M’encanta fer receptes amb la carabassa, a l’hivern i a l’estiu; receptes dolces o salades, cuinada o crua, en cremes o en amanides. Com més proves faig, més em sorprèn. La tinc sempre a la cuina i mai em falla i, a més, si la compreu sencera, es manté intacta durant temps i decora la cuina. Com a entrant o guarnició, per dinar o sopar, la carabassa és la millor companya d’una dieta lleugera, sana i equilibrada. Perquè el sabor no està renyit amb la figura ni la bona alimentació demana complicacions a la cuina. La base de la recepta d’avui és carabassa al forn; sola és deliciosa, però a més us servirà de guarnició o complement per a altres plats o com a plat principal.
He fet servir dos tipus de carbasses que tenia per casa: la varietat Potimarron, de pell molt ataronjada, amb forma lleugerament de pera i amb un sabor que recorda en certa manera al de la castanya (no en va marron vol dir “castanya” en francès). L’altra varietat és la Butternut o cacauet: d’un color mes apagat, entre taronja i groc, té gust de fruita seca amb notes de nou moscada que la fan ideal per a preparacions dolces o cremes especiades. Les trobo delicioses totes dues. El rostit d’aquest tipus de carbasses permet concentrar molt mes la intensitat de sabor, però independentment de la forma d’elaboració, aporten molts beneficis: són aliades en la cura de pell i la vista, són baixes en greix, depuratives i antiinflamatòries. I, a més, important per a aquests dies, gràcies a la seva acció suavitzant i protectora de la mucosa de l’estómac, està indicada en casos d’acidesa d’estómac, digestions difícils o gastritis.
En els receptaris de la gastronomia mediterrània hi ha ingredients comuns que cada cuina interpreta fent-los genuïnament seus. Això és el que passa amb nous i pinyons, dos productes consumits pràcticament en tots els països mediterranis de les dues ribes, i que permeten crear plats molt diferents que comparteixen el mateix esperit. La nou, fruit de la noguera, té una composició nutricional molt rica que li confereixen propietats excel·lents especialment per a la salut cardiovascular gràcies al seu alt contingut en proteïnes, vitamines del grup B, aminoàcids essencials com la lecitina i olis en la forma d’àcids grassos omega-3.
Diu una llegenda oriental que el sultà de Constantinoble es va desmaiar de plaer degustant un plat d’albergínies farcides de tomàquets i pinyons. El pinyó, a més de ser molt bo, destaca per l’aportació de proteïnes, que pot arribar fins al 20% del seu pes. Els soldats romans portaven pinyons com a part de les seves provisions, ja que, a més de proteïnes, els oferien l’energia necessària per continuar amb l’esforç i un 50% de greixos de bona qualitat, ja que predominen els àcids grassos mono i poliinsaturats. La seva gran aportació de proteïnes, greixos saludables i la gran concentració de vitamines i minerals a més de la fibra que contenen, converteixen el pinyó en un aliment ideal per als vegetarians i persones que fan un exercici físic intens.
Un dels ingredients imprescindibles de les meves salses saludables és la tahina; més enllà de l’hummus, acaba sorprenent sempre. És la pasta que s’obté de triturar les llavors de sèsam i aporta greixos insaturats (un 55% aproximadament), com la lecitina (més que la soja), ferro, proteïnes, calci, zinc, fibra… És una pasta molt nutritiva i amb molta energia; es pot untar al pa o servir d’ingredient en altres plats, i per tant és una alternativa molt saludable a la mantega o la margarina. Aquí us deixo una recepta amb una combinació deliciosa, picant, de textura cremosa i cruixent. Estic segura que desapareixerà de la taula i sorprendreu fins i tot els paladars més exigents. I no us preocupeu ni per les calories ni per la digestió!
La recepta
Ingredients:
- carbassa (jo he utilitzat mitja Potimarron i mitja cacauet)
- oli de coco
- tahina
- aigua mineral
- 2 grans d’alls picats
- el suc d’una llimona
- 1 mica de pebre de Caiena
- 1 mica de pebre vermell (i una mica més per decorar)
- 2 c.s. de nous (aprox.)
- 3 c.s. de pinyons (aprox.) torrats
- 1 manat de fulles de coriandre picades
Preparació:
- Preescalfeu el forn a 190 ºC. Talleu les carabasses a rodanxes d’1 cm retirant totes les llavors. Distribuïu en una safata de forn i ruixeu amb l’oli de coco. Rostiu uns 30 minuts o fins que estigui tendra.
- Per preparar l’amaniment: barregeu la tahina amb el suc de llimona i afegiu-hi unes 6 cullerades d’aigua per alleugerir la barreja. Escalfeu una mica d’oli de coco en una paella i daureu els alls, el pebre i el pebre vermell. Afegiu la barreja de tahina durant un parell de minuts fins que la mescla espesseixi. Serviu en una safata la carabassa torrada, afegiu-hi una mica de salsa per sobre i escampeu-hi les nous picades, els pinyons, les fulles de coriandre picades i una mica de pebre vermell.
Que en gaudiu,
Molta salut!