Els cirerers florits anuncien l’inici de la primavera i els japonesos els consideren una de les manifestacions més grans de la bellesa en estat pur. De tota manera, només és un avançament d’un altre dels esdeveniments més esperats, que és degustar-ne el fruit: la cirera, de polpa vermell brillant, sucosa, fascinadora i plena de substàncies que ens embelleixen la salut.
He de reconèixer que no soc una gran aficionada al tofu en general, però de tant en tant pot ser molt inspirador en algunes receptes veganes. En concret, el tofu japonès o sedós té una textura molt agradable que es desfà a la boca, però us aviso que és força delicat de manipular; així que jo crec que és ideal per aprofitar l’oportunitat i practicar mindfulness o consciència plena mentre cuinem. A més pot resultar deliciós en pastissos de formatge vegans, lassis, begudes amb fruites o fins i tot tiramisú! Per donar-hi una mica més de gust, l’he macerat una estoneta abans amb un amaniment estil oriental de sabor i aroma molt intensos; especialment per l’oli de sèsam torrat, que fa una olor que em perd!
Entre molts beneficis, les cireres ajuden a combatre el restrenyiment, a regular els nivells de sucre en sang, a enfortir el sistema immunitari i a reduir l’acumulació de gasos intestinals, fet que alleuja malestars digestius. Destaca també que les cireres són un dels pocs aliments que contenen melatonina, que ajuda a regular el ritme cardíac i els cicles del son. Com que són molt riques en pigments, als quals deuen el seu color vermellós, anomenats antocianines, tenen propietats antioxidants capaces de reduir la inflamació, i en general de prevenir l’aparició de patologies degeneratives, motiu pel qual podríem considerar-les una fruita antienvelliment.
A casa nostra també podem assistir a l’espectacle que ofereixen els cirerers: la floració de la vall del Jerte a Extremadura és un dels espectacles més impressionants que ens regala la natura cada any. La picota és la cirera autòctona i exclusiva d’aquesta vall i entre les varietats hi ha la Pico Limón, Pico Negro, Pico Colorado i Ambrunés. A més de consumir-les tal qual, resulten ideals en amanides, sopes, salses, postres, gelats o fins i tot com a guarnició de plats de carn. Extrarefrescant, aromàtica, sucosa i saciant; amb aquesta crema de bellesa podrem celebrar el final de la primavera protegits amb una bona dosi d’antioxidants per rebre el solstici de l’estiu ben renovats.
La recepta
- 500 g de cireres
- 200 g de cirerols
- 1 tros d’api
- Un gra d’all petit
- 1 c.p. de gingebre en pols
- 1 c.p. de tamari
- 2 c.p. d’oli d’oliva
- Aigua mineral
- 400 g de tofu sedós (estil japonès)
Ingredients per a la vinagreta oriental:
- Oli d’oliva
- 2 c.s. d’oli de sèsam torrat
- 1 c.s. de mirin (vinagre d’arròs integral)
- 1 c.s. de salsa de soja
- 1 c.s. de concentrat de poma
Per decorar:
- Daikon ratllat (o nap blanc)
- Fulles verdes aromàtiques (shiso, menta, alfàbrega i cibulet)
- Ratlladura de taronja
Preparació del tofu
- Escorreu el tofu i embolqueu-lo amb paper de cuina; deixeu-lo en un colador durant uns 30 minuts per eliminar l’excés d’aigua.
- Talleu el tofu en uns vuit trossos i torneu-lo a assecar amb paper de cuina. Regueu-lo per sobre amb la vinagreta oriental mentre feu la crema de cireres perquè es vagi macerant.
Preparació de la crema de cireres
- Talleu les cireres per la meitat i traieu-ne els pinyons. Trossegeu els cirerols i barregeu-los amb l’api tallat, les cireres i la resta d’ingredients. Tritureu-ho tot fins a obtenir un puré fi que podreu ajustar amb una mica d’aigua mineral si us ve més de gust líquid; l’ideal és que quedi amb la textura d’un gaspatxo.
Presentació
Ompliu cada plat amb la crema de cireres i poseu 2 o 3 trossos de tofu al centre. Regueu amb la vinagreta i decoreu amb les fulles verdes picades, una mica de nap ratllat i ratlladura de taronja.
Que en gaudiu,
Molta salut!