Colors antioxidants com el de la remolatxa, la pastanaga, la carabassa, la magrana o el moniato; potents anticancerígens com el bròquil, la col, les cols de Brussel·les, la col o el porro, o meravelloses arrels depuratives com el nap o la xirivia; fulles verdes plenes de clorofil·la renovadora com les bledes, la col kale o els espinacs. Totes ens aporten tots els nutrients durant la tardor i l’hivern per sortir a la conquesta d’una càlida primavera amb plenitud d’energies i abundància de forces renovades.
Per a aquest rostit de verdures de tardor-hivern n’he triat algunes de les meves preferides: daus de carbassa, pastanaga, moniato, remolatxa i api-nap, tires d’alls tendres denominació d’origen de Vilanova, unes flors de bròquil i coliflor, fonoll i uns espigalls, però podríeu fer servir carxofes, cebes, raves, porros o cols, per exemple. Aquests vegetals se solen preparar cuits o al vapor, però rostint-los adquireixen una altra dimensió en sabor i textura. També podem preparar al forn qualsevol verdura que normalment cuinem amb altres tècniques, com les mongetes tendres, la col llombarda o els bolets. Amb el rostit, es concentren els sabors amb matisos més dolços, amb una textura torrada i cruixent per fora, deixant l’interior tendre i molt saborós i inundant la cuina d’aromes reconfortants quan es rosteixen en un dia fred. La ceba, l’all i el porro, que normalment són la base de sofregits, guanyen molt en sabor quan els rostim, i també prometen digestions més lleugeres.
Una acolorida i alegre safata de verdures rostides amb sabors i textures diferents que us servirà com a plat principal acompanyat d’una bona amanida i una mica d’hummus o com a acompanyament d’un cereal com quinoa, cuscús o arròs basmati. Una combinació plena i abundant en nutrients beneficiosos per a la salut; betacarotens, betaïna, clorofil·la, vitamina C, àcid fòlic, potassi, ferro… Per aconseguir un resultat realment desitjable no oblideu amanir-les i afegir-hi un toc extra de sabor; per això, els nostres millors aliats seran l’oli, preferiblement d’oliva verge extra de primera pressió bio, sal marina, herbes i espècies; al vostre gust. Per mi, les herbes provençals i mediterrànies combinen molt bé amb qualsevol verdura rostida; jo he fet servir romaní i farigola. Preferiblement poseu-hi herbes seques per evitar que acabin socarrimades.
Ja fa un any que us acompanyo des d’aquí i, quan intento expressar el meu agraïment a l’univers per aquesta tasca tan apassionant que va posar en el meu camí, no tinc prou paraules. Estic agraïda per tenir l’oportunitat d’acompanyar persones que un dia van perdre el rumb i, també, la salut, i avui gràcies a l’estil de vida i una dieta saludable troben la direcció i l’harmonia. La gratitud és com una llavor que germina i es multiplica, ha de ser de cor, agrair de veritat, sentint la satisfacció i l’alegria de tot el que tens. Les llavors mostren el seu agraïment, i germinen sense condicions, i quan ens han lliurat la seva grandesa en forma de sabors i formes, en nutrients i delícies, llavors, ja cap al final, quan es mereixerien un descans perquè ens ho han donat tot, es espiguen i ens donen més llavors per seguir creant abundància, per honrar les seves vides. “Tot el que no es dóna es perd”: aquest és el missatge de la generosa natura. Gràcies de tot cor.
La recepta
Ingredients:
- Un tros de carbassa
- Una remolatxa
- Un nap
- Un bulb de fonoll
- Alls tendres
- Un bròquil petit
- Unes flors de coliflor
- Uns espigalls (si no en trobeu, hi podeu posar unes fulles de col kale o carxofes)
- Oli d’oliva verge extra
- Sal marina
- Una branqueta de romaní fresc
- Una branqueta de farigola fresca
- Hummus per acompanyar (si ho acompanyeu amb cereal, no cal)
Preparació: Disposeu en una safata per a forn les verdures tallades i regueu generosament amb un bon raig d’oli d’oliva verge extra. Escampeu una mica de sal marina i les fulles del romaní i de la farigola fresques. Jo les he deixat al forn a temperatura mitjana durant uns 20-25 minuts perquè m’agrada que quedin amb una textura una mica consistent.