Ingredients musse de cogombre i menta

Considero el cogombre l’ingredient imprescindible de la cuina saludable de l’estiu; el podem consumir cru en amanides, en batuts, en cremes o sopes com el gaspatxo, o en salses delicioses com el “tzatziki”. Si voleu eliminar o suavitzar aquest punt de sabor amarg (que a mi m’encanta!) el podeu obrir, tirar-hi sal per sobre, deixar-lo reposar durant un temps i després rentar-lo; però si els compreu de mida no gaire gran i al punt, segur que el sabor és l’ideal.

Aquesta hortalissa d’estiu ens ofereix molts beneficis; de natura fresca, depurativa (estimula les descàrregues biliars) i rica en vitamines A, B, C i E, és baixa en calories i té un alt percentatge d’aigua; per això, és perfecta per incloure en la dieta de les persones que necessiten baixar de pes. A més, té molta fibra, que ens ajuda a regular el trànsit intestinal.

Ingredients trossejats de mousse de cogombre i menta

 

Pel que fa als minerals, el cogombre és una hortalissa molt rica en potassi, ferro, calci, fòsfor i magnesi. Conté a més silici per enfortir les articulacions i ajudar a eliminar els dolors que produeixen la gota i l’artritis, ja que redueix l’àcid úric. Consumit, per exemple, com liquat amb suc de llimona resulta ideal per depurar l’organisme. A més, si es pren regularment ajuda a dissoldre els càlculs renals.

Molts dels beneficis que té es troben a la pell, així que, ja ho sabeu, consumiu-lo sobretot de conreu biològic. A la part externa és on més es concentren els àcids cafeic i ascòrbic, la vitamina C i els olis essencials que ajuden a suavitzar, rehidratar i mantenir sana la nostra pell. D’aquí, la imatge de les rodanxes de cogombre sobre els ulls per alleujar irritacions i reduir inflamacions, un clàssic als centres de bellesa. Tingueu-ho en compte durant aquest estiu per calmar irritacions solars.

Quant a la llet de coco, ja sabeu que en sóc una superfan pel seu gran valor nutricional, terapèutic i organolèptic a la cuina i més enllà. Consisteix bàsicament en el triturat de la carn de coco madur, fruita del cocoter. Sobre el seu consum, en sànscrit kalpa vriksha, és conegut perquè se n’aprofiten totes les parts. De fet, significa “l’arbre que dóna tot el que és necessari per viure”.

Mousse de cogombre i menta

Aquest cop he volgut treure-li tota la cremositat i l’he deixat reduir a foc lent amb unes fulles de menta per obtenir una deliciosa mousse aromatitzada. I li he donat un punt divertit i refrescant amb uns glaçons fets amb la llet de coco que s’aniran desfent a mesura que gaudiu d’aquesta deliciosa crema. Una recomanació: si la deixeu reposar una mica a la nevera abans de consumir-la, es convertirà en irresistiblement més cremosa.

Ingredients per a 2 racions:

2-3 cogombres ecològics amb pell

fulles de menta (al gust)

herbes aromàtiques (cibulet, julivert…)

1 llauna de llet de coco (per a la reducció i per a glaçons de gel)

oli d’oliva

sal marina

Preparació:

  1. Reduïu mitja llauna de llet de coco amb unes fulles de menta a foc suau i remenant durant 5-10 m. Deixeu-la refredar.
  2. Poseu a la batedora el cogombre trossejat amb gran part de la pell, la crema de coco, una mica de sal marina i un rajolí d’oli d’oliva; bateu-ho fins que lligui bé.
  3. Per a la presentació, poseu la mousse en copes de còctel o vasos i afegiu-hi 2 o 3 glaçons per persona. Decoreu amb tires fines de cogombre i les herbes ben picades.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable