Fotos: Becky Lawton

“Al maig, cada dia un raig”, diu el refranyer popular. I així és, a poc a poc veiem dies de molt bon temps, però encara refresca! En aquest mes de canvis proposo un esmorzar d’aquests que gaudim fent-lo amb una mica de temps; potser en cap de setmana, potser en un esmorzar-dinar tipus brunch, o potser en un dia de festa.

He pensat en pancakes, un plat que de vegades preparo a casa i del qual els meus fills són fans. Com que evito o procuro minimitzar el gluten, he fet servir farina d’ametlla per fer-los i ou orgànic per amalgamar la mescla i enriquir nutricionalment. Si sou vegans o teniu alguna intolerància a l’ou, hi podeu posar farina de llinosa: 1 cullerada més dues cullerades d’aigua i es deixa una estona en remull perquè es torni espès; això lligarà la massa.

Com que també evito el sucre, sempre intento fer servir endolcidors naturals o fruites dolces. En aquest cas he triat dàtils, però també podria optar per uns plàtans madurs.

Per donar sabor, el condiment amb la meva espècia preferida: canyella, però queda molt bé també amb vainilla i amb ratlladura de llimona.

I la cobertura és per divertir-se fent combinacions; he triat una mica de fruita fresca, alvocat, fulles de farigola fresca, pètals de flors, llavors de rosella i una mica de xarop de dàtil. L’últim és opcional i només l’afegeixo per donar un punt al plat i no com un ingredient indispensable.

Per acompanyar, un batut deliciós fet amb llet de civada i coco, pastanagues crues i gingebre.

El resultat és un esmorzar d’índex glucèmic baix, amb aliments complets i nutritiu.

Espero que el gaudiu menjant-lo tant com preparant-lo.

La recepta

Per al pancake:

  • 5 cullerades de farina d’ametlla
  • 1 ou orgànic
  • 1 culleradeta de llevat en pols orgànica sense fosfats
  • 1 mica de sal marina
  • 2 dàtils sense pinyol
  • Canyella mòlta o ratllada a gust
  • 2 cullerades de llet vegetal
  • 1 culleradeta d’oli d’oliva o de coco
  • 2 maduixes
  • ½ plàtan
  • ¼ d’alvocat

Per a l’smoothie:

  • 1 got de llet de civada i coco
  • 2 pastanagues
  • 1 rodanxa de gingebre
  1. Prepareu el pancake: poseu tots els ingredients al vas de la batedora (excepte la culleradeta d’oli) i tritureu fins a tenir una massa homogènia.
  2. Escalfeu la culleradeta d’oli en una paella petita i aboqueu-hi la barreja. Deixeu quallar la base i gireu perquè es faci l’altra banda. Retireu i reserveu.
  3. Talleu les maduixes i el plàtan a rodanxes i l’alvocat a làmines. Poseu la fruita sobre el pancake.
  4. Prepareu l’smoothie: poseu en el got de la batedora la llet de civada i coco, les pastanagues ben rentades i trossejades i la rodanxa de gingebre. Tritureu fins a tenir un batut sense grumolls.
  5. Serviu el pancake amb l’smoothie. 

Opcionalment hi podeu afegir a gust fulles d’herbes fresques (com farigola), llavors de rosella, llavor de lli i goji triturades i una mica de xarop de dàtil o d’una altra varietat.

Adriana Ortemberg

Adriana Ortemberg
Naturòpata, escriptora de llibres d’alimentació i vida saludable i instructora de cuina vegetariana