Últim esforç per acabar l’any… d’aquí a molt poc estrenem dècada! Què i quant hem après aquest any? Quantes coses hem posat en pràctica? Dotze mesos després d’haver-nos fet nous propòsits, quants n’hem assolit? Mengem millor? Tenim bona salut? Som feliços? Hem pres decisions?
Cada vegada que comença un any, no tenim ni idea de com acabarà, què ens oferirà la vida, però en tot cas el que ve sempre és el millor perquè evolucionem.
A més de fer aquestes reflexions, en època de festes no puc deixar de recordar les celebracions en família de quan era petita, els plats tradicionals, els sabors i olors… Un dels clàssics a casa meva era el panettone, dolç típic italià que és bàsicament un pa dolç amb afegits: xocolata, fruita seca caramel·litzada o fruita confitada, per exemple.
És un plat que demana força temps d’elaboració i cocció, per això n’he fet una versió més fàcil i ràpida, i mini. Concretament cap en una tassa. De tota manera, com les comparacions són odioses, no diré que és el mateix, sinó que l’anomenarem “Tribut al panettone” o “Panettone a la tassa”, sense gluten i adaptable per a dietes veganes.
Què necessitarem?
- Farina de coco: una alternativa a la farina de cereals; és molt versàtil, fàcil de digerir i no té gluten.
- Farina d’ametlles: aporta molt bona textura i un sabor deliciós, a més de greix saludable.
- Llet vegetal: és la part líquida que necessita la barreja.
- Ou o substitut vegà: si no consumiu ous, podeu fer servir farina de lli per crear el que es coneix com a “ou de lli”; barrejant aquesta farina amb líquid, obtenim una textura similar a l’ou i la funcionalitat de lligar la massa.
- Endolcidor: podeu posar-hi una mica de l’endolcidor que vulgueu o bé decantar-vos per opcions més naturals com puré de dàtils, xarop d’auró, sucre de coco. Si ho preferiu, també podeu fer servir endolcidors com esteviol o eritritol.
Us convido a posar en pràctica la recepta i us desitjo el millor per a l’any que ja arriba!
La recepta: Panettone a la tassa
Ingredients
- 1 ou o un ou de lli*
- ½ tassa de farina d’ametlla
- ¾ tassa de farina de coco
- ½ c.p. d’impulsor
- 1 pessic de sal
- ¼ c.p. de canyella molta (o de mescla de 5 espècies per a pastisseria)
- ¼ tassa de llet vegetal
- 3 c.s. d’esteviol en pols (o de sucre de coco, etc.)
* Per tenir l’equivalent a un ou, barregeu 1 culleradeta de lli molt amb 3 cullerades d’aigua, i deixeu reposar fins que es torni una barreja espessa.
Per decorar
Fruita seca, fruits vermells, crema de coco, mantega de coco.
Preparació
- Barregeu els ingredients secs per una banda i els ingredients humits per l’altra.
- Uniu les dues mescles i barregeu molt bé.
- Unteu amb una mica d’oli dues tasses i repartiu la barreja.
- Per a la cocció, podeu fer servir el microones (màxima velocitat durant 1 o 2 minuts, segons la mida de les tasses) o el forn, a 180 ºC durant uns 12 minuts.
- Per decorar, barregeu dues cullerades de mantega de coco amb dues cullerades de crema de coco i aboqueu-ne una mica per sobre de cada tassa. Poseu-hi una mica de fruita seca i fruits vermells i una mica més de crema blanca per sobre.
descobrir si
toleres
bé el gluten
Et regalem la GUIA GRATUÏTA + RECEPTA per aprendre :
- Quines proves cal fer per descartar la celiaquia.
- Entendre quines alteracions hi ha més enllà de la celiaquia, com ara la intolerància al gluten i l’al·lèrgia al blat.
- Una recepta deliciosa de pa mediterrani sense gluten.
Hola, he fet la recepta i es impossible de manejar de tant espessa. Són correctes les proporcions?
Hola, tot just acabo d’iniciar-me en aquesta Comunitat i, com a celíaca he anat a parar a l’esmorzar de Pannetone sense gluten. Tinc uns dubtes que trobo als ingredients de la recepta. Què és 1/2 c.p. d’impulsor, suposo que pot ser llevat? I la mesura a què o quant correspon? La mesura de 3c.s.? Perdoneu però vaig ben perduda.
Suposo que trobaré algun lloc on surtin més receptes sense gluten.
Moltes gràcies i espero poder gaudir i aprendre al màxim, per trobar-me molt millor.