Enmig de tants conflictes i guerres, és fàcil oblidar que Síria era un lloc de creació de delícies culinàries i el bressol d’una saborosa salsa per a mezze: la muhammara. Avui us presento una sopa que hi està inspirada: un festí per a la vista i el paladar, impregnat de la història fascinant d’antics imperis i gran diversitat de cultures i religions.
La veritable màgia d’aquesta sopa aromàtica, picant i apetitosa, és que està inspirada en l’antic costum de preparar plats petits i variats amb ingredients saborosos, pensats per ser gaudits a un ritme pausat i crear, així, moments especials de calma per compartir les diferències en harmonia.
Els mezze o entremesos són originaris de les ribes meridionals i orientals de la Mediterrània. Provenen d’una tradició de la qual van gaudir els grecs, els romans, els àrabs medievals i els turcs otomans i que ara és el cor i l’ànima de la cultura culinària moderna a l’Orient Mitjà. La meva versió per a aquesta sopa té una base de coliflor i bulb de fonoll per donar cremositat i aroma i, fidel a la recepta original, porta pebrot rostit. Les nous les he reversionat com a cruixent amb un toc picant.
L’ingredient estrella de la recepta original és la melassa de magrana, però jo he preferit fer servir el suc per donar un toc dolç més suau. Recordeu que la magrana ajuda a resoldre i a prevenir molts problemes de salut. Com que conté molts antioxidants, la magrana millora la salut cardiovascular i, entre altres beneficis, ajuda a combatre l’anèmia, l’arterioesclerosi, l’excés d’àcid úric o els paràsits intestinals.
Aprendre a resoldre conflictes de manera pacífica i assertiva és tot un art; els conflictes no ens han de fer por o omplir-nos de tensions. Moltes vegades poden ser fins i tot una bona forma de creixement personal. Factors com l’escolta activa, l’assertivitat i les habilitats comunicatives són eines per facilitar-nos l’èxit, però no hauríem d’oblidar que un dels ingredients principals per resoldre qualsevol conflicte és aprendre a crear ambients en què siguem capaços de mantenir la calma. Espero que aquesta sopa us inspiri per a això i pugueu compartir, així, les diferències en harmonia.
Recepta: Sopa muhammara
Ingredients
- 400 g de flors de coliflor
- 2 cebes petites
- 1 bulb de fonoll petit
- 2 pebrots rostits
- 3 tomàquets en sencers en conserva
- 1 tassa de brou de verdures
- Suc de ½ magrana (reservar alguna llavor per decorar)
- 1 gra d’all
- Oli d’oliva verge extra
Per al cruixent de nous:
- Nous de país
- Un pessic de cúrcuma
- Un pessic de pebre vermell picant
- Un pessic de comí
- Un pessic de sal marina
- Un pessic de pebre
- 1 c.s. d’oli d’oliva verge extra
- 1 c.p. de mel
Preparació de la sopa:
- Salteu el gra d’all, la ceba a llunes, el fonoll a trossos i les flors de coliflor amb una mica d’oli. Salpebreu i deixeu coure a foc lent fins que les verdures estiguin cuites.
- Afegiu-hi el brou vegetal i els tomàquets a trossos. Coeu-ho tot uns 10 minuts a foc lent. Reserveu.
- Afegiu-hi el suc de la magrana i els pebrots rostits i tritureu la barreja amb una batedora fins a obtenir una barreja ben cremosa i homogènia. Si queda massa espessa, afegiu-hi una mica de brou.
Preparació del cruixent:
- Barregeu les espècies amb l’oli i la mel en un bol i banyeu les nous trossejades al gust.
- Esteneu les nous en un paper antiadherent i enforneu uns 15 minuts a temperatura mitjana fins que estiguin daurades. A meitat de temps, moveu-les una mica perquè es facin per tots els costats.
- Serviu la sopa en un bol i decoreu amb el cruixent de nous i les llavors de magrana.
Que en gaudiu,
Molta salut!