El seu sabor de terra m’encanta, m’arrela i m’impulsa per suportar amb energia i alegria les calors que s’acosten. Es diu del cor que, energèticament, empeny la sang i desenvolupa l’esperit, alhora que manté la consciència. Us proposo unes croquetes saboroses per dins i lleugeres per fora per potenciar aquesta energia; ideals per fer-nos sentir únics i alhora units a tot i a tothom.

Moltes vegades relacionem les croquetes amb un plat poc saludable, sobretot, en gran part, pels, de vegades, dubtosos farcits i també pels arrebossats, que solen ser pesats. Investigant una mica l’origen de la croqueta a la cuina em preguntava si va ser primer la beixamel o la croqueta, i sembla que el farcit d’aquest plat va ser el primer que va aparèixer. La recepta de la deliciosa beixamel la devem a un cuiner que treballava amb Louis de Béchameil al segle XVII, i l’arrebossat apareix més tard, el 1817, gràcies a un cuiner francès que va decidir sorprendre en un banquet amb un plat de beixamel recobert d’una capa gruixuda i cruixent que van anomenar croquettes à la royale.

A partir de llavors, les croquetes han passat a considerar-se un plat exquisit propi de la noblesa. Presents a la gastronomia de gairebé totes les cultures amb incomptables formes, farcits, etc., moltes vegades fetes amb l’amor de les àvies i farcides de records que alegren el cor. Per a aquesta recepta he preparat una massa més lleugera que la beixamel (que té versió saludable, esclar), ja que estem a punt d’entrar en plena temporada de calors i vénen de gust plats més lleugers. La base són els cigrons, que ens aportaran, com ja sabeu, hidrats de carboni d’absorció lenta creadors d’energia, fibra dietètica adequada per a una bona salut digestiva, gran riquesa de proteïnes vegetals acompanyades d’un bon grup de vitamines antioxidants com la vitamina A, C, i E i minerals com calci, zinc o ferro.

Vull destacar, a més, la importància del consum de les llegums en general i dels cigrons en particular, pel seu contingut en lecitina i en altres àcids grassos essencials com àcid linoleic (omega-6), que s’encarreguen de l’emulsió i gestió del colesterol i dels triglicèrids; tan important per a la salut cardiovascular. A aquests components cardiosaludables se sumen, amb el mateix objectiu, l’elevada proporció de fibres solubles i tres substàncies abundants en el cigró com l’àcid fòlic, el magnesi i el potassi, que tenen un paper principal en la salut del cor i de les artèries.

De la resta d’ingredients de la massa cal destacar els pistatxos i els anacards, que no haurien de faltar en una dieta vegetariana saludable pel seu alt contingut en nutrients com àcids grassos essencials, proteïnes i fibres de qualitat, que també ajuden a millorar tant la salut del cor com el bon funcionament del sistema nerviós. En general, les malalties cardiovasculars es desenvolupen després de llargs períodes de portar una alimentació poc equilibrada, vida sedentària, estrès, falta de contacte físic, emocions no sanades. Però si modifiquem aquests hàbits incorporant cereals integrals, llegums, verdures i fruites ecològiques d’estació, algues, ferments, llavors o fruits secs, acompanyant-ho d’activitat física moderada, contacte amb la natura, conreant una actitud de gratitud cap a la vida i guarint qualsevol ressentiment emocional, podríem revertir totalment els problemes del cor.

La recepta

Ingredients (per a unes 12 croquetes):

  • 1 pot petit de cigrons cuits
  • 1 remolatxa mitjana ratllada
  • 1 pastanaga ratllada
  • 50 g d’anacards
  • 30 g de pistatxos pelats
  • Oli d’oliva de primera pressió bio
  • 1 gra d’all picat
  • 1 ceba petita picada
  • 1 ou lleugerament batut
  • Ratlladura d’1 llimona
  • 1 pessic de llavors de fonoll
  • 1 pessic de pebre vermell
  • Llavors de sèsam per arrebossar

 Preparació

1.- Poseu en una batedora els cigrons amb la remolatxa, la pastanaga, els pistatxos i els anacards i tritureu finament. A part, salteu en una paella l’all i la ceba fins que estiguin tendres i afegiu a la barreja dels cigrons amb la resta d’ingredients (excepte les llavors de sèsam). Barregeu bé.

2.- Dividiu la barreja primer en petites boletes i després formeu les croquetes estirant sobre una fusta. Arrebosseu amb les llavors de sèsam i distribuïu-les en una safata de forn. Coeu al forn durant uns 40-45 minuts a foc mitjà. Acompanyeu-les amb una bona amanida.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable