Ceba amb ghee i cúrcuma, puré de patates amb alls rostits, xiitakes amb nou moscada i farigola… tot ben barrejat. Només amb l’aroma, ja tindreu ganes de respirar profundament i relaxar-vos. Perquè crec que això és el que necessitem principalment en circumstàncies adverses. Ha arribat l’hora de parar, respirar i recuperar l’alè de la vida.

Hem de pensar que som uns privilegiats per tenir un sostre i moltes comoditats que poden fer que, fins i tot una reclusió forçada, sigui una oportunitat. El nom grec de la farigola significa “fumigar”. Grecs i romans la feien servir als banys i la cremaven als temples i cases per purificar i invocar força i valor. Una sopa espessa, intensa i deliciosa per reforçar el sistema immune i aprendre a viure situacions complicades com l’oportunitat d’aconseguir un aprenentatge valuós.

Propietats medicinals de la farigola i l’all

Des d’Hipòcrates fins a la dècada de 1930, l’oli de farigola es feia servir en apòsits quirúrgics i es cremava en hospitals per prevenir contagis. Fer-ne infusions és ideal per tractar afeccions respiratòries com bronquitis o tos. Juntament amb el llorer, el julivert i el romaní, forma el clàssic farcell d’herbes ideals per aportar màgia a qualsevol recepta. Combina tant amb plats salats com dolços; unes galetes amb xocolata negra i taronja poden resultar exquisides amb una mica de farigola.

All! All! El secret de la joventut! Així comença una cançó dedicada a l’all al musical “El ball dels vampirs”. I és que els milers d’anys d’històries i mites sobre les propietats medicinals de l’all són innombrables; durant la segona guerra mundial el van anomenar penicil·lina russa, ja que, quan es van quedar sense aquest medicament, el govern va donar als soldats all per mantenir-los forts i sans.

Seguir donant suport als artesans, emprenedors i productors locals que aquests dies miren cap a un futur incert és gairebé una obligació, perquè, sense, en aquest món industrialitzat se seguiran desplaçant cereals, verdures i fruites a un racó del plat.

Potenciar el consum de vegetals com a ingredient principal de la dieta ens proporciona la nutrició adequada per viure en sintonia amb la salut i prosperar com a éssers humans. Ja hem començat a adonar-nos de les moltes substàncies valuoses que tenen les plantes. Fruites, verdures, espècies i herbes aromàtiques són la nostra font principal de vitamines, minerals i compostos antioxidants. Siguem agraïts i seguim aprenent.

Recepta: Sopa de ceba a la cúrcuma amb xiitakes i farigola

Ingredients 2 racions:

  • 1 cabeça d’alls
  • 4 cebes mitjanes
  • 3 patates mitjanes
  • 250 g de bolets (jo hi he posat xiitakes i portobello però en podeu fer servir uns altres)
  • 500 ml de brou vegetal
  • 1/2 got d’infusió de farigola
  • Farigola seca (branca)
  • ½ got de beguda vegetal
  • AOVE
  • 1 c.s. de ghee (o mantega bio)
  • Unes branquetes de safrà
  • Nou moscada
  • 1 c.s. de suc de llimona
  • Sal marina
  • Pebre negre
  • 1 cp de cúrcuma

Preparació:

  1. Ceba a la cúrcuma: Escalfeu una mica de ghee i salteu la cúrcuma a foc baix durant 1 minut. Incorporeu la ceba a làmines fines i ofegueu-la lentament durant uns 20 minuts. Aparteu-ne una mica per a la presentació i reserveu la resta per afegir la sopa.
  2. Alls rostits: Preescalfeu el forn a uns 180 ºC. Talleu la part superior de la cabeça per deixar els grans d’alls al descobert. Peleu les capes externes del bulb deixant la pell dels grans. Ruixeu amb una mica d’OOVE i fulles de farigola i rostiu durant uns 30 minuts fins que estiguin tous i daurats. Podeu aprofitar el moment per rostir una carbassa. Feu servir 2 grans per a la sopa i guardeu la resta per a altres receptes.
  3. Puré de patata: Bulliu les patates sense pelar i amb una mica de sal marina. Escorreu-les, peleu-les i tritureu-les amb 2 grans d’all, unes tires de safrà, una mica de sal marina, pebre i una mica de beguda vegetal fins a obtenir una textura cremosa.
  4. A l’olla de la sopa, salteu els bolets trossejats al gust amb una mica d’OOVE. Afegiu-hi una mica de nou moscada, sal marina i pebre. Cuineu fins que redueixin i estiguin daurats. Aparteu-ne una mica per a la presentació. Afegiu a l’olla les cebes amb cúrcuma, el brou, la infusió de farigola i remeneu a foc suau uns 10 minuts. Finalment, afegiu-hi el suc de llimona i el puré de patata i coeu 10 minuts més a foc suau.
  5. Podeu deixar la preparació amb una textura espessa i amb trossets o triturar-la. Serviu-ho molt calent en bols i decoreu-ho amb una mica de ceba, uns bolets, un polsim de nou moscada i unes fulles de farigola.

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Creadora de Poderosamenta
Dietista i naturòpata
Alimentació ConCiència & Salut

    @poderosamenta