Per hidratar-nos correctament és convenient consumir sopes reconstituents i begudes alcalinitzants: les sopes, cremes i batuts, a més de representar veritable hidratació, aporten nutrició i benestar.

Una altra manera efectiva de hidratar-nos és augmentar més el consum de verdures verdes. Avui us porto una sopa freda de meló, porro, poma i anet que, a més de molt refrescant, us gratificarà emocionalment. El meló és una de les fruites més hidratants, amb un 92% d’aigua i amb molt poques calories; només aporta 25 calories per cada 100 grams, cosa que en fa una de les fruites més interessants nutricionalment. Ja en l’antiga Grècia el va donar a conèixer Alexandre el Gran al segle IV aC. El terme grec meló significa “poma gran”. A l’antic Egipte s’han trobat representacions d’aquest fruit en tombes egípcies del 2.400 aC. Va ser considerat l’obra mestra d’Apol·lo i exalçat per ser tan beneficiós com el sol.

A més, el meló és una de les fruites més cultivades a Espanya: Hi ha 42.000 hectàrees dedicades a aquest cultiu! Les aportacions de minerals com potassi, magnesi i calci són elevats, motiu pel qual és aconsellable per a tothom. El meló també redueix la hipertensió arterial i millora la retenció de líquids. En aquesta recepta aporta una textura realment refrescant i un punt dolç per compensar el toc picant del porro, que, amb una mica d’anet, li dóna un gust dolç, fresc i anisat, únic i que cap altra planta aromàtica pot proporcionar. De l’anet es fan servir les fulles, les flors i les llavors, com a condiment culinari i per fer infusions, especialment per tractar problemes com l’acidesa gàstrica o les digestions pesades; també és diürètic, a més de ser un bon galactagog i augmentar la producció de llet materna.

El porro, com l’all i la ceba, és un aliment ben conegut pels faraons. Tots són rics en components sulfurosos, especialment al·licina, amb propietats antibacterianes, circulatòries i diürètiques, que fa que sigui un antibiòtic natural i ajudi a millorar les condicions de l’intestí quan es consumeix regularment. A més, com que és ric en seleni, enforteix les defenses. Cru, com en aquesta recepta, s’aprofiten al cent per cent els seus olis essencials rics en sofre. I un últim consell: No llenceu la part verda del porro! Es pot afegir ben neta i és una bona pràctica que ajuda a aconseguir caldos més saborosos, o tallada en juliana permet tenir uns “pels” per fer un cruixent de porro deliciós.

La recepta

Ingredients

  • 2 porros mitjans (només la part blanca)
  • 1 poma Golden sense pell ni llavors
  • 2 rodanxes de meló
  • 1 c.s. d’oli de coco
  • 1 branca d’anet fresc
  • 2 gots de brou de verdures
  • 1 iogurt d’ovella (aporta més cremositat, però podeu prescindir-ne)

Preparació

Barregeu a la batedora tots els ingredients trossejats i bateu fins a obtenir una textura ben fina; refredeu unes hores a la nevera. Torneu a barrejar bé amb una cullera abans de servir i afegiu-hi una mica d’anet fresc.

Que en gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable