Coure, aixafar i amanir: Així de fàcil i ràpid! Una recepta amb productes accessibles i ingredients tradicionals com els llegums, que potser tenim tendència a oblidar. Els llegums tenen un lloc d’honor en tota alimentació equilibrada i sobretot vegetariana; formen part de la família dels aliments rics en fibres, pobres en greixos i sense colesterol. Com totes les llenties, les vermelles tenen grans valors nutricionals, entre els quals destaquen la seva gran aportació en proteïnes vegetals; minerals com a ferro, zinc, seleni, fòsfor, manganès; a més de ser una bona font de vitamina B1 i àcid fòlic.
Segons la medicina tradicional xinesa, la llentia té una natura tèrmica neutral, sabor tou, és diürètica, beneficia el cor i la circulació, estimula el sistema suprarenal i augmenta la vitalitat (essència jing) dels ronyons. Va ser una de les primeres collites de l’home i avui en dia es conrea i consumeix arreu del planeta. L’Índia produeix més de cinquanta varietats de diversos colors i mides per consumir en el seu dahl tradicional (llenties índies amb espècies).
Les llenties vermelles no tenen pell, fet pel qual queden gairebé desfetes després de la cocció. Això les converteix en un aliment ideal per a totes les persones que tenen problemes digestius, i a més resulten ideals per començar a introduir els llegums en la dieta del bebè. Un truc: si no voleu que es desfacin tant, les podeu torrar una mica abans de coure-les; a més, es caramel·litzaran una mica i guanyaran en sabor.
L’harissa és un condiment tunisenc picant utilitzat en receptes de cuscús, tagín… Els seus ingredients són sal, comí, pebre negre, canyella, all i pebre Caiena. Es pot trobar en botigues en forma de pols o de pasta; però el millor és preparar-lo a casa al gust i fent una versió personalitzada amb la dosi de picant desitjada. Així tindreu una barreja d’ingredients increïble i de qualitats terapèutiques.
Per acompanyar aquest hummus, he agafat les verdures que tenia a la nevera i les he tallat a bastonets: pebrot vermell, verd, carbassó, cogombre, pastanaga… Les que tingueu a casa serveixen per aportar la ració de crus imprescindible per a una bona digestió. També he torrat un parell de pites integrals i les he retallat en forma de triangles per tenir un plat complet en nutrients, cruixent, saciant i refrescant.
Ingredients per a 2/3 racions:
- 2 tassetes de llenties vermelles
- aigua mineral
- harissa en pols
- oli d’oliva
- 1 llima
- verdures al gust tallades a tires per a crudités
- pa de pita
Preparació:
1.- Renteu les llenties en un colador amb aigua tèbia fins que l’aigua surti clara.
2.- Cobriu les llenties en una olla amb el doble d’aigua, afegiu-hi una mica de sal i coeu-les durant 10 minuts. Un cop cuites, poseu-les en un bol i aixafeu-les amb una forquilla.
3.- Barregeu l’oli i l’harissa fins a obtenir una salsa. Amaniu l’hummus de llenties amb la salsa d’harissa i un rajolí de suc de llima. Serviu-lo amb les crudités i triangles de pa de pita torrats.
Que en gaudiu,
Molta salut!