En crema, en amanida, en remenats i fins i tot en cru els més gruixuts són tan tendres que no trobareu ni una sola fibra. Encara que ja no és tan habitual, als nostres esmorzars de cap de setmana de vegades preparem œufs à la coque o passats per aigua. Aquesta elaboració d’ou tan senzilla segur que ens porta bons records i, a més, és un dels mètodes de cocció per aprofitar al 100% tots els seus nutrients i assegurar-nos un estiu saludable.

Fa dies que veieu al mercat els últims espàrrecs a bon preu i penseu que tant de bo poguéssiu conservar-los més enllà d’una setmana? Doncs netegeu bé els espàrrecs, llenceu-ne la part dura, talleu la resta en trossos i escaldeu-los dos minuts en molta aigua bullent salada. Talleu la cocció amb aigua gelada i, quan estiguin completament freds, deixeu que s’assequin bé. Poseu-los en recipients aptes per al congelador i ja els teniu llestos per fer servir durant molt de temps i a punt per saltar, fer truites, minestres o cremes.

Fins al segle XIX, l’únic tipus d’espàrrec que es coneixia era el de color verd; però, gràcies a un canvi en la forma de cultiu (sota terra) va sorgir la varietat blanca, de propietats similars, però de textura més tendra i que us aconsello que tingueu en conserva de qualitat sempre a casa. Aporten vitamines i minerals, són diürètics i rics en fibra, motiu pel qual ens ajuden a prevenir i a evitar la retenció de líquids i a millorar el trànsit intestinal. A més, tenen una bona dosi d’àcid fòlic (més que el bròquil fins i tot), una vitamina essencial per a la salut: protegeix les cèl·lules sanes, prevé l’anèmia, contribueix a controlar la hipertensió i intervé en la formació del sistema nerviós. Per a aquesta recepta, podríeu fer servir espàrrecs blancs en lloc de verds o qualsevol altra verdura de temporada com porros, cebes, pastanagues, albergínies o carbassons.

La salsa que he preparat és una versió de salsa tipus holandesa amb miso blanc, elaborada sense mantega, però igual de cremosa que l’original (o fins i tot més), molt saborosa i amb una bona dosi de probiòtics per protegir l’intestí dels excessos de calor de l’estiu. Aquesta salsa la podeu conservar a la nevera i fer servir com un deliciós paté vegetal en torrades o sandvitxos per a pícnics saludables. Si no consumiu ous, però voleu igualment un plat sa i complet, podeu servir els espàrrecs i la salsa sobre un llit d’arròs, llegum o quinoa.

La recepta

Ingredients

  • 1 manat d’espàrrecs verds
  • 1 ou ecològic
  • oli d’oliva
  • sal marina
  • llavors de sèsam (per decorar)
  • flocs d’alga nori (per decorar)

Ingredients per a la salsa

  • 4 c.s. de tofu tou (estil japonès)
  • 2 c.p. de salsa de soja
  • 4 c.s. de pasta de miso dolça (shiro miso)
  • 2 c.p. de vinagre d’arròs
  • 1 mica de pebre negre

Preparació

  1. Trenqueu i llenceu els extrems més durs dels espàrrecs. Ruixeu amb oli d’oliva, pebre i sal marina. Rostiu en una graella (o una paella) durant uns 6-8 minuts per cada costat.
  2. Per fer els ous passats per aigua, cal tenir en compte alguns detalls: els ous han d’estar a temperatura ambient i sense cap esquerda a la closca. Poseu-los en l’aigua bullent amb compte, preferiblement amb l’ajuda d’un cullerot per evitar que es trenquin. Bulliu durant 3-4 minuts.
  3. Per a la salsa de miso, emulsioneu bé els ingredients amb l’ajuda d’una batedora de mà.
  4. Serviu els espàrrecs amb l’ou i decoreu amb flocs d’alga nori i llavors de sèsam i acompanyeu amb la salsa de miso.

Que en gaudiu. Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable