Tofu macerat

Tofu macerat

L’origen d’aquest aliment senzill i saludable està recollit en una llegenda segons la qual, l’any 164 a.C., un príncep xinès que liderava el seu exèrcit va observar com els seus soldats preparaven un bullit a base de faves de soja (un dels cinc grans sagrats) amb arròs, blat, ordi i mill i aigua de mar. El príncep es va adonar que, quan quallava la proteïna de la soja, es formaven grumolls. Des de llavors, per a milers de monjos budistes, aquest descobriment va suposar una autèntica benedicció ja que, com que no menjaven carn, el tofu va representar per a ells un aliment ric en proteïnes, refinat, saborós i nutritiu.

A la cuina vegana, el tofu és l’ingredient versàtil per excel·lència; tot ho fa possible. El podeu trobar suau o ferm i com els formatges; d’una varietat a una altra el gust i la textura poden ser molt diferents. El suau o tou és un tofu que es fa servir en mousses, patés, sopes, postres o per substituir els ous. El tofu ferm s’utilitza sovint tallat a daus o a filets per saltar a la planxa, macerar o elaborar formatges vegetals.

El consum de la soja cada vegada es va imposant més en el món occidental, ja que s’han anat descobrint els seus saludables i múltiples beneficis, que acosten la soja a la definició d’aliment complet. Jo només us faria una recomanació de tot cor: que tots els productes de la soja que consumiu siguin amb certificació ecològica.

Tofu

Tofu

Segons la medicina tradicional xinesa, la soja té natura refrigeradora, sabor dolç, enforteix la melsa-pàncrees, complementa els ronyons, baixa la febre, és altament alcalinitzant i elimina toxines del cos, entre d’altres. Dels seus beneficis, que són molts, jo destacaria el contingut en proteïnes de bona qualitat, que superen fins i tot l’aportació proteica de la carn. És rica, a més, en àcids grassos poliinsaturats, i destaca la presència d’omega-3 (linolènic) i omega-6 (linoleic), imprescindibles per a la salut del cor. També conté lecitina, un fosfolípid imprescindible per al funcionament dels nervis i el cervell, i aporta més vitamines i minerals que la resta de llegums (àcid fòlic, vitamina E, fòsfor, ferro, magnesi, manganès, fluor, calci i vitamines B1, B2 i B3.)

La soja és un llegum i, per tant, s’ha de preparar bullida com si fossin cigrons. No obstant això, perquè en puguem assimilar correctament les proteïnes, cal cuinar-la molt bé. Per això, als països en què es consumeix molt, es van crear productes derivats mitjançant diferents processos que la fan més assimilable, com el tamari, miso, tempeh, natto, oli, farina o lecitina.

Quan consumim els grans de la soja sense la cocció adequada, només assimilarem una petita porció de les proteïnes que té i podríem tenir dificultats a l’hora de pair-la. En canvi, amb una bona cocció i/o maceració i a través de la fermentació natural, les faves de la soja experimenten una predigestió que la fa més assimilable. A més, els productes fermentats contenen enzims vius que afavoreixen les digestions i enriqueixen la flora intestinal.

Tofu chimichurri

Tofu chimichurri

Originàriament, la salsa chimichurri és coneguda sobretot per acompanyar carns torrades, adornar amanides o marinar aus i peixos. És tradicional a l’Argentina i l’Uruguai, encara que ja està molt estesa per tot el món. Els ingredients bàsics són el vinagre, julivert, all, pebre mòlt i sal, que li donen un sabor picant i un aroma fort que alegra una mica el tofu i en millora la digestió. I com que a mi m’agrada acompanyar les receptes de tofu amb algues per no perdre iode pel camí, he afegit a la salsa uns flocs de nori que aportaran a més un puntet cruixent i salat.

La recepta

Ingredients per a 2 racions:

  • 200 g de tofu

Salsa chimichurri:

  • 3 c.s. d’orenga fresca
  • 3 c.s. de coriandre fresc
  • 1 c.s. de farigola fresca
  • 1 c.s. de flocs de nori
  • pebre de colors
  • 2 grans d’all
  • 1 ceba tendra
  • 1 culleradeta de Caiena
  • vinagre de poma
  • oli de sèsam o d’oliva verge

Preparació en 3 passos:

  1. Barregeu les herbes i la Caiena amb la ceba picada i l’all triturat; afegiu en un bol amb l’oli i el vinagre de poma.
  2. Talleu el tofu a filets i deixeu-los macerar en la salsa chimichurri durant almenys 3 hores.
  3. Escorreu i daureu els filets de tofu a la planxa per tots dos costats fins que estiguin dauradets. Deixeu una mica en paper absorbent i serviu acompanyats amb la resta de la salsa i una bona amanida.

Que ho gaudiu,

Molta salut!

Cristina Arroyo
Cristina Arroyo

Tècnica en dietètica i nutrició, naturòpata, assessora nutricional i cuinera saludable