Col llombarda, ceba vermella i taronja sanguina; totes són plenes d’antocianines, que, a més d’aportar-los color, ens protegeixen de l’oxidació cel·lular.

Segons la medicina hipocràtica, tot el poder curatiu es troba en la naturalesa, així de simple. I el nostre cos té, de manera natural, la capacitat intrínseca de sanar-se amb la seva ajuda. Aquesta crema tan deliciosa de color intens ens aporta ingredients que reforcen el sistema immunitari i ens ajuden a protegir-nos d’infeccions.

Jo defineixo la meva cuina com “la llar del meu cor”, que, segons la medicina tradicional xinesa, representa el shen o esperit, l’energia que governa el nostre cos, l’origen i arrel de la vida i el que ens fa humans.

Buscadora incansable de l’equilibri entre la salut mental, física i espiritual, crec fermament que la manera com ens alimentem defineix la nostra salut i, si cuinem des del cor, els nostres plats seran, a més d’aliment, medicina.

Crema morada

He saltat la col llombarda amb ceba vermella i espècies i l’he cuit lentament amb suc de taronja. Triturada i a punt! Un toc de pesto de menta refrescant i una mica de iogurt cremós d’ovella, que suavitzarà la intensitat dels sabors.

De totes les cols, la llombarda sempre m’ha entusiasmat pel seu sabor, més dolç que el de les seves germanes, i pel seu color porpra meravellós. Igual que la col llombarda, les taronges sanguines, deuen el seu color vermellós a les antocianines; pigments que ens protegeixen la pell de l’envelliment prematur i que disminueixen el risc de cardiopaties i de malalties visuals degeneratives.

Una simple infusió de menta estimula el sistema immunitari i millora els símptomes del refredat i, segons l’antiga mitologia grega, es considera que la menta, a més, aporta saviesa. Saviesa per reconèixer que els colors de la naturalesa, les plantes, els vegetals i les espècies, faciliten el procés natural d’autocuració.

La recepta: Crema de llombarda i taronja sanguina amb pesto de menta

Ingredients per a la crema (3-4 persones)

  • 1 col llombarda mitjana
  • 1 ceba vermella
  • El suc de 2-3 taronges sanguines
  • Un pessic de comí en pols
  • Un pessic d’all en pols
  • Un pessic de nou moscada
  • Un pessic de pebre blanc en pols
  • Sal marina
  • OOVE
  • Iogurt d’ovella cremós (com a guarnició)

Ingredients per al pesto de menta:

  • 1 grapat de menta fresca
  • OOVE
  • Un grapat petit d’anacards remullats
  • 1 gra d’all

Preparació:

  1. Renteu i talleu la col en quatre trossos. Retireu els nervis més gruixuts.
  2. Pinteu una paella amb OOVE i salteu la ceba tallada a daus. Afegiu-hi les espècies i la sal marina i deixeu que es faci.
  3. Salteu els quarts de la col per cada banda fins que agafin una mica de color.
  4. Afegiu-hi el suc de les taronges i deixeu que tot plegat cogui uns 20-30 minuts o fins que la col estigui ben tendra. Remeneu-ho de tant en tant i, si cal, afegiu-hi una mica d’aigua o més suc.
  5. Talleu la col a trossos més petits i tritureu-la amb la salsa en una batedora de got. Si us queda massa espessa podeu afegir-li aigua o yogurt.
  6. Per fer el pesto, tritureu tots els ingredients i corregiu amb OOVE al gust.
  7. Serviu la crema en bols individuals amb una mica de iogurt natural d’ovella i un toc de pesto.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta
banner