Anomenat també patata de canya, patarota, dimonis o trumfa nyama, entre d’altres, aquest petit tubercle és un bon amic de la dieta equilibrada, ja que aporta beneficis molt interessants a la salut; a diferència d’altres tubercles, i igual que la carxofa (són de la mateixa família) conté inulina en comptes de midó. Aquesta fibra soluble, quan arriba a l’intestí gruixut, comença a interactuar amb els bacteris benèfics que hi ha, n’estimula el desenvolupament i al mateix temps evita la multiplicació de bacteris perjudicials.
La inulina és un oligosacàrid que destaca perquè passa per la boca, l’estómac i l’intestí prim sense gairebé modificar-se. Especialment recomanat a més per problemes de fermentacions o altres malalties bacterianes o paràsites, ajuda a rebaixar els nivells de colesterol, alimenta la flora intestinal (prebiòtic), millora l’aprofitament de les vitamines del grup B, ajuda a equilibrar els nivells de sucre en sang i millora l’absorció de calci magnesi, fòsfor… Com que potencia l’absorció del calci, redueix l’aparició d’osteoporosi, ja que augmenta la densitat mineral de l’os; per això és especialment recomanable per a nens, adolescents, embarassades o persones grans, ja que ajuda a augmentar el capital càlcic. Finalment, i molt important, com que facilita el trànsit intestinal, resulta molt útil contra el restrenyiment i millora la qualitat de vida de les persones amb malalties inflamatòries intestinals.
De flors similars als gira-sols en forma i color, la nyàmera rep el seu nom dels tupinambás, tribu del Brasil, i es va introduir a Europa al segle XVII; les primeres plantacions es van fer a París en 1613 i posteriorment se’n va estendre el cultiu per tot Europa. En aquesta època es consumia molt fins que el va suplantar la popular patata. És difícil trobar excuses per no donar-li una oportunitat, ja que es presta a un munt de preparacions i receptes. A més, sabíeu que es pot conrear a casa? Es pot fer fins i tot en tests i no requereix gairebé cap atenció. Simplement cal mantenir-les sota terra fins al moment de consumir. Les nyàmeres són un tubercle que ofereix opcions interessants per aportar matisos nous a molts plats, tant de la cuina tradicional, com més innovadors.
Dip o Dipping Sauce és una salsa per sucar un aliment generalment més sòlid. Potser el dip més conegut és el dels nachos amb guacamole, però segur que també ho heu fet amb hummus o cremes de diverses verdures o llegums. Només cal elaborar una salsa una mica espessa combinant els ingredients que vulgueu i sucar-hi vegetals, torradetes, crackers salats… És una solució magnífica per preparar un piscolabis, un dinar de carmanyola o un pica-pica saludable; molt fàcil de cuinar i ideals més per tenir a punt a la nevera. La varietat de dips que es poden elaborar és tan àmplia com els ingredients que vulgueu fer servir, des dels més suaus fins als més picants. Jo us proposo per sucar en aquesta crema de nyàmera-coco unes delícies picants de pastanaga, col kale, nyàmera i xirivia, però podeu fer-les amb les verdures i fins i tot fruites que tingueu a mà; una combinació alegre, digestiva i estimulant.
La recepta
Ingredients crema:
- Nyàmera
- Crema de llet de coco
Dips de verdures
- Nyàmeres
- Pastanagues
- Col kale
- Xirivia
Espècies per macerar
- Curri picant
- Nyora picada
- Oli d’oliva primera pressió bio
Preparació
- Bulliu les nyàmeres pelades i trossejades cobrint d’aigua i a foc lent fins que estiguin toves (uns 10-15 m). Escorreu-les i aixafeu-les amb una forquilla i afegiu la crema de llet de coco fins a lligar-ho tot bé; si voleu una crema molt fina, barregeu la nyàmera i la crema amb un robot o amb un braç.
- Per a les xips, renteu i peleu les verdures amb un pelador de patates o una mandolina, feu tires que no siguin gaire fines perquè no es cremin. Esteneu i enforneu les verdures a 170 ºC durant uns 25 minuts sobre una base de paper vegetal i pintades amb la barreja d’oli i espècies (controleu que no es cremin). Poseu a sobre d’un paper absorbent quan les traieu del forn.
Que en gaudiu,
Molta salut!