitzades o herboristeries per aconseguir productes de qualitat amb totes les qualitats de frescor. El mató és un formatge fresc antic i tradicional de textura suau i esponjosa, sense sal i amb un sabor dolç i delicat. La llet de cabra conté entre un 30 i 40% menys de greixos que la llet de vaca, motiu pel qual resulta interessant per a la prevenció de malalties com la diabetis o l’arteriosclerosi. També ens proporciona una bona dosi de vitamines A, B2 i D, així com calci, que contribuiran a la formació i manteniment dels ossos. I, molt important, la llet de cabra conté menys lactosa, caseïna i partícules greixos que la llet de vaca, per això es digereix millor i és més adequada per a persones amb intoleràncies i problemes gàstrics. Això també la fa ideal per als nens i, de fet, després de la llet materna, la de cabra és la millor alternativa perquè és la més similar en estructura i la més equilibrada.

I pel que fa a l’estèvia, la majoria de persones en tenen prou amb aquesta planta per millorar els nivells de sucre i els altres paràmetres d’hipertensió i colesterol associats moltes vegades a la diabetis. Cal recordar que només té beneficis medicinals la planta fresca o seca per a infusions; però com que, de moment, no la podem tenir en fulles seques, us proposo que compreu un test amb una estèvia fresca i que cada dia prengueu una fulla d’aquesta meravellosa, terapèutica i revolucionària planta. Penseu que, de vegades, amb petits gestos s’aconsegueixen grans reptes.

Una alimentació equilibrada ens permetrà ser feliços, estables i, a més, veure’ns bé. Aquest equilibri requereix afluixar, viure la vida a poc a poc, amb atenció i consciència plena, gaudint del viatge i no només esperant arribar a la meta. Deixar de córrer per córrer …

La recepta

Ingredients:

  • Fulles verdes tendres
  • 1 remolatxa
  • 1 taronja sanguina
  • Mató de cabra
  • Fulles d’estèvia fresca
  • Nous per decorar

Salsa

  • Oli d’oliva verge extra
  • Suc de taronja sanguina
  • Sal marina
  • Una mica de gingebre

Preparació: Disposeu en una safata la base de fulles verdes, afegiu-hi la taronja pelada i tallada a rodanxes fines, les làmines de remolatxa i el mató esmicolat. Decoreu amb les fulles fresques d’estèvia i les nous trossejades i regueu generosament amb la salsa.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable

    @crispuarroyo