Aquests cruixents de fajol són el que en anglès s’anomenen buckwheaties. Normalment es fan simplement activant els grans de fajol i després deshidratant-los. Mitjançant l’activació s’aconsegueix que el gra comenci el procés de germinació i mitjançant la deshidratació els tornem a assecar, cosa que fa que recuperin la seva textura cruixent, però sense perdre la qualitat enzimàtica i nutricional que hem aconseguit mitjançant el procés de remull.
Aquests “cruixents de fajol” es converteixen en un fons de rebost ideal, ja que serveixen per afegir nutrició i textura a qualsevol plat o postres que imaginem.
No obstant això, a mi m’agrada preparar-los afegint diferents aromes. D’aquesta manera obtenim una espècie de musli: lleuger, baix en greix i sucres i molt ric en proteïnes de molt bona qualitat, ja que el fajol conté tots els aminoàcids essencials i a més no té gluten.
Així, són ideals per acompanyar un batut verd en un bol, un iogurt vegetal, o una llet vegetal (amb orxata estan deliciosos i són un bon snack de mitja tarda).
A la recepta d’avui els he preparat amb una barreja d’espècies de masala chai, que podem preparar fàcilment a casa. Només cal barrejar totes les espècies en pols en un recipient (més avall en tens les quantitats). El que et sobri ho guardes en un flascó i el pots utilitzar per fer per exemple un púding de xia o una llet vegetal calenta amb masala i una mica de mel.
Tot i que aquesta recepta està pensada per fer en deshidratadora, també la pots enfornar, amb una temperatura baixa, d’uns 120 °C, girant els grans cada 20 minuts i tenint molta cura que no es torrin. D’aquesta manera ja no seran crus, però obtindràs un cruixent nutritiu, deliciós i sense gluten, que serà igualment perfecte per acompanyar els teus esmorzars i snacks.
La recepta
- Quantitat: 250 g
- Temps: 15 minuts (preparació)
- Estris: deshidratadora o forn
Ingredients:
- 1 T – 200 g de fajol
- ¾ T de coco ratllat
- 1’5 c de masala chai (barreja)
- 3 C de xarop d’auró (pots substituir-lo per xarop de yacón, atzavara crua o caramel de dàtil)
Ingredients barreja masala:
- ½ c de clau mòlt
- ½ c de canyella mòlta
- 1 c de cardamom mòlt
- 1 c de gingebre mòlt
- ¼ pebre mòlt
Preparació:
- El primer que has de fer és activar el fajol. Per a això tens dues opcions:
a.) Deixar-lo tota la nit en remull i al matí rentar-lo bé sota l’aixeta. Amb aquesta opció el gra queda activat (és l’inici del procés de germinació i els antinutrients s’inactiven).
b.) Deixar-lo unes dues hores en remull i després posar-los a germinar sobre un colador unes 24 hores, fins que comenci a sortir el brot. Amb aquesta segona opció, a més de l’activació, comença la germinació i el gra és més ric en enzims i nutrients.
- Un cop el fajol està a punt, només has de barrejar tots els ingredients en un bol, primer el blat al costat del coco i les espècies i finalment afegeixes el xarop d’auró.
- Estén la barreja a sobre d’un full de teflex i deshidrata-ho primer una hora a 52 °C (aquesta temperatura inicial d’una hora no afecta la qualitat enzimàtica de l’aliment i pot servir per evitar fermentacions). Un cop passada aquesta estona, baixa la temperatura a 42 °C i continua deshidratant-ho unes 4 – 6 hores més o fins que el gra estigui sec (però no dur com una pedra).
Ja ho tens a punt per gaudir-ne quan vulguis! Queda especialment bo per esmorzar, amb una orxata o beguda de xufla.
A mi personalment m’agrada que quedi més aviat tendre, no molt fet. Si dubtes de si està deshidratat del tot però el vols deixar així, el millor és que el guardis en un pot hermètic, dins de la nevera i que te’l mengis abans d’una setmana.